Kategori: Sundhed
Danske børn vælger computerspil fremfor leg med venner 

Danmark er blandt de europæiske lande, hvor skolebørn bruger mindst tid sammen med venner efter skoletid. Samtidig er danske skolebørn blandt de børn i Europa, der sidder mest foran computeren og tv’et. Det gælder især de 11- og 13-årige danske drenge. De har faktisk europarekorden i at sidde foran computerspillene, skriver Statens Institut for Folkesundhed.

Danske børn ser deres venner mindre
Disse og en lang række andre fund, der handler om skolebørns trivsel og sundhed i Europa, stammer fra den omfattende internationale rapport fra the Health Behaviour in School-aged Children study, der offentliggøres i dag. Her har 42 lande, heriblandt Danmark, bidraget med viden om, hvordan deres skolebørn på 11, 13 og 15 år trives inden for en lang række områder som for eksempel kost, fysisk aktivitet, alkohol, rygning, helbred, trivsel og sociale relationer.  
Et af de steder, hvor Danmark placerer sig i bunden, er i forhold til, hvor meget skolebørn ser venner efter skoletid. Eksempelvis er Danmark, hvad angår de 15-årige, blandt de fem lavest placerede lande i hele Europa. Kun syv procent af de 15-årige danske piger og 13 procent af de 15-årige drenge tilbringer hyppigt fysisk tid sammen med vennerne efter skoletid.
”Det er kommet bag på os, at danske børn ser deres venner mindre end børn i de fleste andre europæiske lande. Vi havde en forestilling om, at det var en generel udvikling i hele Europa, men vi må jo konstatere, at det i udstrakt grad er et dansk fænomen. Og det kan godt bekymre, for vi ved ikke, hvad det på sigt betyder for børns trivsel og sociale kompetencer,” siger Pernille Due, professor ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Europarekord i tid foran computeren
Rapporten viser samtidig, at Danmark er blandt de lande, hvis skolebørn sidder mest foran tv’et eller computeren. For eksempel ser 68 procent af de 15-årige piger og 71 procent de 15-årige drenge mere end to timers fjernsyn dagligt.
Samtidig sørger de danske drenge på 11 og 13 år for, at Danmark har en europarekord i tid, der går med computerspil. 68 procent af alle 11-årige danske drenge spiller computer mere end to timer dagligt. Blandt de 13-årige drenge er det 73 procent.
”Vi har i Danmark over en årrække set et stigende omfang af børn og unges tidsforbrug foran skærmen, og nu har vi så europarekorden. Dette indikerer, at vi i Danmark har et særligt mønster, som vi skal holde øje med,” siger Mette Rasmussen, lektor ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Om undersøgelsen
Det er Statens Institut for Folkesundhed, der har stået for Danmarks bidrag til den internationale rapport. Den danske del udgøres af den såkaldte Skolebørnsundersøgelse fra 2014. Undersøgelsen er et stort internationalt forskningssamarbejde sammen med WHO. Den er målrettet 11-, 13- og 15-årige skoleelever, som udfylder et fælles internationalt spørgeskema om sundhed, sundhedsadfærd og trivsel. Undersøgelsen gennemføres hvert fjerde år, senest i 2013/14. Her har omkring 220.000 europæiske skolebørn deltaget.

Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^