Den kommer snigende et par gange om året. Først et lille snøft, så et lille dryp, så følger en irriterende hoste og smerter i halsen.
Det er altid ærgerligt at være syg, og især trætheden gør forkølelse særlig enerverende. Men en forkølelsesvirus kan ikke, ligesom infektionssygdomme, kureres med antibiotika. I stedet ordineres sengeleje og varme drikke, og så må man ellers tålmodigt vente på at ens immunforsvar får bugt med virussen.
I mangel på nogen egentlig medicinsk kur, tyr mange af os til alternative behandlings-metoder for at få lindring, og her er listen over gode råd til gengæld rigtig lang. Mange af dem bygger på gamle husråd, og langt de fleste har ikke nogen form for dokumenteret virkning. Så når dampbade, varme urtedrikke, tilskud af vitaminer og urtemedicin er udbredte metoder til lindring af forkølelses-symptomer, så handler det måske mere om, at det gør godt, at give sig selv lidt opmærksomhed.
Rød Solhat
Purpursolhat (Echinacea Purpurea)
Udtræk af Rød Solhat er et populært middel mod forkølelse, og det er samtidig også et af de bedst testede naturlægemidler til behandling af forkølelsessymptomer. Dog varierer de tilgængelige Echinacea præparater på markedet så meget, hvad angår indhold og fremstilling, at det ikke er muligt at give et fuldstændigt og entydigt svar på, hvorvidt Echinacea forebygger og behandler forkølelse. En undersøgelse, omtalt i det britiske lægetidsskrift The Lancet (1), synes dog at bekræfte, at Rød Solhat kan reducerer forkølelsessymptomer og muligvis forkorte forkølelsens varighed såfremt behandlingen påbegyndes tidligt i forløbet.
Mennesker med allergi skal være opmærksomme på at Rød Solhat kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner.
Zink
Zink kan, ifølge flere studier (2), forebygge forkølelser og bekæmpe infektioner, når det indtages inden for et døgn efter symptomernes indtræden. For at opnå den positive effekt skal der imidlertid indtages Zink i så høje doser, at det kan medføre kvalme og opkastninger (3).
Vitaminer
Har man, inden forkølelsen, decideret vitaminmangel, så kan vitamintilskud booste immunforsvaret så kroppen er bedre rustet til at bekæmpe virus. Men vitaminer kan ikke holde forkølelse fra døren, selvom C-vitamin har en dokumenteret, om end beskeden, effekt på, hvor længe du skal døje med forkølelsen.
Hvidløg
I laboratorieforsøg har hvidløg vist at kunne bekæmpe bakterier, vira og svampe, men samme effekt er endnu ikke dokumenteret i forsøg med mennesker.
Eukalyptus, mentol & pebermynte
Eukalyptus-, mentol- og pebermynteolie i sugetabletter og salver giver luft i næsen og lindring til en øm hals. Prøv også et par dråber i en varm kop te.
Snue Shot
Og apropos varme, lindrende drikke, så får du her opskriften på en velsmagende cocktail, som vi selv nyder, når forkølelsen kradser. Du skal bruge:
● 4 sorte peberkorn
● 4 kardemommekapsler
● 4 kryddernelliker
● 1 hel kanel stang
● et par skiver frisk ingefær
● frisk citronsaft
● honning
Lad urterne simre (ikke koge) i ½ liter vand i 15-20 minutter. Filtrer, tilsæt citronsaft og sød den varme, krydrede drik med honning.
Snup en nellike og et sennepsomslag
Blandt andre interessante alternative råd til lindring af forkølelsessymptomer, så har vi også hørt at nelliker skulle løsne en tilstoppet næse, når de tygges hele, og at omslag med sennep, lindrer hoste og smerte i brystet. (Det er nok unødvendigt at nævne, at der ikke foreligger nogen videnskablig dokumentation for, at de virker ...)
Kilde:
(1) Lancet Infect Dis. 2007 Sep;7(9):580 (PubMed)
(2) Zinc for the common cold,Singh M, Das RR
(3) ZIP8 Regulates Host Defense through Zinc-Mediated Inhibition of NF-κB
Oplever du varige smerter og/eller feber under en forkølelse, bør du konsultere din læge.
Læs nøje indlægsseddel inden du anvender naturlægemidler, kosttilskud og håndkøbsmedicin. Spørg på apoteket eller konsulter din læge ved tvivlsspørgsmål.