Kategori: Sundhed

Der hvor empatien sidder

Der hvor empatien sidder  

- om pandelapsdemens.Empati er evnen til at sætte sig i andre menneskers situation og forstå hvordan andre mennesker tænker og føler, derfor er empatien væsentlig for menneskets sociale adfærd og vores evne til at etablere nære relationer…

- om pandelapsdemens.


af Louise Pagsberg, redaktionen

Empati er evnen til at sætte sig i andre menneskers situation, forstå hvordan andre mennesker tænker og føler. Empatiske mennesker skaber tillid og troværdighed i deres omgivelser, idet de formår at ”tune” sig ind på andres følelsesmæssige tilstand.

Empatien udgør, sammen med intuitionen og indlevelsesevnen, menneskets følelsesmæssige intelligens og er, i sociale sammenhænge, så væsentlig at den overskygger alle andre evner et menneske måtte besidde.

Som barn lærer vi de sociale spilleregler; vi lærer at man skal lytte når nogen taler, at man skal trøste når nogen græder, at man skal sige undskyld hvis man kommer til at såre hinanden. Men selvom vi alle er opfostret med de samme sociale spilleregler, så er der alligevel stor forskel på hvordan vi forvalter dem, hvordan og hvornår vi hver i sær aktiverer og bruger dem. At få dem aktivet kræver en god evne til at opfange, fornemme og reflektere over situationen og over de signaler som andre menneske sender.

Selve evnen til at opfange og reflektere sidder i den forreste del af hjernen; frontallapperne. Det er dem – frontallapperne - der styrer vores fornemmelse for den situation vi befinder os i. Det er dem der gør os i stand til at ”forstå” situationen og et andet menneskes følelser og dem der gør os i stand til at ”leve os ind i” et andet menneskes oplevelser. Det er også dem der styrer motivationen, lysten og viljen. Det er dem der gør os i stand til at planlægge. Således styre frontallapperne nogle af de væsentlige evner – evner som gør at vi adskiller os fra dyr..

Det er dem der giver os situationsfornemmelse, gør os empatiske, får os til at føle samvittighed – det er dem der giver os personlighed.

Sker der skade på denne – således meget væsentlige del af hjernen - er det ikke svært at forestille sig at det har katastrofale følger.

Hos mennesker hvor der er sket skade på frontallapperne sker der en voldsom personlighedsændring. Deres temperament og karakter ændres. Indlevelsesevnen forsvinder. Interessen for familien svinder ind og erstattes af selvoptagethed. Deres hæmningerne forsvinder, hvilket f.eks. ses ved måltider, hvor maden ukritisk ”skovles” ind. De er hæmningsløse – deres sprog bliver primitivt og forenklet – og de bruger ofte grove gloser og ukvemsord. De mangler ”filter” og kan højlydt kommenterer en overvægtig kvinde i bussen, sige sjofle ord og platheder.

Det der kendetegner lidelsen og som er helt karakteristisk er, at disse menneskers hukommelse er overraskende god. At mennesker med skade på frontallapperne stadig har deres hukommelse i behold, er med til at gøre sygdomsbilledet lidt diffust og uklart. Hvor sygdomsbilledet hos en Altzheimer patient er tydeligt, idet samtlige evner (orienteringssans, hukommelse, situationsfornemmelse, sprog mv.) reduceres samtidig, så er det, hos mennesker med skade på frontallapperne, altså enkle, om end vitale, dele der rammes.

F.eks. vil en skade på frontallapperne hos en musiker, ikke umiddelbart påvirke hans evne til at spille musik. Han vil stadig evne at spille som han altid har gjort, til gengæld er hans lyst til og motivation for at spille, forsvundet.

Med hukommelsen i behold vil han, et stykke af vejen, være i stand til at kompensere for de tabte evner. Derudover har den ramte ingen sygdomserkendelse, hvilket gør det svært for omgivelserne at vurderer, hvor i sygdomsforløbet vedkommende er.

Det er meget anstrengende og belastende at leve med et menneske med skade på frontallapperne. De er asociale og, alt efter hvilken del af frontallapperne der er ramt, opfører de sig apatisk eller aggressivt og hæmningsløse.

Som pårørende til en patient med skader på frontallapperne er den primær opgave at optræde som vikar for frontallapperne (frontallapsvikar), en opgave som består af:

- at igangsætte
- at planlægge
- at aktiverer

Efterhånden som sygdommen skrider frem, kommer pandelapsdemens til at minde om øvrige demenssygdomme.

Sygdommen kan ikke behandles medicinsk og der er kun få plejehjem, der er i stand til at håndtere de mennesker med skader på frontallapperne.


Kilde: Rolf Bang Olsen, overlæge ved Middelfart Sygehus


Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Synstab og demens: hvordan synsproblemer påvirker hjernens sundhed og mental velvære.
Sundhed
Synstab og demens: En overset sammenhæng 

Ny forskning fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet peger på, at ubehandlet synstab kan være en vigtig faktor i udviklingen af demens. Mens man tidligere har haft fokus på høretab som en risikofaktor, begynder synstab nu også at få opmærksomhed som en potentiel trussel mod hjernens…

Læs mere
Alkoholforbrug i Danmark fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Sundhed
Fakta: 860.000 danskere har problemer med alkohol 

Alkoholforbruget i Danmark er højt, og statistikkerne taler deres tydelige sprog. Omkring 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, mens 585.000 har et skadeligt forbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. Dette problematiske forbrug fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder en øget risiko…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Ozempic og Wegovy Novo Nordisk. Nature Medicine: SELECT trial of semaglutide
Sundhed
Ny viden: Wegovy kan sandsynligvis reducere risikoen for hjerteanfald 

En ny undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at vægttabsmedicin som Wegovy ikke kun hjælper med at reducere vægten, men også kan mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med hele 20%. Dette videnskabelige gennembrud kan få stor betydning for både…

Læs mere
Livmoderhalskræft kan være svær at opdage i tide uden regelmæssige screeninger.
Sundhed
Livmoderhalskræft: Tidlig screening kan redde dit liv 

Mistanken om at have kræft er skræmmende, og derfor er det vigtigt at få undersøgt bekymringen, så du kan få ro i sindet. For kvinder kan det handle om frygten for livmoderhalskræft, men regelmæssige screeninger giver mulighed for at opdage sygdommen tidligt. Jo tidligere den opdages, desto bedre er…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^