Fakta om demens
- Demens er betegnelsen for en række symptomer på svækkelse af hjernens intellektuelle funktioner med svigtende hukommelse og koncentrationsevne, svækket orientering, sproglige forstyrrelser, ofte ledsaget af ændringer i personlighed og adfærd.
- Demens skyldes en sygdom i hjernen og kan forekomme hos voksne i alle aldre, men er hyppigst hos ældre.
- Der findes flere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens. Hos ældre patienter er den hyppigste sygdom Alzheimers sygdom.
- Kun cirka halvdelen af alle demenspatienter får stillet en egentlig diagnose.
- Cirka 85.000 har demens herhjemme, heraf er knap 3.000 under 65 år.
- 40-45 personer – knap to i timen – rammes hver dag af demens i Danmark.
- 500.000 danskere er berørt af demens – enten fordi de lider af demens eller er pårørende til én med demens.
- Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.
- Demens er en af de hastigst voksende folkesygdomme herhjemme. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at være mellem 120.000 og 146.000.
- Demens er en af de dyreste folkesygdomme. De totale omkostninger ved demenssygdom i Danmark overstiger 20 milliarder kroner om året.
- Demens er omgærdet af tabu og fejlopfattelser, hvilket gør det til en meget vanskelig sygdom at leve med – både for mennesker med demens og deres pårørende. Mennesker med demens og deres pårørende oplever ligeledes stor ensomhed og isolation – også i forhold til andre diagnoser.
- Mennesker med demens er ofte mere plejekrævende end personer med andre diagnoser. Det vurderes, at pårørende til demenssyge bruger seks timer om dagen i snit til pleje og omsorg.
Kilder: Nationalt Videnscenter for Demens, Alzheimerforeningen, Sundhedsstyrelsen, Folkebevægelsen mod ensomhed.