Forældre spiser mere usundt, når børnene ikke er der

Kategori: Sundhed

Forældre spiser mere usundt, når børnene ikke er der  

Danske forældre med hjemmeboende børn opfordrer troligt til at spise både agurker og gulerødder i hverdagen. Men så snart ungerne er lagt i seng, bliver slik og chokolade fundet frem fra skuffer og skabe. Det viser en ny undersøgelse for Sæson. Om dagen fokuserer forældrene på de gode, grønne og sunde vaner i familien, men når mørket falder på, og børnene er lagt i seng, overgiver forældrene sig til den søde tand. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, som Norstat har foretaget for Sæson blandt 500 forældre med hjemmeboende børn.

Slik trumfer grøntsager – hos forældrene 

De fleste børn spiser ikke efter aftensmad, mens hver tredje får lidt frugt og grønt før sengetid, og mindre end hvert femte barn får søde sager. Værre ser det ud hos forældrene, hvor 40 procent af danske forældre spiser søde sager, når deres børn er lagt i seng. Samme andel svarer, at de selv spiser sundere, når de er sammen med deres børn, end når børnene ikke kigger med. Undersøgelsen viser dermed, at forældrene gerne vil være gode rollemodeller og præge deres børn i en positiv retning med sunde og grønne vaner.  

Forældrenes omsorg for deres børns sundhed vækker glæde hos Katri Franck Justesen fra Sæson, der arbejder for, at danske børnefamilier skal spise mere frugt og grønt i sæson:
”Det er positivt, at forældrene netop spiser sundest, når de er sammen med deres børn og er gode forbilleder. Det er nemlig vores klare erfaring, at de gode vaner smitter af på børnene,” siger hun. 

Små skridt i den rigtige retning 

Børn er ikke ret gamle, før de  kan gennemskue, hvis mor og far siger ét, men gør noget andet i smug. Derfor opfordrer Katri Franck Justesen også til at forsøde aftenen med sunde alternativer, når forældrene skal hygge foran TV’et eller nå det sidste arbejde på computeren. Det vil både være godt for forældrenes sundhed, men også for den madkultur de giver videre til deres børn.
”Det kan være rigtig svært at ændre vaner, og jeg kan godt forstå, forældrene sidst på dagen gerne vil booste blodsukkeret, men der er andre måder end at overgive sig til slikskålen og chokoladepladen. Frugt vil have samme effekt og kan nemt piftes op med lidt kanel eller andre smagsgivere, og så kan grøntsager med en lækker dip fint erstatte chipsskålen,” siger Katri Frank Justesen. 

Grønnere alternativer til både søde og salte sager 

Prøv eksempelvis at pifte æblerne op med honning eller at lave æblebåde med kaneldip af skyr, kanel og ahornsirup. En stor portion raw-kugler med rødbede, æble og kokos er også en sikker vinder, når den søde tand melder sig.

I det salte køkken kan du skifte kartoffelchips ud med chips lavet på pastinak eller grønkålschips. Prøv også en skål med bladselleristænger med en dip af ricotta eller friskost rørt sammen med ristede, hakkede hasselnødder og lidt honning. 

Find flere tips og nemme opskrifter med mere frugt og grønt på sæson.dk 

Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^