Kampen mod skvalderkål: Effektive metoder til at bekæmpe havens plage

Trods skvalderkålens evne til at invadere og overtage haver, kan kampen mod det genstridige ukrudt stadig vindes med tålmodighed og de rette teknikker.

Overgartnerens råd mod skvalderkål 

Er du en af de haveejere, der synes at livet er for kort til at luge skvalderkål? Med plantens lange, tynde rødder, er den svær at få skovlen under, for misser man blot et lille stykke rod, så vender de tilbage. Og hvor gør man overhoved af den 'inficerede' jord? Her får du 4 alternativer til at skulle grave hele bedet op.

  1. Robuste stauder kan kvæle ukrudt

    Ligesom i mange private haver, så er skvalderkålen en pestilens i Haveselskabets have på Frederiksberg. De senere år har gartnerne derfor eksperimenteret med at plante forskellige robuste stauder i de bede, hvor skvalderkålen giver problemer, og det går faktisk ganske fint. Nogle af planterne klarer sig med lidt hjælp så godt, at de næsten har udkonkurreret ukrudtet", fortæller overgartner Michael Tilbury.

    "Der findes ingen mirakelkur, men i et af bedene, er vi sluppet næsten helt af med skvalderkålen. Vi startede med at slå toppene af med en le for at udpine skvalderkålen. Derefter plantede vi bølgekronet storkenæb i bedet. Siden har vi hvert år måtte luge lidt mellem planterne, men nu dækker storkenæben hele bedet."

    Bølgekronet storkenæb vokser med ca. 3-4 gange sin egen størrelse på en sæson. Det er netop den egenskab ved planten, der ifølge Michael Tilbury, gør at den klarer sig så godt i konkurrencen mod skvalderkål.

    "Her, efter flere år, har storkenæben stort set udkonkurreret skvalderkålen. Der dukker måske tre blomsterstængler frem i løbet af en sæson. Kun under hækken, der vokser langs bedet, er der stadig skvalderkål."
     
  2. Store blade dækker skvalderkålen

    Hosta og mjødurt er andre gode stauder, som Michael Tilbury har haft held med at bruge på steder, hvor der vokser skvalderkål. Begge disse planter har store blade, som dækker jorden godt.

    Hosta er lidt langsom om at komme i gang om foråret, og det giver skvalderkålen et forspring. Derfor slår vi de grønne skvalderkålsblade af med en le eller en græstrimmer sent på foråret. Men du kan også bruge en cirkelhakke eller et skuffejern i stedet for, hvis du er bange for at beskadige de nye hostaskud.

    "I bedet har vi også tidlige forårsløg som erantis og porcelænshyacint. Det passer lige med, at vi kan nå at slå skvalderkålen ned, efter at forårsløgene er visnet ned, og før hostaerne er kommet rigtigt i gang", siger Michael Tilbury fra Haveselskabets have.

    Resten af sommeren kan hostaens store, flotte blade dække, så man stort set ikke ser skvalderkålen. Og skulle et par hvide skvalderkålsblomster alligevel stikke hovederne frem, ser de ganske yndige ud sammen med hostaens blade, især hvis du har valgt en hvidbroget sort.
     
  3. Spiselig og romantisk have med skvalderkål

    En anden mulighed er at skabe et blandet staudebed ved at plante robuste stauder ind mellem skvalderkålene. Her er målet ikke at holde skvalderkålen helt nede, men at lade de fine, hvide skærmblomster indgå som et romantisk slør mellem de øvrige stauder.

    Pæoner og dagliljer passer fint i sådan et bed. Begge disse planter har kompakte og dybe rodsystemer, der tåler konkurrence fra skvalderkålen. Du gør dog klogt i at give de nye planter en god start ved at plante i store plantehuller foret med aviser og ved at holde skvalderkålen i ave, indtil de nye planter er kommet i god vækst.

    Er du mere til en spiselige have, kan du plante rabarber sammen med skvalderkål. Du kan i øvrigt også spise skvalderkålen. Ikke som kål men derimod som salat fx sammen med nye mælkebøtteblade og løgkarse, der ligeledes findes som ukrudt i mange haver.
     
  4. Træflis eller sort fiberdug mod skvalderkål

    Dæk svalderkålen til med sort fiberdug eller træflis. Uden lys kvæles skvalderkålen, til gengæld vil fx græs gro igen, når det igen får sollys.

Eddike, salt og sulfo

Måske er du bekendt med hjemmeopskriften 'eddike, salt og sulfo' til bekæmpelse af skvalderkål og andet ukrudt. Problemet er at miksturen ikke kun kvæler skvalderkål og ukrudt, men også andre planter i det sprøjtede område. Derfor har Miljøstyrelsen udstedt forbud mod brugen af de ellers lettilgængelige midler.

 

Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Trin-for-trin guide til at dyrke krydderurter indendørs
Forår
Guide til forspiring i vindueskarmen 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Sådan flytter du roser uden at skade dem
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge Haveselskabets gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til…

Læs mere
Hvornår skal der sås?
Forår
Såkalender: Forspiring af 50 populære grøntsager og krydderurter 

Der er noget særligt ved at dyrke sine egne grøntsager og krydderurter – og endnu bedre, når planterne får den bedste start. Mange grøntsager og urter har gavn af at blive forspiret indendørs i vindueskarmen eller drivhuset, fordi det giver dem en stærkere vækst og en tidligere høst.

Læs mere
Frost i køkkenhaven
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men er der udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Botaniske oplevelser i Sydsverige
Haven & altanen
Guide: Besøg Sydsveriges haver 

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller trädgårdar som det hedder på svensk, og fra nu af og indtil efteråret er der masser af ekstraordinære have- og parkoplevelser at komme efter i nabolandet.

Haverne tager sig allerbedst ud om sommeren, hvor floraen er på sit højeste, og i denne periode…

Læs mere
Haven & altanen
Bladlus: 5 råd til at slippe for bladlus i bedet - UDEN kemikalier 

Bladlus er små insekter, der kan forårsage stor skade i haven. De suger saft fra planternes blade og stængler, hvilket fører til krøllede, misfarvede og svækkede planter. Bladlus kan også overføre virusser mellem planter, hvilket yderligere skader havens planter. Samtidig tiltrækker de myrer, der…

Læs mere
Haven & altanen
Snegle: 5 råd til at slippe for snegle i bedet - UDEN kemikalier  

Snegle kan være en stor plage i haven, især når de angriber dine pryd- og nytteplanter. Disse langsomme, slimede skadedyr kan hurtigt fortære blade, stængler, blomster og frugter, hvilket efterlader planterne svækkede.

Snegle er særligt aktive i fugtige og skyggefulde områder, og de kan hurtigt…

Læs mere
Haven & altanen
Myrer: 5 råd til at slippe for myrer i bedet - UDEN kemikalier 

Myrer kan være nyttige i haven, da de bidrager til nedbrydning af organisk materiale og spredning af frø. Men når de bliver for talrige eller etablerer deres reder i dine bede, kan de skabe store problemer. Myrer kan beskadige planter ved at tiltrække bladlus, som de 'malker' for honningdug. Det kan…

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen - og genplant dem i naturen når de er afblomstret 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Shopping
^