Kategori: Urter

Katost er en nøjsom flerårig staude, der blomstrer med de smukkeste lilla blomster sommeren igennem. Planten elsker sol, og trives i stort set hvilken som helst jord, den spreder sig flittigt og er nem at omplante. Katost, med det latinske navn Malva, har formentlig fået sit danske navn på grund katostfrugtens lighed med en lille, rund ost.

Lægeurter: Katost til behandling af ’kvindesygdomme’ 

I begyndelsen af 1900-tallet opstod en særlig interesse for naturhistorie, planters anvendelse i husholdningen, kosten og folkemedicinen gennem tiden, og her blev blandt andet anvendelsen af katost nøje studeret.

I tidligere tiders madlavning brugte man plantens blade som erstatning for kål og ingrediens i blandt andet supper og gryderetter. Men også plantens lange, seje stængler kunne bruges i husholdningen: I tørret tilstand kunne de skilles i lange fibre og bruges til fremstilling af tovværk og vævning af sækkelærred. 

Katost som lægeplante i middelalderen


Ifølge botanikernes studier blev katost også flittigt dyrket og anvendt som lægeplante i middelalderens klostre. Plantens smukke violette blomster indeholder slimstoffer, som man mener blev anvendt i te til lindring af hoste.

Udtræk af katost stængel skulle også kunne lindre irriterede slimhinder, forstoppelse, og blev også anvendt i salver, der skulle læge betændte sår, og lindre skæl og svamp i hovedbunden.

Botanikerne fandt tilsyneladende også kilder, der beskrev, hvordan katost blev anvendt til behandling af ’kvindesygdomme’. Nøjagtig hvilke sygdomme, der er tale om, er usikkert, men det er nærliggende at tænke, at der måske er tale om svampeinfektioner og betændelse i underlivet. Katost skulle endvidere have en gavnlig effekt på mælkeproduktionen hos køer og ammende kvinder.

Anvendelse af Katost i dag

Ingen af de egenskaber, man i middelalderen tillagde katos, er videnskabelig bevist. Til gengæld er den skønne katost yderst populær blandt havens bier og sommerfugle, og perfekt som snitblomst til sommerens buketter.

De friske blomster og blade kan nydes i salater, og i supper og gryderetter, og som jævning i saucer. På engelsk kaldes katost marsh mallow flower, fordi man med udtræk af stænglens slimstoffer kan fremstille en spiselig skumlignede substans. Da plantens slimstoffer, som beskrevet tidligere, har en god effekt på forstoppelse, skal man dog nok holde lidt igen med de ellers veganske marsh mallows.

Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Dyrk din egen urtete: De bedste planter til tebrygning i haven
Spiritualitet
Planteguide: Hvilke planter egner sig bedst til urtete?  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille og hestemynte kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske eller tørrede blade og blomster med kogende vand og lader drikken trække nogle minutter, så har man en velsmagende urtete.

Læs mere
Forår
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Urter
Forskning: Krydderurter og rødders sundhedsfremmende egenskaber 

Der er gennem årene publiceret mange videnskabelige studier om krydderier, krydderurter og rødders sundhedsmæssige egenskaber. Mange af dem bekræfter, at urter kan meget mere end tilføje smag og aroma til maden.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Urter
Forskning: Salvies sundhedsfremmede egenskaber 

Salvie har gennem tiden, ud over at være et værdsat krydderi, også været flittigt anvendt lægeplande, kendt for, blandt andet at kunne lindre halsonde, og mindske symptomer på, hvad vi i dag kalder diabetes og hjerteklarsygdomme. Ifølge traditioel medicin skulle salvie også have en positiv effekt på…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Urter
Forskning: Ingefærs sundhedsfremmede egenskaber  

Ingefær er et velkendt middel mod kvalme, fordøjelsesproblemer og luft i maven. Virkningen tilskrives rodens indhold af stoffet rhizomet, som blandt andet lindrer kvalme efter operation, men også søsyge og køresyge.

Læs mere
Urter
Forskning: Rosmarins sundhedsfremmede egenskaber  

Rosmarin har gennem tiden været en flittigt anvendt krydderurt. I folkemedicin har udtræk af rosmarin været kendt som effektivt mod smerter og betændelstilstande. Rosmarin har også været anvendt som vanddrivende middel, og sågar et middel mod kramper.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sådan tørrer du krydderurter 

Ved at tørre tiloversblevne krydderurter får du hjemmedyrket velsmag til dine supper, dressinger, kød-, fjerkræ- og fiskeretter, til vinterens bagte rodfrugter og kålsalater, og ikke mindst til din urtete.

Rigtig mange krydderurter og blomster egner sig til tørring, men ikke alle. Krydderurter…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^