Kategori: Sundhed
Den kommer snigende....
Den kommer snigende.... 

Den kommer snigende et par gange om året. Først et lille snøft, så et lille dryp..En forkølelse er irriterende, og da der ikke findes nogen medicinsk behandling tyr mange til alternativ behandlingsmetoder. Men hvilke virker?

Den kommer snigende et par gange om året. Først et lille snøft, så et lille dryp, så følger en irriterende hoste og smerter i halsen.
Det er altid ærgerligt at være syg, og især trætheden gør forkølelse særlig enerverende. Men en forkølelsesvirus kan ikke, ligesom infektionssygdomme, kureres med antibiotika. I stedet ordineres sengeleje og varme drikke, og så må man ellers tålmodigt vente på at ens immunforsvar får bugt med virussen.

I mangel på nogen egentlig medicinsk kur, tyr mange af os til alternative behandlings-metoder for at få lindring, og her er listen over gode råd til gengæld rigtig lang. Mange af dem bygger på gamle husråd, og langt de fleste har ikke nogen form for dokumenteret virkning. Så når dampbade, varme urtedrikke, tilskud af vitaminer og urtemedicin er udbredte metoder til lindring af forkølelses-symptomer, så handler det måske mere om, at det gør godt, at give sig selv lidt opmærksomhed.

Rød Solhat
Purpursolhat (Echinacea Purpurea)
Udtræk af Rød Solhat er et populært middel mod forkølelse, og det er samtidig også et af de bedst testede naturlægemidler til behandling af forkølelsessymptomer. Dog varierer de tilgængelige Echinacea præparater på markedet så meget, hvad angår indhold og fremstilling, at det ikke er muligt at give et fuldstændigt og entydigt svar på, hvorvidt Echinacea forebygger og behandler forkølelse. En undersøgelse, omtalt i det britiske lægetidsskrift The Lancet (1), synes dog at bekræfte, at Rød Solhat kan reducerer forkølelsessymptomer og muligvis forkorte forkølelsens varighed såfremt behandlingen påbegyndes tidligt i forløbet.
Mennesker med allergi skal være opmærksomme på at Rød Solhat kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner.

Zink
Zink kan, ifølge flere studier (2), forebygge forkølelser og bekæmpe infektioner, når det indtages inden for et døgn efter symptomernes indtræden. For at opnå den positive effekt skal der imidlertid indtages Zink i så høje doser, at det kan medføre kvalme og opkastninger (3).

Vitaminer
Har man, inden forkølelsen, decideret vitaminmangel, så kan vitamintilskud booste immunforsvaret så kroppen er bedre rustet til at bekæmpe virus. Men vitaminer kan ikke holde forkølelse fra døren, selvom C-vitamin har en dokumenteret, om end beskeden, effekt på, hvor længe du skal døje med forkølelsen.

Hvidløg
I laboratorieforsøg har hvidløg vist at kunne bekæmpe bakterier, vira og svampe, men samme effekt er endnu ikke dokumenteret i forsøg med mennesker.

Eukalyptus, mentol & pebermynte
Eukalyptus-, mentol- og pebermynteolie i sugetabletter og salver giver luft i næsen og lindring til en øm hals. Prøv også et par dråber i en varm kop te.

Snue Shot
Og apropos varme, lindrende drikke, så får du her opskriften på en velsmagende cocktail, som vi selv nyder, når forkølelsen kradser. Du skal bruge:
● 4 sorte peberkorn
● 4 kardemommekapsler
● 4 kryddernelliker
● 1 hel kanel stang
● et par skiver frisk ingefær
● frisk citronsaft
● honning
Lad urterne simre (ikke koge) i ½ liter vand i 15-20 minutter. Filtrer, tilsæt citronsaft og sød den varme, krydrede drik med honning.

Snup en nellike og et sennepsomslag
Blandt andre interessante alternative råd til lindring af forkølelsessymptomer, så har vi også hørt at nelliker skulle løsne en tilstoppet næse, når de tygges hele, og at omslag med sennep, lindrer hoste og smerte i brystet. (Det er nok unødvendigt at nævne, at der ikke foreligger nogen videnskablig dokumentation for, at de virker ...)

Kilde:
(1) Lancet Infect Dis. 2007 Sep;7(9):580 (PubMed)
(2) Zinc for the common cold,Singh M, Das RR
(3) ZIP8 Regulates Host Defense through Zinc-Mediated Inhibition of NF-κB

Oplever du varige smerter og/eller feber under en forkølelse, bør du konsultere din læge.
Læs nøje indlægsseddel inden du anvender naturlægemidler, kosttilskud og håndkøbsmedicin. Spørg på apoteket eller konsulter din læge ved tvivlsspørgsmål.

Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^