Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Flere unge har syreskader og caries 

Cola, energidrikke og en stor pose slik. Det smager godt, giver et energiboost og indtages derfor ofte i stor stil, når børn og unge samles foran skærmen. Men når børn og unge holder energiniveauet højt ved fx at sippe til sodavand over mange timer, gambler de samtidig med deres tandsundhed, advarer Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

”Når man indtager store mængder af søde læskedrikke og slik over mange timer, udsætter man tænderne for et konstant sukker- og syrebad. Bakterierne på tænderne lever af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne, og syren i sodavand og energidrikke skader emaljen og kan give syreskader,” fortæller Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tandlægeforeningen har tidligere undersøgt sukkerindholdet i en række slik- og sodavandsprodukter, og kom frem til, at en halvanden liters cola indeholder, hvad der svarer til 75 sukkerknalder. Derudover viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, at der ofte er 10-30 % mere sukker i energidrikke sammenlignet med sodavand.

Flere får syreskader

Syreskader er blevet mere almindeligt de senere år, og det er især unge, der rammes. Undersøgelser viser, at cirka hver sjette teenager har syreskader på tænderne. En del af forklaringen kan være, at både sodavands­flaskerne og energidrikkene er blevet større, og at mængden af energidrikke, der bliver solgt i Danmark, er steget markant. Flere drenge end piger får syreskader, og det kan hænge sammen med, at drenge bruger mere tid ved computeren, samtidig med at de indtager syreholdige drikke. En ny stor europæisk undersøgelse blandt 220.000 skolebørn i 42 lande, viser, at danske unge har europarekorden i at sidde foran computer og tv efter skoletid. Og de danske drenge på 11 og 13 år har en europarekord i tid, der går med computerspil.

Undgå små slurke

Hvis det er lidt for surt at gå helt udenom slik, sodavand og energidrikke, kan man stadig gøre noget for at nedsætte risikoen for at få syreskader og caries.
”Undgå så vidt muligt at tage små slurke over lang tid, brug et sugerør når du drikker sodavand og energidrikke og husk at skylle munden i vand bagefter,” råder Freddie Sloth-Lisbjerg, som samtidig opfordrer forældre til at holde et vågent øje med, hvor meget de unge indtager og sætte nogle restriktioner, så forbruget ikke løber løbsk. 

Gode råd til at undgå caries og syreskader

  • Børst tænderne med fluortandpasta to gange om dagen i to minutter hver gang.
  • Suppler tandbørstningen med brug af tandtråd, tandstikkere eller en mellemrumsbørste.
  • Børst ikke tænder lige før, du får noget surt i munden og vent en times tid med at børste tænder, efter du har drukket/spist noget surt.
  • Undgå søde mellemmåltider.
  • Begræns indtaget af læskedrikke (fx sodavand, energidrikke, saft, juice, iste) - også light produkter.
  • Drik læskedrikken hurtigt – ikke i mange små slurke over lang tid.
  • Få læskedrikken hurtigt forbi tænderne – skyl den ikke rundt i munden.
  • Drik læskedrikken med et sugerør.
  • Drik hellere læskedrikke til et måltid end alene.
  • Skyl munden med vand eller mælk, lige efter du har drukket læskedrikke eller spist syreholdige fødevarer.
  • Gå regelmæssigt til tandlæge.
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^