Kategori: Sundhed

Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten 

Omfattende forskning giver ny viden om de sundhedsmæssige fordele der er ved at øge indtaget af korn og kerner, og undersøger samtidig fordele og ulemper ved at vælge en glutenfattig kost.

Fuldkorn og glutens indflydelse på udvikling af livsstilssygdomme

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så bør man vælge fuldkorn først, når man spiser morgenmadsprodukter, brød, ris og pasta. Disse anbefalinger bakkes op af studier fra DTU Fødevareinstituttet som viser, at byttes raffinerede kornprodukter ud med fuldkornsvarianter, så falder kroppens inflammationsniveau, hvilket er med til at sænke risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes. 

Samme positive indflydelse på kroppens inflammation fandt forskerne til gengæld ikke, når kostændringen bestod i at reducere indtaget af gluten. I stedet fandt forskerne, at en glutenfattig kost mindsker niveauet af gavnlige bifidobakterier, hvilket ifølge forskerne kan skyldes fraværet af de kostfibre, som findes i korn, og som er kendt for at fremme bakterierne.

Fuldkorn og glutens indflydelse på vægttab og luft i maven

Mens ønsket om vægttab og mindre oppustethed får nogle mennesker til at undgå gluten, så bør man måske hellere overveje at spise mere fuldkorn, for selvom begge kostændringer kan give et mindre vægttab, så fandt forskerne størst vægttab i fuldkornsstudiet.

Gluten i kornprodukter kan for nogle være kilde til oppustethed og luft i tarmene. Men ifølge forskerne, så bør man nøje overveje om man vil gå glip af fuldkorns sundhedsfremmende virkning, inden man helt dropper kornprodukterne. 

”Hvis du døjer med oppustethed – hvilket naturligvis kan være rigtig ubehageligt – og derfor vil holde igen med kornholdige produkter for at få en bedre mavefornemmelse, vil jeg opfordre til at droppe de hvide, raffinerede brødtyper. For ryger rugbrødsmaden og fuldkornsbrødet også, går du jo glip af den sundhedsgevinst, som vores studier har vist ved indtag af fuldkorn,” forklarer Tine Rask Licht, leder af Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed hos DTU Fødevareinstituttet.

5 gode grunde til at spise mere fuldkorn

  1. Fuldkorn smager godt og giver maden mere struktur  
  2. Fuldkorn øger mæthedsfornemmelsen
  3. Fuldkorn er med til at forebygge overvægt
  4. Fuldkorn holder maven i gang og stimulerer væksten af gavnlige bifidobakterier i tarmen
  5. Fuldkorn kan medvirke til at nedsætte risikoen for en række alvorlige livsstilssygdomme blandt andet hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner. Det vigtige er, at alle dele af kornet er brugt – også skaldele og kim. Det er nemlig her, at de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan sagtens være malet, når blot melet indeholder hele kernen. Er kernerne forarbejdede, skal de stadig have præcis samme indhold af stoffer som den oprindelige kerne.

I almindelig hvedemel fjerner man kornets skaller. Dermed fjerner man også en række vigtige mineraler og vitaminer. Mange tror, at fuldkorn er det samme som hele kerner. Men det er ikke helt korrekt. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kornet er taget med – også den ydre skal og den inderste del, som hedder kimen. Det er nemlig i disse dele, at de fleste vitaminer og mineraler sidder.

Dét er fuldkorn!

Kerner fra følgende defineres som fuldkorn: Hvede, rug, byg, havre, majs (tørret), hirse og ris. 

Dét er IKKE fuldkorn!

Solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø, vilde ris, og boghvede defineres ikke som fuldkorn og der findes også andre produkter, der er lavet af korn og mel, men som ikke nødvendigvis er fuldkornsprodukter. 

Cous-cous er et hvedemelsprodukt, der - ligesom pasta - kun er fuldkorn, hvis det eksplicit fremgår på pakken. Et andet eksempel er cornflakes, som godt nok er fremstillet af majs, men det yderste lag af majskornet er sorteret fra.

Sådan får du mere fuldkorn

  • Vælg produkter med fuldkornslogoet 
  • Erstat noget af det hvide mel med fuldkornshvedemel, når du bager f.eks. brød og muffins
  • Prøv en lækker havregrød til morgenmad – kom gerne tørret frugt og krydderier i
  • Brug havregryn i frikadellerne i stedet for hvidt mel 
  • Erstat almindelig hvid pasta med fuldkornspasta
  • Spørg efter fuldkornsprodukter hos bageren, og når du spiser ude 
  • Prøv fuldkornsvarianter af burgerboller og pølsebrød 
  • Kom hele kogte hvedekerner i salater 
  • Byt en af dine skiver hvide brød ud med et lyst fuldkornsbrød 
  • Indfør fuldkornsknækbrød til eftermiddagshygge

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid 

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag 

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^