Kategori: Sundhed

Til forskel fra fx flødeis og kager, som indeholder både sukker og fedt i store mængder, så indeholder lakrids og vingummi masser af kulhydrater, men ingen fedt. Her kan det virkelig nytte noget at vælge den sukkerfrie variant.

Lidt bedre slik 

Efter at have samlet et større sortiment af sukkerfri slik, stod det klart, at kaloriereduktionen ved at vælge sukkerfri slik faktisk kan være af betydningsfuld størrelse!

Hvis man f.eks. vælger sukkerfri vingummi: 206 kalorier i stedet for almindelige vingummi: 353 kalorier, sukkerfri lakrids: 216 kalorier i stedet for almindelig lakrids: 359 kalorier eller sukkerfri chokolade: 484 kalorier i stedet for almindelig chokolade: 579 kalorier, så er det tydeligt at der er kalorier at spare ved at vælge sukkerfrit. Faktisk kan det siges, at vingummi og lakrids ligger 40% lavere i energiindhold end det almindelige sukkerholdige slik.

Sukkerfri chokolade har røde tal på bundlinien

Derimod chokoladen var kun 16% lavere i energi end normal chokolade. Besparelsen ved at vælge sukkerfri chokolade er dermed på størrelse med den besparelse som knytter sig til fedtfattige godter, som f.eks. kiks og is.

Hvis vi skulle drage en konklusion, efter nu at have set på både ”sukkerfri”- og ”fedtfattig”- området, så må det være, at når et produkt har to tunge kaloriekilder (både fedt og sukker), så hjælper det ikke særlig meget at producenten manipulerer med den ene faktor. Den anden står tilbage, og er skyld i røde tal på bundlinien.

Fordele ved sukkerfri vingummi & lakrids

Men når man til gengæld tager noget, som kun er en kaloriebombe på grund af én faktor, så kan det nytte noget at vælge den sukkerfrie variant. Som eksempelvis vingummi og lakrids, her kommer stort set alle kalorierne fra sukker. Så når sukkeret udelukkes, så sker der virkelig noget.

I øvrigt smager sukkerfri slik så meget lig det originale med sukker, at man næppe vil kunne udpege dem i en blindtest.

Sukkerfri slik mod sukkerafhængighed

Et andet godt træk er, at det sukkerfrie slik går meget langsomt i blodet. Det betyder, at sukker-afhængige kan bryde den onde cirkel af sukkertrang, efterfulgt af bølgetop og bakkedal i blodsukkerværdierne. Man vil også undgå den specielle følelse af lykke og velvære, som sukker giver.

Kan give maveonde

Der er dog et ”men”. For sukkeret er ikke erstattet af sødemiddel i gængs forstand, men derimod af sukkeralkoholen maltitol, som har en osmotisk effekt. Det betyder, at man skal tage sig i agt. Spiser man for meget, trækkes der ved osmotisk kraft væske til tarmen – og det kan resultere i ondt i maven og diarre.


EU-rapport viser lav risiko for pesticidrester i maden.
Sundhed
Gode nyheder: Færre skadelige pesticidrester i din mad 

Pesticidrester i fødevarer har længe været en kilde til bekymring, men en ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) viser, at risikoen er lav. Vi ved, at pesticider bruges til at beskytte planter mod sygdomme og skadedyr – men vi ved også, at rester kan ende i den mad, vi…

Læs mere
Mikroplastik er en trussel mod folkesundheden
Sundhed
Plastik i blodet: Sådan påvirker mikroplastik din krop 

Mikroplastik er ikke længere kun noget, vi finder i verdenshavene. Det er nu en del af vores hverdag – i den mad, vi spiser, i vandet, vi drikker, og i luften, vi indånder. Forskere har dokumenteret plastpartikler i alt fra fisk og honning til modermælk og menneskeblod. Det er en udvikling, der…

Læs mere
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det egentlig?
Sundhed
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det – og bør du være bekymret? 

Færdigretter, sodavand og snacks er en fast del af mange danskeres hverdag. Men hvad vil det egentlig sige, at en fødevare er 'ultraforarbejdet' – og hvilke konsekvenser har det for din sundhed?

Fødevarestyrelsen har samlet svar på de mest almindelige spørgsmål og understreger, at det ikke handler…

Læs mere
Effekt af rødkløver dokumenteret i dansk studie
Sundhed
Fermenteret rødkløver lindrer hedeture og beskytter knoglerne 

Overgangsalderen kan bringe både fysiske og mentale forandringer med sig – og for mange kvinder er det især hedeture, dårlig søvn og bekymringer om knoglesundhed, der fylder. Men dansk forskning viser, at fermenteret rødkløver kan lindre symptomerne markant – helt uden brug af hormoner.

Læs mere
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Flavonoider fra frugt og te styrker sund aldring
Sundhed
Ny forskning: Kvinder har særlig gavn af te og bær i kosten 

Kan te og en håndfuld bær gøre en forskel for vores helbred i alderdommen? Ja, viser ny forskning. En stor, international undersøgelse peger nu på, at især kvinder, der spiser flere flavonoid-rige råvarer som sort te, bær, æbler og citrusfrugter, har lavere risiko for både fysiske skavanker, nedsat…

Læs mere
Human Forever – en dokumentar om demens og menneskelighed
Sundhed
Human Forever – En film om værdighed, relationer og håb 

Hvordan ser livet ud, når man lever med demens? Ikke som diagnose, men som menneske. Det spørgsmål er omdrejningspunktet i den tankevækkende dokumentar Human Forever, instrueret af Jonathan de Jong og skabt i samarbejde med den unge hollandske sygeplejerske og aktivist Teun Toebes.

Læs mere
Danmark – Europas cykelnation hele året rundt
Sundhed
På cykel gennem Danmark: Små perler, stor frihed 

Når sommerferien nærmer sig, og Tour de France kører over skærmene i juli, stiger cykelglæden i hele landet. Danmark bliver ofte fremhævet som en af verdens førende cykelnationer – og med god grund. Herhjemme foregår hele 15% af alle rejser på cykel, hvilket bidrager til både sundhed, klima og…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Myter om solen: Hvad er sandt, og hvad er forkert?
Sommer
10 myter om sol og sundhed – hvad holder, og hvad gør ikke? 

Der er meget, vi gerne vil tro om solen: At vi bare kan 'vænne huden til den', at solcreme er farligt, og at vi ikke behøver beskytte os i Danmark. Men flere af de råd, der cirkulerer online og i private samtaler, har ikke hold i virkeligheden. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^