Kategorier: Sundhed  -  Urter

Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling af blandt andet bronkitis, højt blodtryk, tuberkulose, dysenteri, kolik og feber.

I dag arbejder videnskaben på at dokumentere, hvad det er for aktive stoffer, der findes i hvidløg og nøjagtig hvordan og hvilket omfang hvidløg kan have sundhedsmæssig virkning. Forskning peger blandt andet på, at hvidløg kan have en antiinflammatorisk og antibiotisk virkning, at hvidløg kan bruges i forebyggelse af slidgigt, regulere kolesterolniveau og blodtryk, og måske endda forebygge hjertekar sygdomme samt visse former for kræft.

Men der er, ifølge forskerne, brug for meget mere forskning inden hvidløgets umiddelbare sundhedsfremmende virkning, kan endeligt bekræftes.

Indtil videre peger forskningsstudier på …

  1. at rå hvidløg har en antiinflammatorisk virkning, men at denne reduceres hvis hvidløg opvarmes.

  2. at aktive stoffer i hvidløg kan være mere effektive i behandling af Campylobacter-bakterien end anerkendte antibiotikabehandlinger.

  3. at kvinder der primært baserer deres kost på frugt og grøntsager inkl. hvidløg, viser færre symptomer på tidlig slidgigt i hofteleddet.

  4. at der er en vis sammenhæng mellem indtagelse af rå hvidløg og lungekræft. Ifølge forskere har hvidløg muligvis nogle særlige egenskaber, der potentielt kan bruges til forebyggelse og behandling lungekræft.

  5. at hvidløg muligvis kan have en forebyggende virkning på hjerte-kar-sygdom (kardiomyopati) hos mennesker med type 2-diabetes.

  6. at hvidløgsekstrakt muligvis kan være med til at regulere kolesterolniveau og forhøjet blodtryk.

  7. at indtag af løg, og i særdeleshed hvidløg, er relateret til nedsat risiko for prostatakræft.

  8. at aktive stoffer i hvidløg muligvis kan have en beskyttende virkning efter et hjerteanfald.

  9. at rå hvidløgs antibakterielle virkning muligvis kan anvendes sammen med lægemidler til behandling af bakterien Helicobacter pylori, der kan forårsage gastrisk infektion og mavesår.

Husk, at indtagelse af større mængder hvidløg eller kosttilskud med hvidløg, kan have bivirkninger. Hvidløg kan fx virke blodfortyndende, og kan påvirke effekten af medicin. Man bør derfor altid konsultere lægen inden man vil selvbehandle eller forebygge sygdomme med hvidløg.

Nogle mennesker kan ved høje doser hvidløg opleve ubehag, fordøjelsesbesvær, tarmgas og diarré.

 

Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^