Kategori: Sundhed

Nej, fødevareallergi er ikke eksploderet med 327% 

Når flere medier fornyelig skriver at antallet af mennesker med fødevareallergi er steget eksplosivt med 327 procent, kan man ikke andet end blive bekymret, for fødevareallergi kan være en alvorlig lidelse med store konsekvenser for den enkelte, for livskvaliteten og trivslen i hverdagen.

Nyheden stammer fra en pressemeddelelse, der er udsendt via Ritzau af en netbutik, der sælger økologiske dagligvarer. Her henviser netbutikken til rapport fra Sundhedsstyrelsen og skriver, at det af rapporten fremgår ”at antallet af personer med fødevareallergi er steget med svimlende 327 procent”.

Men i rapporten, der er er udgivet i 2017, og som alene belyser antallet af patienter indenfor allergiområdet i hospitalsvæsnet, skriver Sundhedsstyrelsen, at opgørelsen ikke afdækker om stigningen i antallet af diagnoser skyldes at flere personer rent faktisk får allergi eller, om årsagen til stigningen kan findes i, at flere behandles på hospitalerne. Sundhedsstyrelsen skriver endvidere, at rapportens opgørelse over udviklingen på allergiområdet heller ikke bygger på diagnosticerede allergipatienter, da flere får afkræftet allergidiagnosen efterfølgende.

Disse forbehold fremgår imidlertid ikke af netbutikkens pressemeddelelse, så spørgsmålet er om netbutikken har ret, når de skriver: ’Eksplosion i fødevareallergi’ og ’Antallet af personer med fødevareallergi er steget med svimlende 327 procent'.

Mens danske videnskabsfolk ikke afviser at der er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så mener Katrine Lindholm Bøgh, forskningsleder ved ’The Research Group for Food Allergy’ DTU, at netbutikken ikke tolker Sundhedsstyrelsen rapport korrekt:

”Nej, vi ser ikke en eksplosion i fødevareallergi, og nej, der er ikke sket en stigning på 327%” skriver hun i sit svar til KvindeGuiden. Og mens netbutikken i sin pressemeddelelse beskriver, hvordan blandt andet allergier har sat skub i butikkens salg af økologiske og allergivenlige produkter, så tilføjer Katrine Lindholm Bøgh, at hun ikke er bekendt med videnskabelige undersøgelser, der bekræfter at økologi mindsker forekomsten af hverken fødevareallergi eller andre atopiske sygdomme.

Kilde:
Pressemeddelelse: 'Eksplosion i fødevareallergi booster udbredelsen af helsevarer', Ritzau, februar 2020
Rapport: 'Status på allergi-området', Sundhedsstyrelsen 2017

Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^