Krukkehaven - Vores bedste ideér! 

Det er hyggeligt at indrette, og det kræver hverken 'grønne fingre' eller oceaner af tid, at dyrke en skøn og frodig krukkehave på altanen, i gårdhaven, på terrassen, foran huset eller i et hjørne af haven. Slip kreativiteten løs og indret din helt egen oase med duftende sommerblomster og krydderurter, hvor du kan sidde og nyde sommerdage og lune sommeraftner.

Her får du vores bedste tips til en levende og frodig krukkehave:

Valg af planter til krukkehaven
Pelargonie, krysantemum og fuchsia er populære på terrasser og altaner. De findes i alverdens farver, nuancer og sorter, de er hårdføre og nemme at passe. Skab en farvestrålende oase ved at mikse og matche blomsterfarver og sorter - eller begræns valget til dine yndlingsfarver og -sorter, hvis du ønsker et mere enkelt udtryk.

Stræk blomstringen
Hvis du er på udkig efter skønne, robuste planter med masser af fylde og charme, så tjek planteskolens udvalg af spanske margueritter. Få sommerblomster er så nemme at passe og kræver så lidt opmærksomhed, og med spanske margueritter har du en blomstrende krukkehave fra juni til august. Den smukke og meget populære plante findes i alverdens skønne farver og nuancer, fra de sarteste pasteller som creme, rosa, fersken og gul til pink, violet, orange og orange-rød. 

Hvad kan man plante i?
Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan plante i, så længe beholderen kan indeholde tilstrækkeligt jord og der er dræn i bunden. Hvis du vælger sorte og meget mørke beholdere, så skal du være opmærksom på, at de ikke skal stå i fuld sol, da varmen kan ødelægge rødderne. Husk også, at en krukkehave, der består af krukker i mange forskellige former, farver og materialer hurtigt kan komme til at virke lidt rodet. Omvendt kan lidt forskellighed også være med til at gøre krukkehaven mere spændende.

Derfor er lerpotter gode at plante i
Lerpotter bliver kun smukkere med årene, og er intet mindre end perfekte at plante i, fordi lerets porøse overflade tillader rødderne at ånde. En lerpotte virker også som temperatur-regulator: Hvis solen bager på krukken, vil varmen få vandet til at fordampe, og derved afkøles jorden og rødderne.

Brug højden
Ved at indrette i højden udnytter du pladsen maksimalt og understøtter en fornemmelse af stor frodighed. Hæng blomsterkasser op eller lad krukkerne stå på trappestiger. Lad urtepotterne hænge fra loft og på væg og dyrk klatre- og slyngplanter, som kan snog sig op ad nedløbsrør, espalier eller pilestativer. 

Med hængeplanter kan man skabe skønne skyggefulde pladser. Her skal du bruge planter, der fra naturens hånd har bløde stængler, som falder i smukke, blomstrende nedhængende ranker. Se fx vælge Fuchsia, Petunia eller Begonia, eller skab smukke rum med hængende efeu eller 'Pletter i luften'.

Dyrk, duft, spis
En enkelt lille kasse er faktisk nok til at rumme adskillige slags grønt og urter, og smagen af hjemmedyrket og friskplukket grøntsager og urter er en af sommerens helt særlige glæder.

Se også:

Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Haven & altanen
Ondt i ryggen efter havearbejde? 10 vigtige råd 

Havearbejde kan være hårdt slid – især hvis man ikke har været aktiv i haven i lang tid.

Gigtforeningen har udarbejdet en 10 vigtige råd til, hvordan du kan komme rygsmerterne i forkøbet, hvis du har planer om at kaste dig ud i havearbejdet.

Læs mere
Haven & altanen
Sådan får du den smukkeste vilde have 

En stadig voksende gruppe af haveejere lader græsset gro og skaber englignende forhold i hele eller dele af haven, for det er der mange fordele ved, skriver Haveselskabet, der her giver tips til en frodig vild have med vilde blomster og urter - og plads til sommerfugle og bier.

Læs mere
Haven & altanen
Løg i krukker - 10 løgblomster til altan og have 

Når foråret får det til at krible i fingrene, så er det godt, at mange løgplanter allerede nu kan plantes ud i krukker. Her får du 10 slags, som alle overlever kølige forårsnætter og endda nogle frostgrader.

Læs mere
Haven & altanen
Plantekurve og krukker til krukkehaven 

Med det store udvalg af udendørs plantepotter, krukker, plantekurve og plantekummer i enhver størrelse, farve og materiale, kan du skabe din helt egen oase med lige nøjagtig de blomster, planter og krydderurter, du holder allermest af.

Læs mere
Haven & altanen
Haveselskabets Cph Garden 2022 

Sæt kryds i kalenderen den 30. juni, og glæd dig til Danmarks største haveshow, Haveselskabets Cph Garden. Her mødes havefolk på tværs af generationer og traditioner, og finder inspiration til nye haveprojekter til skærehave, køkkenhave, krukkehave, byhave og den vilde have.

Læs mere
Haven & altanen
Nemme blomster til krukkehaven 

Udbuddet af sommerblomster til blomsterkasser er stort, men ikke alle er lige nemme at få til at trives. Her er fem bud fem længeblomstrende sommerblomster, der er særligt velegnede og nemme at passe i krukkehaven.

 

Læs mere
Miljø
Honningbien har brug for din hjælp 

Forestil dig et forår uden blomster, en sommer uden hindbær, solbær og hyben, og et efterår uden gulerødder og pastinak. Alle disse, og mange, mange flere afgrøder, er afhængige af at deres blomster bestøves af bier og andre små insekter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^