Forkølelse. Hvad kan du selv gøre?

Kategori: Sundhed

Forkølelse. Hvad kan du selv gøre? 

Forkølelser er generende, men der er flere ting, du kan gøre for at lindre generne og slippe for at forkølelsen trækker ud.

Træthed og manglende appetit er som regel en del af en forkølelse, men forudsætningen for at komme hurtigt på benene igen, er at sørge for at kroppen får hvile og tilført energi. Derfor er det vigtigt, at sørge for at spise godt og varieret, få drukket rigelig væske, få bevæget sig, når kræfterne er til det og sørge for søvn og masser af hvile. Derudover kan nogle enkle tips lindre gener som tilstoppet næse og halsonde: 

Varm damp

Varm damp kan have en rar og lindrende effekt på en forkølelse. Varmen løsner op, fugter slimhinderne og giver passage i næsen.
Hæld meget varmt vand i en skål og tilsæt evt. kamille. Tag et håndklæde over hovedet, bøj dig ind over skålen og indånd dampen gennem næsen.

Puds næse

Når du er forkølet, er det en god ide at pudse næse ofte. Men undgå at blæse så kraftigt, at det forårsager tryk og smerter i mellemøret. Brug evt. næsespray, den løsner sekret i næsen og får slimhinderne i næsen til at trække sig sammen, så du igen kan trække vejret gennem næsen.
Næsespray kan også medvirke til at lindre den hovedpine, der ofte følger med en forkølelse samt lindre symptomer på bihulebetændelse. Men husk, at længere tids brug af næsespray kan irritere slimhinderne i næsen.
Har forkølelsen ført til rød og irriteret hud omkring næsen, kan mentol-, eucalyptus- eller kamfersalve ofte virke lindrende.

Kroppen restituerer under søvn og hvile

Med søvn og masser af hvile giver du kroppen de bedste muligheder for at restituere. Det kan være svært at finde ro, hvis man har tilstoppet næse. Brug næsespray inden du går i seng og sov med hovedet højt, så sekret løber ned og ud, i stedet for at sætte sig i pande- og bihule. Læg fx et par bøger under dit sengegærde.

Varme og kolde omslag

Varme eller kolde omslag kan have en lindrende effekt på smerter i pande og bihule. Prøv med en klud varmet i mikrobølgeovn eller en lille pose frosne ærter på de ømme områder i panden og under øjnene.

Lindring til halsen

Blandt gamle husråd findes mange forslag til, hvordan man lindrer ondt i halsen. Nogle foretrækker at drikke varm kamillete eller varm mælk med honning, mens andre oplever at havregrød, lakrids eller at gurgle hals med lunken saltvand, virker lindrende.

Minimer risikoen for smitte

Det er svært at helt at undgå at blive forkølet, for forkølelse er en smitsom virus. I gennemsnit er danskerne forkølet to til tre gange om året. Smitten sker fra en forkølet person til en anden via luftbårne dråber (nys og hoste) og ved berøring, samtidig smitter en forkølet person allerede fra dagen før sygdommen bryder ud og til forkølelsen er helt overstået. 

  • Vask hænder hyppigt. Virus spredes især via vores hænder. Spredningen sker fx via dørhåndtag, håndtryk eller pudsning af næse på børn. Når man derefter klør sig ved øjet eller næsen, har virus direkte adgang til slimhinderne.
  • Undgå at røre ved næse og øjne efter berøring med forkølede.
  • Undgå ophold i rum med mange mennesker, da der her er større smitterisiko.
  • Hold afstand til den forkølede, hvis det er muligt.
  • Bliv hjemme, når du er syg – du er mere modtagelig for forkølelsesvira, når dit immunforsvar har det dårligt.
  • Der hersker stadig en del uenighed om hvorvidt kulde direkte kan udløse forkølelse eller ej, men et gammelt husråd er, at man bør holde sine fødder varme.
  • Luft ud. Røg og tør luft irriterer slimhinderne, og det gør os mere modtagelige for virus.
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^