Kategori: Urter

Katost er en nøjsom flerårig staude, der blomstrer med de smukkeste lilla blomster sommeren igennem. Planten elsker sol, og trives i stort set hvilken som helst jord, den spreder sig flittigt og er nem at omplante. Katost, med det latinske navn Malva, har formentlig fået sit danske navn på grund katostfrugtens lighed med en lille, rund ost.

Lægeurter: Katost til behandling af ’kvindesygdomme’ 

I begyndelsen af 1900-tallet opstod en særlig interesse for naturhistorie, planters anvendelse i husholdningen, kosten og folkemedicinen gennem tiden, og her blev blandt andet anvendelsen af katost nøje studeret.

I tidligere tiders madlavning brugte man plantens blade som erstatning for kål og ingrediens i blandt andet supper og gryderetter. Men også plantens lange, seje stængler kunne bruges i husholdningen: I tørret tilstand kunne de skilles i lange fibre og bruges til fremstilling af tovværk og vævning af sækkelærred. 

Katost som lægeplante i middelalderen


Ifølge botanikernes studier blev katost også flittigt dyrket og anvendt som lægeplante i middelalderens klostre. Plantens smukke violette blomster indeholder slimstoffer, som man mener blev anvendt i te til lindring af hoste.

Udtræk af katost stængel skulle også kunne lindre irriterede slimhinder, forstoppelse, og blev også anvendt i salver, der skulle læge betændte sår, og lindre skæl og svamp i hovedbunden.

Botanikerne fandt tilsyneladende også kilder, der beskrev, hvordan katost blev anvendt til behandling af ’kvindesygdomme’. Nøjagtig hvilke sygdomme, der er tale om, er usikkert, men det er nærliggende at tænke, at der måske er tale om svampeinfektioner og betændelse i underlivet. Katost skulle endvidere have en gavnlig effekt på mælkeproduktionen hos køer og ammende kvinder.

Anvendelse af Katost i dag

Ingen af de egenskaber, man i middelalderen tillagde katos, er videnskabelig bevist. Til gengæld er den skønne katost yderst populær blandt havens bier og sommerfugle, og perfekt som snitblomst til sommerens buketter.

De friske blomster og blade kan nydes i salater, og i supper og gryderetter, og som jævning i saucer. På engelsk kaldes katost marsh mallow flower, fordi man med udtræk af stænglens slimstoffer kan fremstille en spiselig skumlignede substans. Da plantens slimstoffer, som beskrevet tidligere, har en god effekt på forstoppelse, skal man dog nok holde lidt igen med de ellers veganske marsh mallows.

Urter
Forskning: Gurkemejes sundhedsfremmede egenskaber 

Gurkemeje er et populært krydderi, der blandt andet indgår i blandingskrydderiet karry, og flittigt indgår i asiatiske og indiske opskrifter. Men det gule krydderi kan mere end sætte kulør på krydderede retter.

Det gule stof 'curcumin', som findes i gurkemeje, og som farver karryretten, har nemlig…

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Solskins-te 

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Urter
Dyrk lindrende urter  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^