Kategori: Sundhed

Til forskel fra fx flødeis og kager, som indeholder både sukker og fedt i store mængder, så indeholder lakrids og vingummi masser af kulhydrater, men ingen fedt. Her kan det virkelig nytte noget at vælge den sukkerfrie variant.

Lidt bedre slik 

Efter at have samlet et større sortiment af sukkerfri slik, stod det klart, at kaloriereduktionen ved at vælge sukkerfri slik faktisk kan være af betydningsfuld størrelse!

Hvis man f.eks. vælger sukkerfri vingummi: 206 kalorier i stedet for almindelige vingummi: 353 kalorier, sukkerfri lakrids: 216 kalorier i stedet for almindelig lakrids: 359 kalorier eller sukkerfri chokolade: 484 kalorier i stedet for almindelig chokolade: 579 kalorier, så er det tydeligt at der er kalorier at spare ved at vælge sukkerfrit. Faktisk kan det siges, at vingummi og lakrids ligger 40% lavere i energiindhold end det almindelige sukkerholdige slik.

Sukkerfri chokolade har røde tal på bundlinien

Derimod chokoladen var kun 16% lavere i energi end normal chokolade. Besparelsen ved at vælge sukkerfri chokolade er dermed på størrelse med den besparelse som knytter sig til fedtfattige godter, som f.eks. kiks og is.

Hvis vi skulle drage en konklusion, efter nu at have set på både ”sukkerfri”- og ”fedtfattig”- området, så må det være, at når et produkt har to tunge kaloriekilder (både fedt og sukker), så hjælper det ikke særlig meget at producenten manipulerer med den ene faktor. Den anden står tilbage, og er skyld i røde tal på bundlinien.

Fordele ved sukkerfri vingummi & lakrids

Men når man til gengæld tager noget, som kun er en kaloriebombe på grund af én faktor, så kan det nytte noget at vælge den sukkerfrie variant. Som eksempelvis vingummi og lakrids, her kommer stort set alle kalorierne fra sukker. Så når sukkeret udelukkes, så sker der virkelig noget.

I øvrigt smager sukkerfri slik så meget lig det originale med sukker, at man næppe vil kunne udpege dem i en blindtest.

Sukkerfri slik mod sukkerafhængighed

Et andet godt træk er, at det sukkerfrie slik går meget langsomt i blodet. Det betyder, at sukker-afhængige kan bryde den onde cirkel af sukkertrang, efterfulgt af bølgetop og bakkedal i blodsukkerværdierne. Man vil også undgå den specielle følelse af lykke og velvære, som sukker giver.

Kan give maveonde

Der er dog et ”men”. For sukkeret er ikke erstattet af sødemiddel i gængs forstand, men derimod af sukkeralkoholen maltitol, som har en osmotisk effekt. Det betyder, at man skal tage sig i agt. Spiser man for meget, trækkes der ved osmotisk kraft væske til tarmen – og det kan resultere i ondt i maven og diarre.


Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^