Det omfattende studie er gennemført med henblik på at dokumentere, hvordan og i hvilket omfang, omega 3-fedtsyre påvirker livslængden. Konklusionen er, ifølge forskerne, at høje niveauer af omega-3 fedtsyrer i blodet øger den forventede levetid med næsten fem år.
Denne livsforlængende effekt ses blandt mennesker generelt, men også blandt rygere, fastslår forskerne:
”Tidligere undersøgelser viser, at rygning i gennemsnit forkorter livslængden med 4,7. Men med et højt niveau af omega-3-syre udlignes den tabte levetid.”
Omega-3 har gennem årene været genstand for meget forskning, og der findes stribevis af undersøgelser, der indikerer, at et højt niveau af omega-3 i blodet blandt andet nedsætter risikoen for åreforkalkning, blodpropper, kræftsygdomme, diabetes, demens, depression, gigt, astma, psoriasis, eksem, og tarmbetændelse.
Med den nye undersøgelse følger endnu en opfordring til at huske omega-3 fedtsyre ved fx at spise fed fisk som laks, ansjoser og sardiner, eller ved at tage kosttilskud.
”Vores forskning er vigtig, fordi den viser, at selv små kostændringer kan have stor indflydelse for sundheden såvel som for livslængden”, siger Sala-Vila. ”Endvidere bekræfter vores studier, at det aldrig er for sent at lægge sin kost om, og sørge for at den inkluderer større mængder omega-3.”