Mens nogen ønsker en græsplæne som en slotshave, andre drømmer om at forvandle det grønne tæppe til et blomsterflor med en summen af insekter.

Sådan får du den smukkeste vilde have 

En stadig voksende gruppe af haveejere lader græsset gro og skaber englignende forhold i hele eller dele af haven, for det er der mange fordele ved, skriver Haveselskabet, der her giver tips til en frodig vild have med vilde blomster og urter - og plads til sommerfugle og bier.

"Mange af os har nok et billede af, at den perfekte græsplæne er helt fri for mos og bellis, og det billede skal vi måske prøve at gøre op med. For en græsplæne kan være mange ting, og bellis og andre småblomster i plænen giver mad til bierne, siger Louise Møller, fagredaktør fra Haveselskabet.

Men inden man fyrer op under vertikalskæreren og giver græsset den helt store tur - eller tømmer en engblanding ud over plænen i håb om at forvandle den til et paradis for insekter, så bør man starte med at spørge sig selv, hvilken type plæne man egentlig ønsker sig, opfordrer Louise Møller.

Naturlig have med vild blomstereng


Mange danske haver har næringsrig jord, og det giver gode betingelser for græsset - men det udkonkurrerer hurtigt engblomsterne, som typisk er spinkle og trives i næringsfattig jord. Derfor skal jorden udpines, hvis du vil have vilde blomster. Det gøres ved kun at klippe græsset en til to gange om året og fjerne det afklippede græs. Det tager tid, men gradvist indfinder de vilde planter sig.

Undgå at lægge et muldlag ud før der sås, for mens mulden favoriserer almindelige haveplanter, så gør det, at andre blomster - populært sagt - ikke kan komme til fadet. Og det er rigtig skidt for mange sommerfugle, bier og svirrefluer, der madmæssigt er helt afhængige af, at der er et bredt udvalg af plantearter at vælge imellem. 

Vil du hjælpe engen på vej, kan du fjerne græsset, sprede et gruslag ud og så engblomster. Men græsset skal væk - man får en ikke en eng af at strø blomsterfrø ud over græsplænen.

Plads til både natur og klassisk plæne


Vil du gerne have mere natur i haven, men er ikke klar til at afkald på hele græsplænen? Så kan du indrette dig med en kortklippet græsplæne med plads til at slå vejrmøller og spille fodbold, og i stedet give vilde blomster og urter, som so liden klokke, gul snerre, almindelig gyldenris og storkenæb, lov til at spire frem i et afgrænset hjørne af haven. Slå eventuelt med plæneklipperen rundt om området - så ligner det et eng-bed eller en grøftekant.

Du kan også vælge at dele haven op, så græsset tæt på terrasse og hus er klippet og kan bruges til boldspil, mens naturen får mere frit spil i de fjernere dele af haven. Er man vild med det vilde, så kan man slå græsset som stier, der fører til bede eller et hyggeligt hjørne, hvor der er plads til havemøbler og krukker.

Haven & altanen
Overgartnerens råd mod skvalderkål 

Er du en af de haveejere, der synes at livet er for kort til at luge skvalderkål? Med plantens lange, tynde rødder, er den svær at få skovlen under, for misser man blot et lille stykke rod, så vender de tilbage. Og hvor gør man overhoved af den 'inficerede' jord? Her får du 4 alternativer til at…

Læs mere
Haven & altanen
Stedmoderblomst - Forårets skønhed 

De findes i de mest vidunderlige farver hos blomster- og grønthandlere lige nu, og med deres yndefulde statur, er der ikke mange, der kan dy sig for at tage dem med hjem.

Sådan får du størst glæde af dem!

Læs mere
Haven & altanen
Forår i haven: Styr på stauderne 

Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:

Læs mere
Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Haven & altanen
Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i? 

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Læs mere
Haven & altanen
Sæson: Sådan sår du lavendel og får dem til at trives 

Det er ikke uden grund, at den smukke, duftende lavendel er så populær. Den nøjsomme plante gror og trives i næsten hvilken som helst type jord – selv i en næringsfattig, sandet og stenet jord.

Lavendel er således en forholdsvis hårdfør plante, der har det godt i potter på altanen såvel som i…

Læs mere
Haven & altanen
Besøg Sydsveriges haver 

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller 'trädgårdar' som det hedder på svensk, og gennem hele sommeren og frem til efteråret åbner de fine haver til ekstraordinære have- og parkoplevelser.

Læs mere
Haven & altanen
Manuel plæneklipning er passé 

At slå plænen, er dejlig sommeradspredelse. Når duften af nyslået græs rammer næsen, og man efterfølgende kan stå og betragte den flot trimmede græsplæne, så er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er hele indsatsen værd. Og så skal man jo heller ikke kimse ad den motion, man får, hvilket kan være…

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Haven & altanen
Havegrupper på Facebook hitter  

Have-fællesskaber hitter som aldrig før, også på Facebook, hvor mere end 100.000 danskere har meldt sig ind i en digital havegruppe under corona-krisen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^