Et af verdens giftigste stoffer
Botox indeholder Botulinum toxin type A, som er et af verdens giftigste stoffer. Stoffet dannes af bakterien Clostridium botulinum, men bruges - til trods for det - i meget små doser til at behandle rynker. Med botox injektioner lammes den underliggende muskel, hvilket bevirker, at den overliggende hud bliver jævn, som når man normalt slapper af i de muskler i området.
Botox virker kun lokalt i det område, som behandles. Behandlingen påvirker således ikke resten af kroppen, og er derfor, ifølge Sundhedsstyrelsen, ikke farligt.
Anvendelse
Siden Botulinum toxin type A i 2002 blev godkendt til anvendelse i kosmetisk øjemed, er Botox i dag en af de mest anvendte kosmetiske behandlinger, og anvendes især til behandling af rynker i ansigtet og på halsen.
Behandler
Kosmetisk behandling med botox er et ikke-permanent indgreb, der som udgangspunkt kun foretages af læger med ret til selvstændigt virke og med dokumenterede, relevante kvalifikationer. Lægen skal, ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, være registreret i Styrelsen for Patientsikkerhed til at måtte foretage disse behandlinger.
Behandling og resultatets varighed
Små mængder Botox indsprøjtes i musklen på udvalgte steder med en tynd kanyle. Virkningen indtræder efter nogle døgn og forsvinder efter 3-6 måneder. Behandlingen kan gentages med måneders mellemrum. Efter 2. behandling er effekten længerevarende og ofte op til 6 måneder. Efter 3. behandling holder effekten ca. 1 år.
Bivirkninger
De hyppigste bivirkninger er relateret til den lokale indsprøjtning i form af rødme eller blodudtrædninger. Der er kun registreret få bivirkninger, men der kan forekomme midlertidige lammelser af øjenlåg, mundvig eller andre ansigtsmuskler.
Kilder: Martin Heje, Botulinum toxin type A, Sundhed.dk, maj 2022, Styrelsen for Patientsikkerhed, maj 2022