10 myter om vægttab 

Læs om nogle af de mest sejlivede myter om, hvad der skal til, hvis man ønsker at opnå et stort, sundt og holdbart vægttab.

Det er en myte, at:

1. Slankekure slanker
Det er veldokumenteret, at en slankekur i næsten alle tilfælde ikke fører til varigt vægttab. Vægten går ned, mens man er på kuren, hvorefter vægten stiger mindst lige så meget igen. En af årsagerne er, at kuren reelt gør det sværere at ændre vaner varigt.

2. Slankemedicin virker
Godkendt slankemedicin virker. Men det giver meget mindre vægttab, end man regner med. Slankemedicin har bivirkninger, og der kommer hele tiden nye eksempler på, at medicin bliver trukket tilbage på grund af alvorlige bivirkninger. Hold dig til mad og motion. Det virker.

3. Eksperten ved bedst
Ernæringseksperter, diætister og motionstrænere står i kø for at bestemme, hvad du skal spise, og hvordan du skal motionere. Men ingen kan bestemme over, hvad du gør. Tag magten tilbage. Lad eksperterne fylde mindre. Lad dig ikke koste rundt med. Bestem selv. Gå din egen vej.

4. Fedt kræver udrensning
Overvægt er ikke noget, der kan udrenses, tisses eller skides ud. Lad dig ikke forføre af mirakuløse udrensningskure med ”detox” og lignende. Hvis vægten går ned, så er det fordi, du spiser eller drikker noget andet (med færre kalorier), end du plejer. Så enkelt er det.

5. Den optimale diæt findes
Der findes ingen bestemt diæt eller plan, der er bedst. Diæter og kostplaner har faktisk slet ingen virkning i sig selv. De virker kun i det omfang, du ændrer på dine madvaner og levevis i øvrigt. Det er selve ændringerne i din adfærd, der virker. Ikke hvorvidt du overholder noget bestemt.

6. Man kan tabe sig
Man kan ikke tabe sig. Man kan kun ændre adfærd. Vægt er ikke adfærd, men en
konsekvens af adfærd. Adfærd er, hvad du konkret gør. Lad derfor være med at fokusere for meget på din vægt. Fokusér i stedet på din adfærd og lad vægttabet komme af sig selv hen ad vejen i sit eget tempo.

7. Motion slanker
Motion giver kun et varigt vægttab på 1-2 kg. Det er meget lettere ikke at indtage kalorier, end det er at forbrænde kalorierne via motion. Tab dig via mad- og drikkeændringer. Brug motion som middel til at vedligeholde det madfremkaldte vægttab på længere sigt og til at blive sundere.

8. Løb er godt for overvægtige
Løb er risikabel motion, hvis du er svært overvægtig, da du let kommer til at overbelaste dine led. Hvis du er utrænet og overvægtig, så kan løb også rent psykisk give dig så negative oplevelser med motion, at du hurtigt mister lysten. Det er ofte meget bedre at gå end at løbe i de første måneder.

9. Lav-kulhydrat-diæter er bedst
Det diskuteres ofte, om det er bedst at spare på kulhydraterne eller fedtet, hvis man vil tabe sig. Sandheden er, at det er ligegyldigt. Spis mindre af de kalorier, som du i forvejen spiser for meget af. Hvis det er kulhydrater, så spar på dem. Hvis det er fedt eller alkohol, så skær ned på det.

10. Psykoterapi slanker
Det kan være godt at gå til psykolog og tale om sine problemer. Psykoterapi alene gør, at man får det bedre med sig selv, sit liv og sin overvægt, men det slanker ikke i sig selv. Psykoterapi skal kombineres med konkrete ændringer i livsstilen, hvis det skal rykke noget på vægten.

Drop myterne. Forhold dig til realiteterne. Se på dine faktiske vaner, som de er nu. Find frem til nogle små ændringer i dem, som er bedre for din vægt og sundhed end dine nuværende vaner, og som du oplever som overkommelige, motiverende og realistiske. Du bestemmer selv, hvad du konkret vil gøre. Intet er for lidt. Intet er forkert. Intet er forbudt. Gå gradvist frem. Giv dig god tid.


Slank & sund
Trin-for-trin for alle: Super effektiv, nem og hurtig maveøvelse  

En slankekur er sjældent vejen til en fladere mave og mindre taljemål. Hvad der ligner mavefedt skyldes nemlig oftest, at musklerne i maveregionen er for slappe til at holde maven på plads, ligesom forstoppelse og ophobning af luft i mavesækken ofte også er kilde til et større taljemål.

Men med en…

Læs mere
Slank & sund
Kikærter - Lækre og super anvendelige  

Spis friske bælgfrugter, som grønne ærter og bønner eller tørrede bælgfrugter, som linser, brune bønner, hvide bønner og sojabønner. En af de rigtig lækre og super anvendelige bælgfrugter, er kikærter. Kikærter har en lækker og lidt nøddeagtigt smag. Kikærter er både gode i gryderetter, og ristet på…

Læs mere
Slank & sund
Proteinkure: Planteprotein er bedre for blodsukkeret 

I en tid, hvor protein-kure hitter, er det vigtigt at nævne resultatet af et studie bragt i fagbladet Nutrients. Her fremgår det, at et skift fra animalske proteiner til vegetabilske proteiner, har en positiv effekt på blodsukkeret hos personer med type-2 diabetes.

Læs mere
Slank & sund
Vi tager mere på i vægt i løbet af sommeren end i julen 

Danskerne dyrker motion i et uset omfang i fitnesscentre, men om sommeren er der en tendens til, at træningstøjet bliver pakket væk og de usunde vaner fundet frem. Grillhygge og større mængder alkohol er medvirkende til, at danskerne tager flere kilo på i sommerperioden end på noget andet tidspunkt…

Læs mere
Kom i form
Flad mave - Effektiv øvelse 

Denne enkle, men effektive, øvelse, tager godt fat i musklerne omkring maven og ryggen, og indgår derfor altid i træningsprogrammer. Øvelsen indgår naturligvis også i Lotte Arndals bog 'Styrketræning for kvinder'. Her viser Lotte øvelsen.

Læs mere
Slank & sund
Stærke krydderier øger forbrændingen 

Et proteinholdigt måltid løfter forbrændingen af kalorier med 30%, mens et kulhydratholdigt måltid løfter forbrændingen med 4%. Derfor skal man vælge en kost med højt proteinhold og lavt fedtindhold som f.eks. kød, æg, fisk, ærter og bønner, når man vil fremme fedtforbrændingen. Men der er mere, man…

Læs mere
Kom i form
Til dig der gerne vil i form - men ikke orker 

Måske er du en af dem, der i al hemmelighed går rundt og er rigtig godt træt af at føle dig sløv og tung, træt af at bukserne strammer - og rigtig, hamrende træt af en evig dårlig samvittighed over ikke at få gjort noget ved det. Her får du et godt råd ...

Læs mere
Sundhed
Kvinder bliver tykkere 

Trods kampagner for sund mad og mere bevægelse, så bliver flere og flere danske kvinder overvægtige. Det viser en nye tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere
Sundhed
Danskerne fravælger LCHF diæt 

34% af danskerne kender til LCHF kostprincipperne, men kun 2% af dem lever efter diætens forskrifter. Det viser en helt ny analyse som YouGov har udarbejdet for Fuldkornspartnerskabet.

Læs mere
Slank & sund
Stress ned og tab dig 

Stress feder og giver usunde vaner. Du kan få lettere ved at tabe dig og leve sundere, hvis du starter med at stresse ned. Prøv samtidig at sænke din mad-stress.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Shopping
^