Center for Digital Pædagogik har nu lanceret en ny digital platform 'Grænseløst.dk', der gør unge bevidste om deres seksuelle grænser og viser, at de kan få hjælp, hvis de oplever, at deres grænser er overskredet. På den måde bidrager Grænseløst.dk til at forebygge de alvorlige konsekvenser, der kan være forbundet med at få overskredet sine seksuelle grænser. Initiativet er finansieret af Socialstyrelsen, som et led i en forebyggelsesindsats af gråzoneprostitution blandt 15-30 årige.
“Vi får mange henvendelser om seksualitet i vores digitale ungdomsrådgivninger, og der er en generel tendens til at de unge synes det er svært at tale om sex og seksuelle grænser, med f.eks. venner eller familie. Så selvom der i lovgivningen bliver sat fokus på f.eks. samtykke til sex, så er der stadig et stykke vej til det bliver naturligt at tale om seksuelle grænser, hvad der føles rart og hvad der ikke gør", siger Signe Sandfeld Hansen, Projektleder v. Center for Digital Pædagogik.
Seksuelle overgreb, gråzoneprostitution, sugardating, sexkrænkelser
Platformen er udviklet i samarbejde med en række fagligt specialiserede organisationer, herunder Center for Digital Pædagogik, Den Boligsociale Fond, Kvisten, LivaUnge og RedenUng. Blandt organisationerne er der dels faglig specialiseret viden om bl.a. seksuelle overgreb, gråzoneprostitution, sugardating, sexkrænkelser, samt indgående kendskab til tidlig forebyggelse og digitale indsatser.
“I RedenUngs anonyme rådgivning møder vi unge, som får problemer i forbindelse med fx billeddeling, sugardating eller lignende. Digitaliseringen sætter helt nye rammer for dating blandt unge, og det er vigtigt at de lærer at forholde sig til egne og andres grænser - og at de kan få hjælp, når der er brug for det. Det håber vi, at platformen kan hjælpe med.” siger Mads Andersen Høg fra RedenUng.
Jannik Dobusz fra Den BoligSociale Fond udtaler: “Vi oplever at unge, som ikke nødvendigvis sugerdater eller er ude i voldsomme sexuelle problematikker, spørger ind nysgerrigt til grænser ift sex og sugerdating. De har svært ved at vurdere, hvor deres grænser går, og sætter vi ikke tidligt ind, så risikerer vi at de unge lynhurtigt bevæger sig ud i f.eks. sugerdating eller at deres seksuelle grænser bliver voldsomt overskrevet. Vi har et ansvar for, at sætte ind i en tidlig forebyggelse."
På Grænseløst.dk kan man læse personlige beretninger fra unge, der har haft grænseoverskridende oplevelser og finde viden om bl.a. seksuelle rettigheder, sugardating og grænsesætning. Det er muligt at gå på opdagelse i indholdet på egen hånd, eller svare på nogle få spørgsmål, hvorefter platformen præsenterer relevant indhold til den enkelte bruger.
”Det er meget kærkomment at der er kommet en ny platform, hvor de unge kan finde råd på en ikke fordømmende måde. Grænseløst.dk vil være et rigtigt godt supplement til de unge som vi møder når vi er ude og holde oplæg på f.eks. ungdomsuddannelserne. Og så vil det klart også være en side vi i LivaUnge kan henvise til når vi kører vores gruppechats på gruppechat.dk” siger projektkoordinator, Trine Palmegård Døssing fra LivaUnge.
Viden, hjælp og støtte - og reflektion over egen adfærd
Som det allervigtigste er der også et overblik over hvor man, som ung i målgruppen, kan finde støtte eller hjælp, hvis man har været udsat for et seksuelt overgreb, hvis man har svært ved at mærke sine egne grænser, eller hvis man har mistet kontrollen over sin grænsesøgende adfærd.
”Når unge oplever, at deres seksuelle grænser er overskredet, er det vigtigt, at det er nemt for dem at finde vej til den rette hjælp, så de får bedre muligheder for i fremtiden at udvikle et sundt sexliv.” siger Freja Tusnelda Thomsen fra Kvisten.
Langt de fleste mennesker opsøger og finder information online, og det er især aktuelt, når det drejer sig om mere følsomme emner, såsom seksualitet. Grænseløst.dk tilbyder de unge viden, og opfordrer dem til at reflektere over egen adfærd, uanset om den opleves som problematisk eller ej. Håbet er, at Grænseløst.dk kan skabe et fundament for den gode dialog blandt unge, hvad enten det handler om holdninger til sugardating, samtykke til sex, eller deling af nøgenbilleder.
Mere info og website: https://grænseløst.dk/