Der skal ikke så meget til...

Kategori: Sundhed

Der skal ikke så meget til...

Der skal ikke så meget til... 

Mange danskere er så fysisk inaktive, at det går ud over deres helbred og trivsel.

Risikoen for at dø af fysisk inaktivitet er lige så stor som risikoen for at dø af rygning...

Mange danskere bevæger sig i dag så lidt, at det går ud over deres sundhed og trivsel. Manglende fysisk aktivitet er i det hele taget et af de største problemer for folkesundheden i den vestlige verden. Faktisk er risikoen for at dø af inaktivitet lige så stor som risikoen for at dø af rygning!

Fremskridtets paradokser
Vestens fremskridt rummer flere paradokser: Nedslidende arbejde afløses af fysisk inaktivitet,
sportselitens præstationer følges passivt foran TV-skærmen,og børn udkæmper drabelige kampe uden at røre andet end fingrene, når de spiller computerspil.

En lang række undersøgelser dokumenterer, at tiden er inde til handling – f.eks. er dødeligheden ca. dobbelt så stor hos inaktive som hos aktive.

”De som mener, at de ikke har tid til fysiske aktiviteter må før eller senere afsætte tid til sygdom”. Sådan skrev Edward Stanley (1826-1893) i sin bog ”The Conduct of Life”, og det er mere rigtigt end nogensinde før.

Derfor er fysisk aktivitet vigtig
Der foreligger solid videnskabelig dokumentation for, at fysisk aktivitet gavner helbredet på flere måder:

• Personer, som normalt er inaktive, kan forbedre deres helbred og fysiske velvære ved at bevæge sig regelmæssigt.

• Børn, voksne, ældre, kvinder som mænd, opnår positive fysiologiske ændringer som følge af fysisk aktivitet.

• Fysisk aktivitet behøver ikke at være anstrengende, for at man opnår sundhedsmæssige fordele.

• Fysisk aktivitet har mange positive effekter på kroppens funktioner. Virkningerne på hjerte, kredsløb og muskler har i mange år været kendt. Nu kan det dokumenteres, at fysisk aktivitet også gavner stofskiftet samt hormon- og immunsystemet.

Forebyggende effekt
Det er også dokumenteret, at fysisk aktivitet har en forebyggende effekt på følgende områder:

• Mindre risiko for hjerte-karsygdomme
• Mindre risiko for sukkersyge
• Mindre risiko for forhøjet blodtryk
• Mindre risiko for kræft i tyktarmen
• Hjælper med at nedsætte et forhøjet blodtryk
• Hjælper med at kontrollere vægten
• Hjælper med at styrke og vedligeholde knogler, muskler og sener
• Hjælper ældre til større styrke og bedre bevægelighed
• Formindsker tilstande med depression og angst
• Forbedrer det psykiske og sociale velvære

Der skal ikke så meget til..
Sundhedsstyrelsens anbefaling om fysisk aktivitet har en alvorlig baggrund. Til gengæld er anbefalingens budskaber opmuntrende:

1) Der skal ikke så meget til: 30 minutters fysisk aktivitet er nok til at opnå en dokumenteret sundhedseffekt. Det er ikke nødvendigt at melde sig ind i en sportsklub eller et fittnesscenter – det er ikke en gang nødvendigt at klæde om.

2) Det behøver ikke være besværligt: De 30 minutter kan sagtens opdeles i to gange 15 minutter eller tre gange 10 minutter. Alle former for fysisk aktivitet tæller: Cykelture, leg med ungerne, gåturen til stoppestedet, trappen i stedet for elevatoren, støvsugning, havearbejde, hundeluftning mv.

3) Du får det bedre nu og her: Fysisk aktivitet gavner både krop og sjæl. Det kan forebygge stress, depression og angst – og det bliver lettere at sove og slappe af og tackle stressede oplevelser.

Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^