Kategori: Sundhed

Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan forklaringen sagtens ligge i dine gener.

Men blot fordi du har arvet tendensen til overvægt, betyder det ikke, du behøver at leve med den. Med den rette kost og livsstil kan du påvirke den måde, dine gener udtrykker sig på, og alligevel få en sund og slank krop.

Hvordan kan generne påvirke vægten?

Langtfra alle gener er kortlagt, men vi ved, bestemte genvarianter er mindre hensigtsmæssige for at holde vægten eller tabe sig.

Det viser sig f.eks. som:

Kulhydratfølsomhed

  • Giver konstant sult og trang til søde sager, påvirker kolesteroltallet og kan føre til (skjult) insulinresistens.

Fedtfølsomhed

  • Kroppen optager mere mættet fedt, som sætter sig på sidebenene og kan give et forhøjet kolesteroltal.
  • Kroppen forbrænder ikke alle kalorier, men gemmer et lager i tilfælde af hungersnød.

Jeg scorer selv fuld plade her. Før jeg opdagede det, virkede det umuligt at skabe balance i vægten. Jeg var konstant sulten – altid på jagt efter noget sødt – og trods min indsats skete der ingenting. Da jeg forstod, at mine gener modarbejdede min livslange kamp med kiloene, vidste jeg også, hvad jeg i stedet skulle gøre – hjælpe min krop på dens egne betingelser. Og så skete der endelig noget.
Har du genet for kulhydratfølsomhed, er det nemlig ikke nok at bytte hvide kulhydrater ud med grove. Det fjerner ikke sukkertrangen og sulten. Er du disponeret for fedtfølsomhed, er det heller ikke nok at reducere det mættede fedt. Måske må du fjerne både det og kulhydraterne og nedsætte dit kalorieindtag.

Smager lige så godt, som slank føles

Hvad må man overhovedet spise så? Måske lyder det lidt trist, når vi fokuserer på, hvad man skal undgå – men det er det bestemt ikke. Jeg plejer at sige, det skal smage lige så godt, som slank føles – og det gør det virkelig.

Ikke mindst nytter det noget. Det ved både jeg og de efterhånden mange kvinder, der har deltaget på mit forløb. Selvom svaret på deres gentest viser genetiske udfordringer, taber de sig, når de begynder at følge den livsstilsomlægning, jeg anbefaler.

Lær mere om, hvordan du samarbejder med dine gener om vægttab, her.

Om Luuna Sommer

Forfatter Luuna Sommer er universitetsuddannet ernæringsterapeut (BSc Hons, University of Westminster, UK). Hun er også kvinden bag Luunasommer.dk, hvor hun med sin store viden om kost og sundhed, vejleder kvinder, der stræber efter en smallere talje og en sundere livsstil.

I Luunasommer-universet på Luunasommer.dk deler hun ud af sine erfaringer, og giver kvinder redskaberne til et liv med øget velvære og mere energi og overskud i hverdagen.

Det handler blandt andet om at give kvinder en større indsigt i sammenhængen mellem kost og trivsel, forstå de biokemiske sammenhænge fx hvordan vi påvirkes af hormonel ubalance, vores stofskifte og den stress vi udsætter os selv for i hverdagen.

Med viden og indsigt, tips og strategier er vejen banet for et liv i balance, øget selvtilfredshed, bedre humør og mere energi og overskud til at nyde tilværelsen.

Læs mere om cellemad, biokemi og vægttab efter 40-årsalderen på Luunasommer.dk

Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^