Stress ned og tab dig 

Stress feder og giver usunde vaner. Du kan få lettere ved at tabe dig og leve sundere, hvis du starter med at stresse ned. Prøv samtidig at sænke din mad-stress.

Stress øger trangen til sødt

Stress gør, at du lettere tager på og får sværere ved at tabe dig. Stress øger trangen til at spise i det hele taget og i særdeleshed til at spise mad med højt indhold af hurtigt optagelige kulhydrater og fedt som f.eks. chokolade. Denne trang er på en måde hensigtsmæssig. Overspisning og især overspisning af fedt og hurtige kulhydrater sænker stressniveauet her og nu i krop og hjerne. Men det giver også bivirkninger i form af ekstra kalorier og kilo.

Derfor kan du tage på af stress ..:

  • Du overspiser. Stress øger din spisetrang, så du generelt spiser mere, end du har brug for. Overspisning øger aktiviteten i det afslappende (parasympatiske) nervesystem. Det giver den velkendte ”ahh”-fornemmelse, efter man virkelig har spist igennem og skal trilles over på sofaen for at slå mave.
  • Du trøstespiser. Stress øger specifikt din trang til at spise mad med hurtigt optagelige kulhydrater, lavt indhold af protein, højt indhold af fedt og såkaldt ”komfort-mad”. F.eks. søde sager, chips og junkfood fra visse fastfood-restauranter. Det skyldes dels nogle rent biologiske virkninger af disse madvarer (bl.a. øget indhold af signalstoffet serotonin i hjernen) og dels bestemte madvarers psykologiske betydning (vores mødre gav os måske slik som børn, når vi var kede af det).
  • Du drikker alkohol. Stress giver hos nogen trang til at drikke alkohol. Alkohol bedøver hjernen, så man i et stykke tid ikke mærker, at man er stresset. Alkohol giver samtidig en masse flydende kalorier, der kører udenom reguleringen af kaloriebalancen.
  • Du doper dig. Stress øger trangen til at indtage stimulanser, der giver energi til at knokle videre, selvom kroppen skriger efter hvile og søvn. Det kan føre til indtagelse af kaffe (ofte med mælk og sukker, dvs. kalorier), energidrikke (ofte sprængfyldt med sukker), slik og chokolade.
  • Du sover for lidt. Stress i sig selv og via den forøgede indtagelse af koffein og/eller alkohol gør det sværere at sove godt og nok om natten. Mangel på søvn skaber koks i appetithormonerne og sænker overskuddet til motion. Det skaber en ond cirkel.
  • Du mangler overskud. Stress – eller det i dit liv der giver dig stress – sænker dit mentale overskud til at ændre på dine mad- og motionsvaner. Stress øger ligefrem trangen til at vende tilbage til velkendt, tryg adfærd.
  • Fedtet sætter sig omkring taljen. Langvarig stress øger kroppens tendens til at deponere fedt det farlige sted omkring taljen. Især inde omkring organerne, så du får strutmave.
  • Din krop binder væske. Holden tilbage på væske i kroppen.

Omvendt kan mindre stress give dig:

  • Mindre trang til overspisning (som måske egentlig burde kaldes stress-spisning).
  • Mindre trang til søde sager.
  • Mindre trang til alkohol.
  • Større lyst til at spise sundt.
  • Større overskud til at ændre madvaner og dyrke motion.
  • Fedttab omkring taljen.
  • Større akut vægttab (på grund af væske bundet i kroppen pga stress).

Husk at ..

Travlhed er ikke det samme som stress. Kortvarig og forbigående stress kan ligefrem være sundt. Men hvis dine belastninger bliver ved med at være større, end du kan klare, eller hvis du ikke får tilstrækkelig hvile indimellem, så kan det føre til langvarig stress. Det er usundt.

Mindre stress – sådan:

  1. Kend dine stress-signaler (fx søvnproblemer, dårligt humør, ondt i maven og koncentrationsbesvær)
  2. Kend dine belastninger (fx arbejde, familieliv, fritidsaktiviteter eller balancen herimellem)
  3. Tal med andre om belastningerne, og hvordan du oplever dem.
  4. Lær at sige nej, sige fra og sige pyt.
  5. Tag små, konkrete skridt i retning af færre belastninger i dit liv.
  6. Indfør faste rutiner i din dagligdag og vær realistisk med, hvad du kan overkomme.
  7. Hold flere små pauser i løbet af dagen.
  8. Sørg for tilstrækkelig søvn og hvile i det daglige.
  9. Gør motion til en del af din hverdag – vælg motionsformer, der giver dig glæde
  10. Overvej at dyrke meditation og afspænding


Mad-stress – den oversete faktor
En overset årsag til stress er maden. Mad-stress opstår, når vi uden ordentlig grund gør bestemte madvarer forbudte eller anstrenger os for at spise på en helt bestemt måde, der er meget anderledes end den måde, vi plejer at spise på. F.eks. ved at gå på slankekur eller følge en særlig diætplan. Det går helt galt, når vi gør den mad forbudt, som vi tidligere har spist meget af, fordi den har hjulpet os til at stress nede. F.eks. chokolade, slik, kage, kiks, is og chips. Når vi gør mad, som vi har en stærk lyst til, forbudt, så stiger trangen til at spise netop det. Og når vi så gør det, så fører det til en masse negative tanker, der gør os endnu mere stressede og giver os endnu større trang til at spise det. Vægttab og ændring af livsstil er ikke en krig, der skal vindes. Accept, forståelse og egenomsorg (også på andre måder end mad) er vejen frem.

Sådan kan du håndtere din mad-stress

  1. Du bør kun helt undgå bestemte madvarer, hvis du har fået diagnosticeret en overfølsomhed hos en læge med speciale i det. Hvis det ikke er tilfældet, så øv dig i at spise alt med måde.
  2. Giv slip på enhver form for diæt, kostplan, tællesystem, tilladt/forbudt-madliste eller rigid spiseregel. Skab i stedet et fleksibelt forhold til mad og spisning uden bestemte regler.
  3. Tag udgangspunkt i dine nuværende spisevaner i stedet for at prøve på at spise på en særlig, ”perfekt” måde.
  4. Lav gradvise ændringer i det, du plejer at spise ved hjælp af vejvisere. Bestem selv hvilke ændringer du vil gennemføre. Gå din egen vej i dit eget tempo.
  5. Giv slip på din iver efter at opnå et hurtigt og stort vægttab. Tag små skridt, vær tålmodig og nyd vejen.
  6. Øv dig i at spise mad, du har lyst til, og som du tidligere har undgået og forbudt dig selv. Spis det langsomt, med nærvær og fuld accept af nydelsen.
  7. Bliv ved med at bruge mad og spisning til at sænke dit stressniveau og til at være god ved dig selv. Se det som noget godt. Men gør det langsommere og med større nærvær.
  8. Brug de foregående 10 punkter til at håndtere din stress direkte. Det vil hen ad vejen medføre, at du får lettere ved at håndtere din spisetrang. Simpelthen fordi behovet falder.
  9. Grib dagen og øjeblikket og tag de små skridt i en sundere retning som er realistiske for dig, selvom du er stresset. Lidt sundere er godt nok nu.
  10. Øv dig i at acceptere og elske dig selv og din krop præcis som du og den er nu. Du er meget mere end din krop. Lad være med at vente. Du kan få kærlighed nu, uanset hvad du vejer.



Ozempic og Wegovy Novo Nordisk. Nature Medicine: SELECT trial of semaglutide
Sundhed
Ny viden: Wegovy kan sandsynligvis reducere risikoen for hjerteanfald 

En ny undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at vægttabsmedicin som Wegovy ikke kun hjælper med at reducere vægten, men også kan mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med hele 20%. Dette videnskabelige gennembrud kan få stor betydning for både…

Læs mere
Sundhed
Ny viden: Naturligt alternativ til populære lægemidler mod svær overvægt 

I en tid, hvor medicin som Ozempic og Wegovy dominerer samtalerne om vægttab og blodsukkerkontrol, er det let at glemme, at en sund kost kan spille en afgørende rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme. Selvom disse lægemidler får meget opmærksomhed, så viser nye undersøgelser, at en simpel…

Læs mere
Slank & sund
Trin-for-trin for alle: Super effektiv, nem og hurtig maveøvelse  

En slankekur er sjældent vejen til en fladere mave og mindre taljemål. Hvad der ligner mavefedt skyldes nemlig oftest, at musklerne i maveregionen er for slappe til at holde maven på plads, ligesom forstoppelse og ophobning af luft i mavesækken ofte også er kilde til et større taljemål.

Men med en…

Læs mere
Slank & sund
10 myter om vægttab 

Læs om nogle af de mest sejlivede myter om, hvad der skal til, hvis man ønsker at opnå et stort, sundt og holdbart vægttab.

Læs mere
Slank & sund
Kikærter - Lækre og super anvendelige  

Spis friske bælgfrugter, som grønne ærter og bønner eller tørrede bælgfrugter, som linser, brune bønner, hvide bønner og sojabønner. En af de rigtig lækre og super anvendelige bælgfrugter, er kikærter. Kikærter har en lækker og lidt nøddeagtigt smag. Kikærter er både gode i gryderetter, og ristet på…

Læs mere
Slank & sund
Proteinkure: Planteprotein er bedre for blodsukkeret 

I en tid, hvor protein-kure hitter, er det vigtigt at nævne resultatet af et studie bragt i fagbladet Nutrients. Her fremgår det, at et skift fra animalske proteiner til vegetabilske proteiner, har en positiv effekt på blodsukkeret hos personer med type-2 diabetes.

Læs mere
Slank & sund
Vi tager mere på i vægt i løbet af sommeren end i julen 

Danskerne dyrker motion i et uset omfang i fitnesscentre, men om sommeren er der en tendens til, at træningstøjet bliver pakket væk og de usunde vaner fundet frem. Grillhygge og større mængder alkohol er medvirkende til, at danskerne tager flere kilo på i sommerperioden end på noget andet tidspunkt…

Læs mere
Kom i form
Flad mave - Effektiv øvelse 

Denne enkle, men effektive, øvelse, tager godt fat i musklerne omkring maven og ryggen, og indgår derfor altid i træningsprogrammer. Øvelsen indgår naturligvis også i Lotte Arndals bog 'Styrketræning for kvinder'. Her viser Lotte øvelsen.

Læs mere
Slank & sund
Stærke krydderier øger forbrændingen 

Et proteinholdigt måltid løfter forbrændingen af kalorier med 30%, mens et kulhydratholdigt måltid løfter forbrændingen med 4%. Derfor skal man vælge en kost med højt proteinhold og lavt fedtindhold som f.eks. kød, æg, fisk, ærter og bønner, når man vil fremme fedtforbrændingen. Men der er mere, man…

Læs mere
Kom i form
Til dig der gerne vil i form - men ikke orker 

Måske er du en af dem, der i al hemmelighed går rundt og er rigtig godt træt af at føle dig sløv og tung, træt af at bukserne strammer - og rigtig, hamrende træt af en evig dårlig samvittighed over ikke at få gjort noget ved det. Her får du et godt råd ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Shopping
^