Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter?

Bitterhed er ofte en reaktion på gamle indestængte frustrationer.

Test dig selv: Har gamle indestængte frustrationer gjort dig bitter? 

Der kan være mange grunde til at man vælger at holde sine følelser for sig selv, men det er ikke ensbetydende med at ens omgivelser ikke bemærker, at noget er galt.

Som den amerikanske psykolog, Seth Meyers, forklarer i et indlæg på mediet Psychology Today, så kan det kan være svært at holde facaden i længden, og frustrationerne vil komme til udtryk gennem en samenbidt, utilnærmelig og bitter adfærd.

Det kan blive en ond cirkel, fordi konsekvensen som regel er, at andre tager afstand, hvilket man, i manglen på erkendelse af at det er ens egen adfærd, der er problemet, hurtigt kan få bildt sig selv ind, er fordi ingen gider én.

Test dig selv: Hvordan er dine reaktionsmønstre?

Hvis du jævnligt finder dig selv i en situation, hvor du føler dig ignoreret eller overhørt, så kan det være en god idé at vende blikket indad og se din egen adfærd efter i sømmene. Er det de andre, den er gal med, eller er du måske ikke så åben og imødekommende, som du tror?

Ifølge Seth Meyers kan nogle enkle spørgsmål måske give dig lidt mere indsigt i, hvordan andre oplever dig, og dine svar et praj om, hvorvidt der er noget, du kan have gavn af at bearbejde.
Prøv at tænke tilbage på, hvordan du har handlet og opført dig de seneste dage:

  • Har du sendt en vred eller frustreret e-mail, eller efterladt en tilsvarende besked på en telefonsvarer?
  • Har du haft en eller anden form for konflikt med nogen i dit private eller professionelle liv?
  • Har du reageret med irritation overfor en fremmed, fx i trafikken eller når du har været på indkøb?
  • Har du svaret eller udtrykt dig kort og irriteret, når nogen har sagt eller spurgt om noget?

Find ud af om du måske har nogle uhensigtsmæssige måder at takle dine frustrationer på:

  • Er du tilbøjelig til at finde på undskyldninger, der retfærdiggør din opførsel? Tænker du fx ofte med bitterhed på, at andre ikke værdsætter alt det, du gør for dem?
  • Mister du nemt tilliden til andre mennesker?
  • Føler du dig værdsat i dit forhold, eller, hvis du er single, i dit seneste forhold?
  • Oplever du, at når du endelig deler dine tanker og frustrationer, så har andre tendens til at negligere dem?

Vejen ud af bitterhed

Det kan måske være svært at tro på, at dine tanker, og dine forhold til andre mennesker, kan forandres. Måske har du allerede opgivet tanken om, at du nogensinde vil føle dig glad, tryg og lykkelig, måske har du forliget dig med, at du nok altid ville føle dig bitter. Men der er lys forude hvis du er villig til at gøre en indsats, lover Seth Meyers. Det handler om at mærke efter og handle.

Bitterhed er ofte en følge af mange år undertrykte følelser og frustrationer. Det kan fx være i forbindelse med gamle uløste konflikter, skuffelser, svigt, ubearbejdet sorg og magtesløshed. Alle de negative følelser, du gennem tiden har fået samlet er en del af dig og din historie, og nænsomt bearbejdes.

Det kan være en tung og følelsesmæssig udfordrende proces, og det er derfor en god idé at alliere sig med en behandler. En dygtig terapeut vil kunne hjælpe dig med at se og forstå, hvorfor du tænker og handler, som du gør, og den indsigt er forudsætningen for at kunne ændre dine tankemønstre.
 

Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
8 gode råd til at skabe nye venskaber 

Der kan være rigtigt mange grunde til at man ikke har nære venner. Det kan bero på et bevidst valg, at man er introvert eller fx stærkt udfordret af generthed.

Men ifølge en undersøgelse, så handler det for mange mennesker om deres indstilling, og om hvorvidt de er villige til at gøre en aktiv…

Læs mere
Efterår
World Kindness Day – 13. november 2024.  

I en tid hvor hele verden er så hårdt ramt af katastrofer, utryghed, uro og krise, giver det måske særlig god mening at fejre World Kindness Day og gøre en særlig indsats for at huske venlighed i hverdagen. Bliv inspireret til, hvordan du kan være med til at gøre en forskel.

Læs mere
Job & karriere
Effektive tips til hvordan du takler dine overspringshandlinger 

Befinder du ofte dig ofte i en ubehagelig situation som følge af, at du endnu engang har udsat en vigtig opgave? Har du et ønske om at gøre noget ved problemet?

Ved at mobilisere al din stædighed og vilje, kan du med nogle enkelte metoder slippe de dårlige vaner.

Læs mere
Job & karriere
Er overspringshandlingerne blevet en dårlig vane?  

Det er træls at arbejde sammen med mennesker, der konsekvent er forsinkede med deres opgaver. Men irritationen er som regel ikke mindre hos den forsinkede selv – tværtimod. Det er stressende, når ens overspringshandlinger betyder, at man igen er forsinket med en opgave, og at man - først alt for…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Har du en god intuition? Bruger du den? 

Intuition er de spontane indskydelser, der dukker op, når vi står i en situation, der kræver en hurtig beslutning. Det er hjernes enestående evne til, på ganske få sekunder, at samle de erfaringer, vi har fra tidligere, og bruge dem som grundlag for nye beslutninger.

Har man en god intuition, og…

Læs mere
Spiritualitet
Tænk dig glad 

Dine tanker påvirker dig mere, end du tror. Negative tanker, vrede, sorg og bekymringer dræner dig for energi og overskud. Der er sjældent nogen egentlig fornuft bag negative tanker, og de gør det svært at være tilstede i nuet. Derfor gælder om at bremse dem inden de får overtaget, for jo mere du…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Sådan forebygger du vinterdepression 

Vinteren har for alvor ramt Danmark, og med de mørkere dage følger desværre også en øget risiko for depression; vinterdepressionen.

"Vinterdepression kan ramme os i mørke måneder som følge af mangel på sollys, men der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at forebygge tilstanden," siger…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
World Kindness Day 

Husk, at det, den 13. november, er ’World Kindness Day’ - en international mærkedag, der sætter fokus på vigtigheden af venlighed, rummelighed, medmenneskelighed og fællesskab.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan…

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo…

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske…

Læs mere
^