Fiskeolie under graviditeten reducerer barnets risiko for astma

Fiskeolie under graviditeten reducerer barnets risiko for astma 

Børn har markant mindre risiko for at udvikle astma, hvis deres mødre har indtaget fiskeolie under graviditeten. Det viser et nyt studie fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Forskerne har fulgt en gruppe gravide og deres børn siden 2010, og resultaterne er ikke til at tage fejl af. Der er en tredjedel færre astmabørn blandt dem, hvis mødre har fået fiskeolie under sidste semester af graviditeten, fortæller klinisk professor og leder af COPSAC Hans Bisgaard.

"Fiskeolie indeholder langkædede fedtsyrer, og et højt niveau af dem hjælper til at reducere børnenes risiko for at udvikle astma. Effekten er tydeligst hos de kvinder, der i forvejen har et lavt niveau af fedtsyrerne, men alle de kvinder, der indtog fiskeolie i sidste semester af graviditeten, har mindsket deres børns risiko for at udvikle astma med minimum 32 procent. Der er ikke nogen negative effekter, selvom man indtager mere fiskeolie, end man har brug for. Derfor vil jeg anbefale fiskeolie til alle gravide i sidste trimester," siger han.

Astma er den kroniske sygdom, der oftest optræder blandt børn. 20 procent af alle småbørn har astmatiske symptomer, og det er den hyppigste årsag til indlæggelser, lægebesøg og ordinering af medicin til børn. Derfor er de nye resultater ikke kun vigtige for de enkelte mødre og deres børn, men kan også spare samfundet for en masse udgifter, understreger Hans Bisgaard.

Behov for fiskeolie er arveligt
Tilbage i 2010 opdelte forskerne 736 kvinder, der alle var på vej ind i tredje trimester af graviditeten, i to grupper. Den ene gruppe fik en dosis fiskeolie hver dag under tredje trimester, mens den anden gruppe fik en dosis olivenolie. Først da børnene blev tre år gamle, fik kvinderne at vide, om de havde fået det ene eller det andet. I dag, fem år senere, er det tydeligt, at fiskeolien har nedsat risikoen for astma betydeligt. Forklaringen ligger i immunforsvaret, forklarer Hans Bisgaard.

”De langkædede fedtsyrer, som fiskeolie indeholder, er vigtige for immunforsvaret. Hvis cellemembranen ikke har den tilstrækkelige mængde af fedtsyrer, kan den ikke danne immunstoffer. Dermed bliver risikoen for at udvikle astma højere. Vores evne til at optage de her fedtsyrer er genetisk bestemt, så nogle er bedre til at optage dem end andre. Dem, som ikke er så gode til at optage fedtsyrerne, har brug for større mængder,” siger han.

Resultaterne er vigtige for forebyggelse af børneastma, men ifølge Hans Bisgaard, kan det også have betydning for en række andre sygdomme. Astma er en kronisk betændelsessygdom, og dermed er den i gruppe med for eksempel diabetes, gigt og tarmsygdomme. Tidligere studier har vist, at indgreb, der øger risikoen for astma, som for eksempel kejsersnit, ligeledes øgede risikoen for at udvikle andre kroniske betændelsestilstande senere i livet. Derfor er det Hans Bisgaards teori, at noget, der kan nedsætte risikoen for astma, også kan nedsætte risikoen for de andre sygdomme. Denne sammenhæng er dog ikke bevist.

Studiet 'Fish Oil-Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring' er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine og kan læses her.

Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^