Mens nogen ønsker en græsplæne som en slotshave, andre drømmer om at forvandle det grønne tæppe til et blomsterflor med en summen af insekter.

Sådan får du den smukkeste vilde have 

En stadig voksende gruppe af haveejere lader græsset gro og skaber englignende forhold i hele eller dele af haven, for det er der mange fordele ved, skriver Haveselskabet, der her giver tips til en frodig vild have med vilde blomster og urter - og plads til sommerfugle og bier.

"Mange af os har nok et billede af, at den perfekte græsplæne er helt fri for mos og bellis, og det billede skal vi måske prøve at gøre op med. For en græsplæne kan være mange ting, og bellis og andre småblomster i plænen giver mad til bierne, siger Louise Møller, fagredaktør fra Haveselskabet.

Men inden man fyrer op under vertikalskæreren og giver græsset den helt store tur - eller tømmer en engblanding ud over plænen i håb om at forvandle den til et paradis for insekter, så bør man starte med at spørge sig selv, hvilken type plæne man egentlig ønsker sig, opfordrer Louise Møller.

Naturlig have med vild blomstereng


Mange danske haver har næringsrig jord, og det giver gode betingelser for græsset - men det udkonkurrerer hurtigt engblomsterne, som typisk er spinkle og trives i næringsfattig jord. Derfor skal jorden udpines, hvis du vil have vilde blomster. Det gøres ved kun at klippe græsset en til to gange om året og fjerne det afklippede græs. Det tager tid, men gradvist indfinder de vilde planter sig.

Undgå at lægge et muldlag ud før der sås, for mens mulden favoriserer almindelige haveplanter, så gør det, at andre blomster - populært sagt - ikke kan komme til fadet. Og det er rigtig skidt for mange sommerfugle, bier og svirrefluer, der madmæssigt er helt afhængige af, at der er et bredt udvalg af plantearter at vælge imellem. 

Vil du hjælpe engen på vej, kan du fjerne græsset, sprede et gruslag ud og så engblomster. Men græsset skal væk - man får en ikke en eng af at strø blomsterfrø ud over græsplænen.

Plads til både natur og klassisk plæne


Vil du gerne have mere natur i haven, men er ikke klar til at afkald på hele græsplænen? Så kan du indrette dig med en kortklippet græsplæne med plads til at slå vejrmøller og spille fodbold, og i stedet give vilde blomster og urter, som so liden klokke, gul snerre, almindelig gyldenris og storkenæb, lov til at spire frem i et afgrænset hjørne af haven. Slå eventuelt med plæneklipperen rundt om området - så ligner det et eng-bed eller en grøftekant.

Du kan også vælge at dele haven op, så græsset tæt på terrasse og hus er klippet og kan bruges til boldspil, mens naturen får mere frit spil i de fjernere dele af haven. Er man vild med det vilde, så kan man slå græsset som stier, der fører til bede eller et hyggeligt hjørne, hvor der er plads til havemøbler og krukker.

Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Haven & altanen
Ondt i ryggen efter havearbejde? 10 vigtige råd 

Havearbejde kan være hårdt slid – især hvis man ikke har været aktiv i haven i lang tid.

Gigtforeningen har udarbejdet en 10 vigtige råd til, hvordan du kan komme rygsmerterne i forkøbet, hvis du har planer om at kaste dig ud i havearbejdet.

Læs mere
Haven & altanen
Løg i krukker - 10 løgblomster til altan og have 

Når foråret får det til at krible i fingrene, så er det godt, at mange løgplanter allerede nu kan plantes ud i krukker. Her får du 10 slags, som alle overlever kølige forårsnætter og endda nogle frostgrader.

Læs mere
Haven & altanen
Plantekurve og krukker til krukkehaven 

Med det store udvalg af udendørs plantepotter, krukker, plantekurve og plantekummer i enhver størrelse, farve og materiale, kan du skabe din helt egen oase med lige nøjagtig de blomster, planter og krydderurter, du holder allermest af.

Læs mere
Haven & altanen
Haveselskabets Cph Garden 2022 

Sæt kryds i kalenderen den 30. juni, og glæd dig til Danmarks største haveshow, Haveselskabets Cph Garden. Her mødes havefolk på tværs af generationer og traditioner, og finder inspiration til nye haveprojekter til skærehave, køkkenhave, krukkehave, byhave og den vilde have.

Læs mere
Haven & altanen
Nemme blomster til krukkehaven 

Udbuddet af sommerblomster til blomsterkasser er stort, men ikke alle er lige nemme at få til at trives. Her er fem bud fem længeblomstrende sommerblomster, der er særligt velegnede og nemme at passe i krukkehaven.

 

Læs mere
Miljø
Honningbien har brug for din hjælp 

Forestil dig et forår uden blomster, en sommer uden hindbær, solbær og hyben, og et efterår uden gulerødder og pastinak. Alle disse, og mange, mange flere afgrøder, er afhængige af at deres blomster bestøves af bier og andre små insekter.

Læs mere
Haven & altanen
Shopping: Udeliv 

Lige nu præsenterer webbutikkerne sommerens kollektioner, der er fulde af nyheder til udelivet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^