I Danmark lider omkring 400.000 mennesker af knogleskørhed. Den meget smertefulde sygdom rammer hver 3.kvinde.
Fra 30 års-alderen er nedbrydningen af knoglemassen større end opbygningen, allerede fra denne alder skal man derfor være opmærksom på, om man får nok D-vitamin og kalk.
Nu tyder resultatet af en ny undersøgelse på at ved tilstrækkelig indtagelse af kalk har et tilskud af D-vitamin en forebyggende virkning i sig selv.
Således anbefales mennesker med risiko for at udvikle knogleskørhed at drikke rigeligt med mælk, sammen med et D-vitamintilskud.
Især ældre mennesker er i risiko for at komme til at lide af D-vitamin mangel. Ved mangel på D-vitamin indbygges der ikke tilstrækkeligt mineral i knoglerne og tænderne, knoglerne bliver bløde, og det kan føre til knoglebrud.
Dannelsen af D-vitaminet er afhængig af sollys og den rigtige kost. For at undgå mangel på D-vitamin skal man derfor sørge for at spise en D-vitaminholdig kost, og være i sollys når det er muligt. D-vitaminet forekommer i naturlig form i mælk, margarine, smør, olier, æg og fed fisk som laks, makrel, torskerogn og sild.
Man er i risikogruppen for at udvikle knogleskørhed, hvis et familiemedlem har sygdommen, hvis man er gået tidligt i overgangsalder, har en lav legemsvægt eller lav indtagelse af kalk og D-vitamin.