Kategori: Sundhed

Ny landsdækkende samtalelinje for ensomme ældre 

I juni åbnede en ny samtalelinje, der mod 115 kroner pr. måned giver ensomme ældre mulighed for at ringe og tale med, hvad initiativtageren bag den nye service, Joan Bang-Sudergaard, kalder 'livserfarne og imødekommende mennesker uden en bagkant'. Ifølge hende sidder mange ældre og savner nogen at snakke med, ligesom de ofte føler sig glemt og isoleret, og ofte har en følelse af, at være til besvær for deres travle børn.

Kan man dø af ensomhed?

Ensomhed er skidt for livskvaliteten, og forskere fra Rigshospitalet har, på baggrund af studier, tidligere konkluderet, at ensomhed også er rigtig dårligt for helbredet. Ifølge deres undersøgelser er fx hjertesyges risiko for at dø fordoblet, hvis de samtidig føler sig ensomme.

I dag, hvor især mange ældre sidder alene i eget hjem eller på plejehjem, kan kontakten med andre mennesker mangle i hverdagen. Hos Ældre Sagen har man etableret telefonservicen Telefonstjernen, hvor ældre udsatte kan modtage et dagligt tryghedsopkald. Servicen varetages af Ældre Sagens lokalafdelinger, men da interessen for ordningen er stor, og da servicen alene udføres af frivillige, kan der ind imellem opstå ventelister.

Ny telefonlinje skal mindske ensomhed

Derfor lancerer den privatfinansierede kontaktservice, SøgVenner.dk, nu en ny telefonlinje, som skal give ældre flere muligheder for at have daglig telefonisk kontakt til et andet menneske.  

"Jeg synes det er rigtig trist, at der i dag sidder så mange ensomme ældre i eget hjem eller på plejehjem. Det drejer sig fx ofte om fraskilte ældre eller ældre, der har mistet deres ægtefælle, men der er også mange ældre, der kun har sporadisk til deres nærmeste familie, og som derfor ikke får opfyldt deres behov for menneskelig og social kontakt" siger Joan Bang-Sudergaard.

"Ofte kan en daglig samtale med et andet menneske, have stor indflydelse på den ældres humør, livsmod og trivsel, og mit håb er, at samtalelinjen kan være med til at give de ældre nogle flere smil i hverdagen."

Præst: Mange ældre føler sig til besvær

Ifølge præst og forfatter, Poul Joakim Stender, føler mange ældre i dag, at de er til besvær. Det gælder både, når de ældre møder sundhedspersonale, fordi personalet som regel kun har få fastsatte besøgsminutter til rådighed, men det gælder også når det kommer til egne børn og børnebørn. Her oplever Poul Joakim Stender ofte, at ældre ligefrem kan have ønske om at blive begravet anonymt i fællesgrav, for ikke at være til besvær, når den tid kommer. 

"Jeg taler ofte med ældre, hvis største bekymring er, at de stjæler deres børns tid, når børnene kommer på besøg," fortæller Poul Joakim Stender, som opfordrer danskerne til at bliver bedre til at besøge deres ældre - både for de ældres skyld, men også for den yngre generations egen skyld.

"Tiden kan jo meget hurtigt blive fyldt ud med andre ting," siger Poul Joakim Stender. "I jagten efter karriere, den perfekte krop og gode posts til de sociale medier, har vi glemt, hvor meget vi faktisk kan lære af de ældre. De har en enorm livserfaring og visdom, som der er rigtig interessant at lægge øre til".

Den nye samtalelinje åbner op for telefonerne fra den 25. juni 2019. Servicen koster 115 kroner pr. måned, og giver mulighed for samtaler i telefontider tirsdag, onsdag, fredag og søndag. Læs mere om samtalelinjen på soegvenner.dk

Myter om solen: Hvad er sandt, og hvad er forkert?
Sommer
10 myter om sol og sundhed – hvad holder, og hvad gør ikke? 

Der er meget, vi gerne vil tro om solen: At vi bare kan 'vænne huden til den', at solcreme er farligt, og at vi ikke behøver beskytte os i Danmark. Men flere af de råd, der cirkulerer online og i private samtaler, har ikke hold i virkeligheden. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte…

Læs mere
Forskellige hudtyper tåler solen forskelligt. Find din hudtype, og få de bedste råd til sikker solbeskyttelse
Sundhed
Hvor sårbar er din hud i solen? Find din hudtype og få svaret 

Solens stråler giver os varme, lys og D-vitamin – men de kan også forårsage solskoldninger og øge risikoen for hudkræft. Din hudtype spiller en afgørende rolle for, hvor sårbar du er over for UV-stråling. Derfor er det vigtigt at kende sin hudtype og tilpasse sin solbeskyttelse derefter.

Læs mere
Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Sundhed
IBS – en udbredt, men overset lidelse, der kan tage styringen over din hverdag 

Irritabel tyktarm – også kendt som IBS (irritable bowel syndrome) – er en af de mest almindelige mave-tarmlidelser. Selvom lidelsen er ufarlig, kan den være yderst generende og påvirke livskvaliteten, sociale aktiviteter og arbejdsliv. Mange IBS-ramte føler sig overladt til sig selv, fordi…

Læs mere
Hvad du bør vide om fermenterede fødevarer
Sundhed
Fermenteret mad: Hvad du bør vide, før du går all-in 

Fermenterede fødevarer er blevet en af de mest hypede sundhedstrends – og med god grund. De kan styrke tarmfloraen, forbedre fordøjelsen og måske endda påvirke vores humør. Men betyder det, at du bare skal fylde din kost med kimchi, kombucha og kefir? Ikke nødvendigvis. Fermenteret mad kan være…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^