Ambivalente følelser for fisk

Kategori: Sundhed

Ambivalente følelser for fisk

Ambivalente følelser for fisk 

Fisk er sundt og smager godt. Men fisk kan også indeholde tungmetaller og dioxin. Ny undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed ser nærmere på forbrugernes ambivalente forhold til den marine fødevare ...

Fisk er sundt og smager godt. Men fisk kan også indeholde tungmetaller og dioxin. Ny undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed ser nærmere på forbrugernes ambivalente forhold til den marine fødevare.

Trods en massiv informationsindsats fra både fiskebranchen og myndighederne over mange år, spiser danskerne ikke mere fisk end tidligere. De officielle kostråd lyder på 200-300 gram fisk om ugen, men vi spiser i gennemsnit kun omkring halvt så meget.

Der er mange grunde til, at vi har det lidt svært med fisk. Smag, vaner, pris og udvalg er nogle af de odds, fisken har mod sig. Men også miljø og sundhed spiller en rolle for forbrugerne. Det viser en kvalitativ undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Dilemmaer om fisken
- Forbrugerne er helt bevidste om, at fisk kan indeholde miljøfremmede kemiske stoffer som tungmetaller og dioxin. Ligesom de også har hørt om problemer med miljøbelastende fangst- og opdrætsmetoder. Men samtidig har vi fået af vide, at det er vigtigt at spise meget fisk, fordi de indeholder vitaminer, mineraler og sunde fedtsyrer, siger Linette Mainz Jensen, kommunikationsmedarbejder i IMS, som har stået for undersøgelsen.

- Undersøgelsen peger på, at mange forbrugere oplever et dilemma mellem fisk som redning, en vej til et sundere liv. Og fisk som trussel - en potentiel risikofaktor, vi skal være på vagt overfor. Ikke mindst hvis man er gravid eller tænker på at blive det. Sammen med andre faktorer, kan det være en medvirkende årsag til, at danskerne trods en massiv informationsindsats stadig holder igen med fisken, siger Linette Mainz Jensen.

Mærkning efterlyses
Forbrugerne i undersøgelsens fokusgrupper efterspørger mere konkret information - både om fiskens mange gode egenskaber, men også om de mere problematiske sider.

Forbrugerne hilser den eksisterende mærkningsordning for økologiske fisk velkommen, men den er stadig ikke særlig udbredt og gælder kun opdrætsfisk. Desuden efterlyses et miljømærke, så det i højere grad bliver muligt at vælge til og fra hvad angår fx fangstmetoder, energiforbrug m.m.

- Undersøgelsen peger på et behov for nuanceret information om fisk som fødevare, som ligger ud over opskrifter og enkle kampagneslogans. Samtidig viser den, at forbrugerne ikke kan skæres over én kam. De oplevede dilemmaer håndteres forskelligt og forbrugernes behov for information er heller ikke ens, siger Linette Mainz Jensen.

IMS' temaside om fisk
For at komme forbrugerne i møde lancerer i slutningen af næste uge en temaside på www.miljoeogsundhed.dk med informationer, råd og links om fisk, miljø og sundhed. - Vi håber på, at temasiden kan blive hjælp for forbrugerne og gøre det lettere for dem at håndtere dilemmaerne mellem fiskens positive sundhedsgevinster og de mulige miljø- og sundhedsrisici, siger Linette Mainz Jensen.

Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^