Kategorier: Spiritualitet  -  Urter

Dyrk din egen urtete: De bedste planter til tebrygning i haven

Rigtigt mange urter trives i danske have og en del af dem egner sig fantastisk til hjemmebrygget urteteer.

Planteguide: Hvilke planter egner sig bedst til urtete?  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille og hestemynte kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske eller tørrede blade og blomster med kogende vand og lader drikken trække nogle minutter, så har man en velsmagende urtete.

Magien ved mynte

Den almindelige mynte er en populær urt i teblandinger. Plantens blade udskiller en æterisk olie, der dufter og smager af menthol. Myntete lindrer hoste og ondt i halsen, og der skal kun et par blade til for at brygge en smagfuld og duftende te. Mynte findes i mange varianter med forskellig smag, fx æblemynte, chokolademynte og ananasmynte.

Hestemynte i stedet for Earl Grey te

Hestemynte, som også kaldes bergamottemynte på grund af sin duft og smag, der minder om Earl Grey te, bør have sit eget afsnit i guiden, da det er en af de allerbedste te-planter, du kan dyrke. Både blomster og blade er ideelle til at tilføje smag til teblandinger. Den røde hestemynte passer til et bed med pangfarver, men hestemynte findes også i mere afdæmpede farver som fx violet, og denne variant er også skøn i urteteen.

Beroligende kamille

Kamille er en klassisk te-plante og lægeurt, hvis lindrende egenskaber kan spores langt tilbage i historien. Kamilleplanten er kendt for sine beroligende egenskaber og blev blandt andet brugt til lindring af maveonde og betændelsestilstande, samt til at bekæmpe tungsind. Kamille sås i foråret, og herefter vokser planterne til uden det store hurlumhej. Det er blomsterne, man bruger til te, som kan bruges friske eller tørrede og tilføjer lethed og duft i bedene.

Salvie lindrende og bitter-sød

Salviete er kendt for sin bitre smag med en skøn muldjordsagtig aroma. Historisk har salvie været værdsat for sine helbredende egenskaber, specielt for dens evne til at lindre ondt i halsen, fremme fordøjelsen - og endda, forbedre hukommelsen og mindske svedproduktion (!)

Jasminens beroligende aroma

Jasmin tilføjer en udsøgt aroma og kan bruges sammen med andre urter og teer. Den har en antistressende virkning, der gør den til en populær tilføjelse til enhver teblanding.

Frugtige skovbær

Blade fra nyudsprungne skovjordbær har en herlig aroma og en frugtagtig og mild smag. Skovjordbær egner sig også til at tørre, så man kan nyde denne skønne te gennem de kolde måneder.

Cikorie rod

Når cikorie med sine himmelblå blomsterkurve bruges i te, er det roden, der er tale om. Cikorierod kan, når den er tørret i ovnen og malet, bruges i te, og indeholder sukkerstoffet inulin, som gavner fordøjelsen.

Hvidtjørn mild og frisk

Både blade og blomst fra hvidtjørn kan tilføje en mild, frisk smag til teen. Forskning fra Aarhus Universitet viser, at hvidtjørn kan virke forebyggende mod hjertekrampe, forsnævring i hjertets kranspulsårer og uregelmæssig hjerterytme.

Sort og grøn te smager bedst når de er dyrket i bjergene

Du kan også godt dyrke almindelig sort og grøn te i danske haver, men mest som prydplante. Teens kvalitet bliver nemlig bedst, når den dyrkes højt oppe i bjergene i subtropiske egne, fx i Kina og Indien.

Aromaterapi: Om 10 æteriske olier og deres terapeutiske egenskaber.
Spiritualitet
Aromaterapi: 10 æteriske oliers effekt på krop og sind  

Ofte kan selv en ganske flygtig duft vække store følelser og stærke minder. Mens nogle dufte - helt ubevidst - synes at vække en indre uro, så kan andre virke beroligende, stimulerende og opkvikkende.

Læs mere
Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Spiritualitet
Månedshoroskoper v. Adrian Ross Duncan - Maj 2024 

Har du endnu ikke tjekket dit månedshoroskop? Klik ind og læs maj måneds horoskoper udarbejdet af den populære astrolog og forfatter, Adrian Ross Duncan fra AstroWOW, og få en fornemmelse af, hvad måneden vil byde på af muligheder, udfordringer og oplevelser.

Læs mere
Stella Andromeda
Spiritualitet
Din håndbog til et liv med stjernerne som guide, af Stella Andromeda 

I en stadigt mere omskiftelig, kaotisk og uoverskuelig verden søger mange råd og tryghed i astrologiens teorier. En af dem er Stella Andromeda, forfatteren bag bogserien ’Din håndbog til et liv med stjernerne som guide’. M

Læs mere
Spiritualitet
Meditation til større lykkefølelse 

Går du hele tiden og småstresser? Er det svært at finde følelsen af tilfredshed og lykke? Alt for mange af os går og stresser. Vi stresser over ting, som vi ikke synes vi får nået i hverdagen, og mange af os bruger tid og kræfter på at ærgre os over ting, der burde være anderledes. Og midt i al…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad 

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du…

Læs mere
Spiritualitet
Krop-Sind-Ånd Helsemesse i Brøndby Hallen 

I februar åbnes dørene til et eventyrligt oplevelsesmekka for alle nysgerrige, der vil vide mere om alternativ medicin, naturterapeutiske behandlingsmetoder og personlig og spirituel udvikling. Her danner ??? rammen om det store arrangement, som præsenterer det største og mest alsidige udvalg…

Læs mere
Spiritualitet
Mystikkens Univers 

I efteråret afholdes den store spirituelle messe 'Mystikkens Univers' i København. Her kan du møde dedikerede udstillere og foredragsholdere, der vil give dig indblik i en holistisk livsstil, og det spirituelle og åndelige liv.

Læs mere
Spiritualitet
Krystalhealing: 12 sten og krystallers unikke energier 

Det er svært ikke at blive en lille smule betaget af småsten, fossiler og krystaller. Med fine farvespil og unikke former, virker de så indbydende, at man er fristet til at samle dem op for at studere dem nærmere.

Gennem mange tusinde år har de spillet en vigtig rolle i traditionel medicin, ligesom…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
^