Fyld tallerkenen blomster
Snart bugner bedet med sommerblomster, hvoraf mange ikke kun gør lykke i overdådige buketter, man også kan bruges i salatskålen. Rigtig mange af de ganske almindelige planter, der gror og trives i danske haver, er nemmelig spiselige og kan tilmed føje helt nye, fine smagsoplevelser til maden. Blomster som morgenfrue, nelliker, viol, hjulkrone, rose, jasmin, lavendel og mynte er historiske set længe blevet anvendt som ingredienser i urteteer, urteblandinger og som garniture. Men vidste du fx, at sorter af den smukke staude løvemund faktisk har en herlig let bitter, ærteagtig smag og at der findes targetes-sorter med fin og bittersød smag, at den smukke, blå kornblomst smager krydret som nellike og at knoldbegonie og dahlia smager syrligt?
En rejse ud i spiselige blomster
Med Aiah Noacks store, smukke bog, inviteres du ud på en eventyrlig rejse, hvor forfatteren præsenterer nogle af de mere end 400 spiselige planter, der gror i vores haver og i den vilde natur omkring os. Det er planter, og især blomster, hvis smag og duft gør dem særlig egnet som ingrediens i salater.
Bogen fået titlen 'Fantasilat', hvilket er et begreb, som forfatteren selv har fundet på, og som rigtig godt beskriver de smukke, farverige og indbydende salater, der præsenteres i bogen. Her er idéer til salater med bitter-syrlige ingredienser, salater med syrlig-cremet ingredienser, krydrede salater og sæson-salater. Salaternes ingredienser - blomster og planter - er nøje beskrevet med deres dufte og smage, hvornår de er i sæson og i hvilke andre kulinariske sammenhænge, de er velegnet.
Bogens forfatter
Aiah Noack har studeret planter i mere end 30 år både som forsker og produktudvikler, og er stifter af Naturplanteskolen i Hedehusene, som har speciale i økologiske, spiselige planter samt design af spiselige, bæredygtige haver. Bogen 'Fantasilater' er blevet til i samarbejde med blandt andet Stephen Bartow og Githa Bennoth samt gourmetkokkene Caspar Sundin og Kasper Raff, som også byder ind med inspirerende fantasilater.