Fingerbøl som lægeurt
Hele planten, men især bladene, indeholder nemlig stoffet digoxin, som, selv i meget små mængder, påvirker hjertet. Denne særlige egenskab har være kendt gennem flere århundrede, og været brugt til behandling af det, man dengang kaldte ’vattersot’, dvs. den væskeophobning, der sker i kroppen som følge af hjertesvigt. Faktisk er udtræk af digitalis et af de ældste lægemidler inden for kardiologi.
Med stor begejstring over resultaterne af behandling med digoxin, blev stoffet anset som vidundermiddel, og snart fik digitalis ry for at kunne kurere alverdens lidelser, som fx betændelsestilstande, hovedpine, epilepsi og svulster. I dag anerkendes stoffets virkning i behandlingen af atrieflimren, atrieflimren og hjertesvigt, til gengæld findes der ingen beviser for, at det har nogen effekt på andre sygdomme.
Folketro: Blomsten fra Fingerbøl forstyrrer alferne
Ifølge Anemette Olesens bog ’Gamle lægeurter’, så var man allerede i middelalderen klar over, at digitalis var en særlig potent plante. Fingerbøl blev blandt andet kaldt ’dødens klokke, ’heksens klokke og ’blodige klokker’, og blev betragtet som spåmandens blomst, hvilket måske skyldtes, at blomstens form minder om druidernes hatte. Skulle planten bruges som lægeurt, så var det vigtigt, at den blev plukket med venstre hånd, men plantesaften kunne også sikre, at spædbørn, der var stjålet af alfer, vendte tilbage.
Fingerbøl i moderne medicin
I dag anvendes udtræk fra fingerbøl ikke længere til behandling af hjertesygdomme, hvilket blandt andet skyldes stor usikkerhed omkring indhold, koncentration og dosering af de naturlige digoxinstoffer. Til gengæld fremstilles digoxin kemisk og bruges til behandling af blandt andet atrieflimren og hjertesvigt.
Det siger sig selv, at stoffet effektfulde virkning, hvad enten det er i sin naturlige form eller kemisk fremstillet, kan have alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes forkert. Derfor må det kun anvendes med lægeordinering. Skulle man være så uheldig at få digoxin indenbords, så ses forgiftning, ifølge Giftlinjen, ofte først med flere timers forsinkelse. Symptomerne er ildebefindende, opkastning, diarré, sløvhed, hjerterytmeforstyrrelser og evt. kramper.
Ud over forgiftning, så indeholder fingerbøl plantens blade såkaldte saponiner, som kan forårsage irritation af hud og slimhinder.
Kilde:
Klaus Larsen, 'Hjertesvigt og fingerbøl', Ugeskrift for Læger, juni 2022
Anemette Olesen, Gamle Lægeurter, Forlaget Hovedland, juni 2022