Mange danskere ved ikke, at der er en sammenhæng mellem hudsygdommen psoriasis og en række alvorlige følgesygdomme som diabetes, depression og hjertekarsygdomme. I en ny undersøgelse af myter og fakta om psoriasis fra Netdoktor, svarer tæt på halvdelen nej til, at den udbredte hudsygdom kan få de markante konsekvenser. Men svaret er desværre ja.
"For dem, der lider af mild til moderat psoriasis, er det ”bare” en hudsygdom. Men for personer med svær psoriasis, er det også en risikofaktor for blandt andet blodpropper i hjerte og hjerne og pludselig død på grund af hjertekarsygdom" fastslår Peter Jensen, afdelingslæge på hud- og allergiafdelingen på Gentofte Hospital.
Psoriasis viser sig ofte som udslæt og synlige skælflager i hårbunden, på albuer og knæ og den nedre del af ryggen. Ifølge Psoriasisforeningen rammes op mod hver anden af de i alt 165.000 danskere, der lever med psoriasis, af minimum én følgesygdom.
Tror psoriasis kan kureres med sollys og saltvand
Mange med psoriasis ser frem til sommeren med masser af sollys og bade i det salte havvand. Mere end halvdelen af de godt 1.000 adspurgte, tror da også, at det kan kurere hudsygdommen. Det gælder både for personer med psoriasis og pårørende. Men svaret er forkert, for psoriasis er en kronisk og uhelbredelig sygdom. Til gengæld ved man, at sollyset har en forebyggende effekt, og at solen også kan mildne symptomerne for nogle af de ramte.
"Mange oplever så, at saltvandet også har en gavnlig effekt mod lidelsen. Men det er nok snarere sollyset, der hjælper dem, da sol og saltvand tit hænger sammen. Der er nemlig ikke meget evidens for, at saltvand i sig selv hjælper mod psoriasis" fortæller afdelingslæge Peter Jensen, Gentofte Hospital.
Myte om smitte aflivet
For tusinde år siden blev psoriasis forbundet med spedalskhed, og tidligere troede man, at psoriasis var en smitsom lidelse. Den myte er aflivet i dag, for ifølge Netdoktors undersøgelse er 97 procent af danskerne klar over, at psoriasis ikke kan smitte. Alligevel oplever flere psoriasisramte at blive set skævt til:
"Det er jo dejligt, at næsten alle godt ved, at psoriasis ikke smitter. Når man taler med patienter med psoriasis, får man nemlig det indtryk, at mange tror det. En patient fortalte mig engang, at når han var i svømmehallen og gik ned i vandet, så gik de andre badende op af vandet" siger afdelingslæge Peter Jensen fra hud- og allergiafdelingen på Gentofte Hospital.
Ikke selvforskyldt
Tilsvarende er stort set alle klar over, at psoriasis ikke er en selvforskyldt sygdom. Både sofakartofler og eliteatleter kan blive ramt af hudlidelsen. Det er dog bevist, at såvel arvelige som miljømæssige faktorer spiller en rolle, ligesom overvægt øger risikoen for at få psoriasis, forklarer afdelingslæge Peter Jensen.
Lider man af psoriasis, er det godt at kende de faktorer, som kan fremprovokere eller forværre sygdommen. Blandt andet gælder det om at undgå stress, rygning, store mængder alkohol samt visse former for medicin.
I alt 1.028 personer har svaret på Netdoktors undersøgelse om psoriasis. Svargruppen består både af danskere, der selv har psoriasis, pårørende, fagpersonale og danskere uden særlig viden om sygdommen.
Det kan du gøre, hvis du har psoriasis:
- Prioritér en sund livsstil, det kan holde sygdommen nede
- Undgå rygning, store mængder alkohol og visse former for medicin
- Pas på vægten og undgå stress
- Søg solen, det kan forebygge udbrud og mildne symptomerne
- Tal med din læge, hvis den behandling, du får, ikke virker
Kilde: Netdoktor.dk, Maj 2018