Kategori: Sundhed

Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og leversygdomme samt til behandling af både søvnbesvær og fordøjelsesproblemer.

Selvom de fleste i dag sjældent forbinder honningens helbredende virkning med andet end lindring af halsonde, så forsøger forskere at finde ud af, om der kan være videnskabeligt belæg for nogle af de mange sundhedsmæssige, helbredende egenskaber, man tidligere har tillagt honning.

Er der hold i de gamle teorier?

Selvom forskning hidtil kun i nogen grad har kunne understøtte få af de gamle teorier videnskabeligt, så tyder antallet af videnskabelige studier på, at man indenfor videnskabens verden fortsat har en stærk formodning om, at honning, og de stoffer der findes i honning, kan have særlige helbredende egenskaber.

Blandt de videnskabelige studier af honning, der indtil videre kan dokumentere honnings skjulte egenskaber, er blandt andet brugen af råhonning til behandling af sår samt en mulig sammenhæng mellem indtagelsen af honning og sammensætningen af bakterier i mave og tarm.

Honnings antibakterielle egenskaber

Igennem menneskets historie har honning været flittigt anvendt til behandling af sår. Og ifølge forskere fra <link onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/iwj.12360 _blank external-link-new-window>Lunds universitet</link>, så viser deres videnskabelige studier, hvordan honning ikke blot er yderst effektiv til behandling af sår, men endda mere effektivt end fx antibiotika og klorhexidin. Således bekræfter forskerne, at honning, der ikke er varmebehandlet, har nogle særlige antibakterielle egenskaber, der både hæmmer bakterievækst, mindsker risikoen for stafylokokker og andre resistente bakterier, og fremmer helingsproces.  

Honning og sammensætning af tarmbakterier

På baggrund af nogle <link www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1431562/ _blank external-link-new-window>internationale studier</link> mener forskere, at honning også kan bidrage til et stærkere immunforsvar. Honning indeholder nemlig mængder af mælkesyrebakterier, også kendt som probiotika.

I tarmen bidrager mælkesyrebakterier til bakteriekulturen, hvis sammensætning har indflydelse på fordøjelsen, immunforsvaret og kroppens evne til at bekæmpe fremmede bakterier.

Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^