Kategori: Sundhed

Vær opmærksom på, at fejlinformationer og misforståelser omkring coronavirus florerer på nettet. Brug myndighedernes egne hjemmesider som kilder, hvis du vil holde dig opdateret.

Coronavirus: Ingen kender det reelle omfang 

Siden det første tilfælde af coronavirus, covid-19, blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019, har virussen ifølge WHO spredt sig til en verdensomspændende epidemi. I mellemtiden har sundhedsmyndigheder verden over forsøgt at holde os ajour med udbredelsen og løbende orienteret om symptomer, smittefare, inkubationstid, behandling og dødelighed i henhold til den nyeste viden. Men da covid-19 er en ny type coronavirus har ingen endnu det fulde overblik over de reelle risici ved netop denne virustype, ligesom der også hersker usikkerhed omkring inkubationstidens længde, hvordan smitten overføres, hvem der er særlig udsatte og hvor farlig virussen er.

Herhjemme sender Statens Serum Institut ganske vist løbende statusopdateringer ud, så vi kan følge med i antallet af danskere, der er testet for virussen og antallet af bekræftede tilfælde. Men hvor mange danskere, der reelt er smittet, vides ikke, for ifølge WHO kan symptomerne hos nogle mennesker vil være så milde, at de aldrig registreres som symptomer på covid-19. Den megen usikkerhed skaber grobund for misforståelser, fejlfortolkninger og panik. Lige nu er meldes mundbind fx udsolgt flere steder i Danmark, selvom mundbind ikke indgår i de anbefalede forholdsregler, som ifølge Seruminstituttet er det, der forebygger virussen bedst.

Generelle forholdsregler anbefalet af Seruminstituttet:

Ifølge Sundhedsstyrelsen, så spreder coronavirus sig typisk på steder med mange mennesker bl.a. via håndtryk og små dråber fra hoste og nys. Beskyt dig selv og andre med Sundhedsstyrelsens råd:

  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom, når du er på steder med tæt kontakt til mange mennesker, og undgå kontakt med personer med symptomer som hoste, løbende næse og nys
  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Host eller nys i engangslommetørklæde eller albuebøjningen og puds næse i engangslommetørklæde
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Vær opmærksom på symptomer som feber, hoste eller vejrtrækningsbesvær
  • Ring til lægen, hvis du oplever symptomer. Lad være med at møde op hos lægen uopfordret, da du risikerer at smitte andre. Ring til lægevagt eller akuttelefon i din region, hvis du oplever symptomer udenfor din læges åbningstid
  • I forbindelse med planlægning af rejser, anbefales det at læse Udenrigsministerets rejsevejledninger, som opdateres løbende

Kilde:
'Report of the  WHO on Convid 19 Coronavirus Disease, WHO, februar 2020
'Spørgsmål og svar om ny coronavirus, COVID-19', Sundhedsstyrelsen, februar 2020
'Udbrud med ny coronavirus COVID-19', Statens Serum Institut, februar 2020

Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^