Kategori: Forår

Inspiration til krukkehaven 

Der er absolut ingen regler for, hvad man kan dyrke og plante i, og ingen grund til at vælge fancy potter, der koster en formue. Så længe det passer til din stil i krukkehave og kan indeholde den givne mængde jord samt har dræn i bunden, så kan det meste bruges.

Sådan lyder opfordringen fra stylist og designer Dorthe Kvist, der, med mange års erfaring indenfor indretning af haver og hjem, ved hvordan man med enkle midler kan skabe stemning, sammenhæng og harmoni i indretningen. Her følger en stribe skønne idéer fra hendes inspirerende gør-det-selv bog 'Byhaven':

  • Køkkenhaver, frugtbuske og mindre træer kræver en del jord, her kan beholderne være murerbaljer, pallerammer eller big bags.

  • Salat kan dyrkes i tagrender eller altankasser eller som bunddække i krukker med opstammede træer eller frugtbuske.

  • Krydderurter og mellemstore grøntsager kan dyrkes i fx potter, kasser, bildæk, kaffekander og tedåser.F.eks. kan man sagtens komme solbær i en gammel gryde, gulerødder i gamle frugtkasser, hestebønner i pallerammer, små spirer i klementinkasser, blomster i sandsække (til 5 kr. i byggecentret), kartofler i vævede pvc-sække og jordbær hængende på væggen i et smart plasticsystem.

  • Urtehaven kan plantes i trillebøre, kartofler i gamle gummistøvler, tomatplanter i aflagte kaffedåser, og staudebedet i en legevogn.

  • Når du planter i potter, er det fint at sætte dem sammen i grupper. Sæt dem gerne sammen i ulige antal. Varierende højde på både potter og planter er hyggeligt og giver et naturligt og organisk udtryk.

  • Vil du have en strammere stil, så er gentagelser godt. Vælg et lige antal potter og ens planter, det skaber ro og et mere minimalistisk udtryk.

  • Vælg pottetype, der passer til plantefarve. Du kan gøre meget for udtrykket ved at plante i en beholder, der matcher plantens farve, fx er planter med sølv- eller grågrønne blade rigtig flotte i zink-beholdere, der understreger det grå.

  • Pas på med sorte og meget mørke beholdere, står de i fuld sol, kan rødderne få det for varmt.

  • Tænk stort, når du vælger potter, så skal du vande mindre.
Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Haven & altanen
Forår i haven: Styr på stauderne 

Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Haven & altanen
Ondt i ryggen efter havearbejde? 10 vigtige råd 

Havearbejde kan være hårdt slid – især hvis man ikke har været aktiv i haven i lang tid.

Gigtforeningen har udarbejdet en 10 vigtige råd til, hvordan du kan komme rygsmerterne i forkøbet, hvis du har planer om at kaste dig ud i havearbejdet.

Læs mere
Haven & altanen
Sådan får du den smukkeste vilde have 

En stadig voksende gruppe af haveejere lader græsset gro og skaber englignende forhold i hele eller dele af haven, for det er der mange fordele ved, skriver Haveselskabet, der her giver tips til en frodig vild have med vilde blomster og urter - og plads til sommerfugle og bier.

Læs mere
Haven & altanen
Løg i krukker - 10 løgblomster til altan og have 

Når foråret får det til at krible i fingrene, så er det godt, at mange løgplanter allerede nu kan plantes ud i krukker. Her får du 10 slags, som alle overlever kølige forårsnætter og endda nogle frostgrader.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^