Kategori: Sundhed

Rosacea: Kend dine triggere og find den rette behandling

Rosacea er en hudlidelse, der især viser sig som rødme i ansigtet. Den rammer ofte næse, kinder, hage og pande, og i nogle tilfælde kan man også opleve små knopper, synlige blodårer eller irriterede øjne. Selvom rosacea ikke kan helbredes, er der mange måder at lindre symptomerne på ...

Hudproblemer: Er det akne, eksem – eller rosacea? 

Rosacea er en hudtilstand, der ofte viser sig som vedvarende rødme i ansigtet. Den rammer typisk næse, kinder, hage og pande og kan i nogle tilfælde føre til små knopper, synlige blodårer eller irriterede øjne. Selvom rosacea ikke kan helbredes, er der mange måder at lindre symptomerne på og mindske risikoen for udbrud. For mange kommer diagnosen som en lettelse efter måneder – eller år – med ukendte symptomer, der har påvirket både huden og selvtilliden.

Hvad er rosacea, og hvem rammes?

Rosacea ses typisk hos personer mellem 30 og 50 år, og særligt kvinder med lys hud er i risikogruppen. Ifølge speciallæge Elisabeth Ammitzbøll bliver mange patienter først korrekt diagnosticeret efter længere tid, fordi symptomerne ofte forveksles med akne eller eksem:

"Jeg ser ofte, at rosacea forveksles med andre hudproblemer, hvilket kan forsinke behandlingen og forværre symptomerne," forklarer hun.

Selvom kvinder rammes hyppigst, oplever mænd i nogle tilfælde mere udtalte symptomer, som kan føre til hævet hud på næsen.

Sådan genkender du symptomerne

De første tegn på rosacea er ofte rødme, der kommer og går. Over tid kan det udvikle sig til vedvarende rødme, små bumselignende knopper og en varm eller brændende fornemmelse i huden.

For nogle kan rosacea også påvirke øjnene og give tørhed eller irritation. Det er vigtigt at søge hjælp, hvis disse symptomer ikke forsvinder af sig selv, da tidlig behandling kan gøre en stor forskel.

Hvad udløser rosacea?

Selvom årsagen til rosacea ikke er fuldt forstået, er visse faktorer kendt for at kunne forværre symptomerne. Stress, sollys, krydret mad, alkohol og varme drikke er blandt de mest almindelige triggere.

"Rosacea-patienter oplever ofte, at sygdommen bryder ud i pressede situationer, som f.eks. ved en vigtig præsentation," fortæller Elisabeth Ammitzbøll.

En undersøgelse fra National Rosacea Society (NRS) viser, at 96% af rosacea-patienterne kan mindske deres udbrud ved at undgå kendte triggere. Derudover rapporterer omkring 40% af patienterne, at rosacea findes i familien, hvilket tyder på, at der kan være en genetisk faktor.

 


 

Sådan kan rosacea behandles

Der findes flere muligheder for at lindre rosacea, men det kræver ofte lidt tålmodighed at finde den rette løsning.

  • Cremes og geler
    Produkter med aktive ingredienser som azelainsyre eller metronidazol kan reducere rødme og knopper. Disse fås på recept fra lægen.
     
  • Antibiotika
    Ved mere udtalte symptomer kan tabletter være en effektiv løsning.
     
  • Laserbehandling
    Kan reducere synlige blodårer og forbedre hudens udseende.

 


 

Gode råd til hverdagen

Ud over medicinsk behandling kan små ændringer i hverdagen gøre en stor forskel:

  • Beskyt din hud med solcreme hele året og særligt om sommeren.
  • Undgå stærkt krydret mad og alkohol, hvis du oplever, at det forværrer symptomerne.
  • Vælg hudplejeprodukter, der er milde og uden irriterende ingredienser.

 


 

Søg hjælp i tide

Hvis du har mistanke om, at du lider af rosacea, bør du kontakte en læge eller hudspecialist. Med den rette behandling og lidt tilpasning i hverdagen kan de fleste lære at håndtere deres symptomer og leve uden store gener.

"Rosacea kan være en udfordring, men heldigvis er der mange muligheder for at få det bedre," afslutter Elisabeth Ammitzbøll.

Ved at forstå dine triggere og få den rette behandling kan du tage kontrollen tilbage og give din hud den pleje, den har brug for.



Kilder:

British Journal of Dermatology
National Rosacea Society

Sundhed
Haven og helbredet: Dokumenterede fordele ved udendørsliv 

I en tid, hvor mange tilbringer størstedelen af dagen indendørs, foran skærme og i kunstigt lys, vokser interessen for naturens rolle i sundhed og trivsel. Forskning fra hele verden peger i samme retning: Tiden, vi tilbringer i grønne omgivelser, har en direkte og målbar effekt på både krop og sind.…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
EU-rapport viser lav risiko for pesticidrester i maden.
Sundhed
Gode nyheder: Færre skadelige pesticidrester i din mad 

Pesticidrester i fødevarer har længe været en kilde til bekymring, men en ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) viser, at risikoen er lav. Vi ved, at pesticider bruges til at beskytte planter mod sygdomme og skadedyr – men vi ved også, at rester kan ende i den mad, vi…

Læs mere
Mikroplastik er en trussel mod folkesundheden
Sundhed
Plastik i blodet: Sådan påvirker mikroplastik din krop 

Mikroplastik er ikke længere kun noget, vi finder i verdenshavene. Det er nu en del af vores hverdag – i den mad, vi spiser, i vandet, vi drikker, og i luften, vi indånder. Forskere har dokumenteret plastpartikler i alt fra fisk og honning til modermælk og menneskeblod. Det er en udvikling, der…

Læs mere
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det egentlig?
Sundhed
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det – og bør du være bekymret? 

Færdigretter, sodavand og snacks er en fast del af mange danskeres hverdag. Men hvad vil det egentlig sige, at en fødevare er 'ultraforarbejdet' – og hvilke konsekvenser har det for din sundhed?

Fødevarestyrelsen har samlet svar på de mest almindelige spørgsmål og understreger, at det ikke handler…

Læs mere
Effekt af rødkløver dokumenteret i dansk studie
Sundhed
Fermenteret rødkløver lindrer hedeture og beskytter knoglerne 

Overgangsalderen kan bringe både fysiske og mentale forandringer med sig – og for mange kvinder er det især hedeture, dårlig søvn og bekymringer om knoglesundhed, der fylder. Men dansk forskning viser, at fermenteret rødkløver kan lindre symptomerne markant – helt uden brug af hormoner.

Læs mere
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Flavonoider fra frugt og te styrker sund aldring
Sundhed
Ny forskning: Kvinder har særlig gavn af te og bær i kosten 

Kan te og en håndfuld bær gøre en forskel for vores helbred i alderdommen? Ja, viser ny forskning. En stor, international undersøgelse peger nu på, at især kvinder, der spiser flere flavonoid-rige råvarer som sort te, bær, æbler og citrusfrugter, har lavere risiko for både fysiske skavanker, nedsat…

Læs mere
Human Forever – en dokumentar om demens og menneskelighed
Sundhed
Human Forever – En film om værdighed, relationer og håb 

Hvordan ser livet ud, når man lever med demens? Ikke som diagnose, men som menneske. Det spørgsmål er omdrejningspunktet i den tankevækkende dokumentar Human Forever, instrueret af Jonathan de Jong og skabt i samarbejde med den unge hollandske sygeplejerske og aktivist Teun Toebes.

Læs mere
Danmark – Europas cykelnation hele året rundt
Sundhed
På cykel gennem Danmark: Små perler, stor frihed 

Når sommerferien nærmer sig, og Tour de France kører over skærmene i juli, stiger cykelglæden i hele landet. Danmark bliver ofte fremhævet som en af verdens førende cykelnationer – og med god grund. Herhjemme foregår hele 15% af alle rejser på cykel, hvilket bidrager til både sundhed, klima og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^