Kategori: Parforhold

Tør du opleve kærligheden?

Tør du opleve kærligheden? 

Par- og Psykoterapeut Connie Kragelund Jensen skriver om hvorfor nogen af os har så svært ved at elske og blive elsket ...

Vi mennesker har en sammensat natur og modsatrettede behov. Vi har behov for samhørighed, tryghed og kærlighed på den ene side og samtidig har vi behov for frihed, individualisme og forandringer på den anden side...

Tør du opleve kærligheden?
Uanset om du lige nu er i et parforhold eller er single, ja så ku’ du måske have lyst til at opleve mere kærlighed, sex og sjov i forhold til en kæreste/partner/mand/kone (herefter kæreste). Virkelig at elske og blive elsket er en fantastisk gave, som ikke kan erstattes at noget andet her i livet.
Kærligheden mellem dig og dine eventuelle børn kan være mindst lige så stor og vigtig som i forhold til en kæreste, ja for nogle mennesker kan det være det største, og har man eksempelvis oplevet svigt i forbindelse med kærester, ja så kan kærligheden til ens børn opleves som den eneste helt sikre, trygge kærlighed i verden. Kærlighed til sine børn er og bør naturligvis være noget andet end kærligheden mellem 2 voksne. Især for børnenes skyld er det godt, at den voksne er opmærksom på ikke at blande de to behov for kærlighed sammen. Jo mere forældre søger for at få dækket behovet for at udveksle voksenkærlighed, desto mere fri har børnene til at leve deres liv og ikke på et ubevidst plan tage sig at forælderen – og samtidig får forælderen mere kærlighed at gi’ børnene.

En sammensat natur med modsatrettede behov
Overvej et øjeblik: tør du opleve kærligheden? Hvad ville der ske, hvis du virkelig sagde ja til et andet menneske – gav dig heeeeeelt hen til din/en kæreste?
Vi mennesker har en sammensat natur og modsatrettede behov. Vi har behov for samhørighed, tryghed og kærlighed på den ene side og samtidig har vi behov for frihed, individualisme og forandringer på den anden side. Noget af dig ville måske juble og være rigtig glad ved at give dig helt hen; danse på bordet og boble af henrykkelse eller måske blive dejlig varm og blød om hjertet og opleve ro og styrke?! Og samtidig kan der være noget andet i dig, som stritter imod, bliver bange, ubehagelig til mode eller klaustrofobisk ”lad mig komme væk”. Dette er tilfældet for rigtig mange mennesker sådan helt inde i, men ofte på et ubevidst plan. Typisk bliver det til, at der er alt muligt i vejen med (den potentielle) kæreste(n) eller parforholdet. Det kan foregå selv efter man har været sammen i mange år.
Jo mere du har savnet at elske og blive elsket – desto større kan ubehaget være ved nærheden, ved at give dig hen til at opleve kærlighed. Når du får opfyldt dit behov for kærlighed og nærhed – ja så slapper kroppen og psyken af – og så kan smerten ved det gamle savn eller de dårlige erfaring få plads til at dukke op! Det gælder også selvom du ikke har mærket savnet eller troede du havde fået lagt låg på (der er noget andet end at bearbejde og gøre tingene færdige) – vi mennesker har mange forskellige forsvarsmekanismer, som kan forhindre os i at mærke vore følelser, ind i mellem kan de komme til at spænde ben for kontakten og kærligheden til dig selv og til andre.

Hvorfor føler vi modstand?
Der er forskellige årsager til modstanden mod at give sig hen til at elske og blive elsket:
• Den mest almindelige grund er, at man tidligere er blevet såret og/eller oplevet sig ikke-elsket eller ikke-god-nok: typisk et mønster som grundlægges i barndommen og som bevæger sig med ind i voksenalderen. Hvis du eksempelvis har haft dårlige oplevelser med tætte forhold, det kan være ekskærester, forældre eller andre personer, som har haft stor betydning for dig. Det kan være man er blevet overset eller ikke-set som man var, at man er blevet kritiseret, blevet behandlet dårligt psykisk eller/og fysisk, måske blevet forladt eller sendt væk for en periode eller endeligt, eller man har måske mistet en af sine kære ved en sygdom eller døden, og der ikke er blevet taget ordentlig hånd om sorgen.
• Rigtig mange mennesker er bange for at give sig hen til en kæreste dybest set af frygt for at miste sig selv. Til en amerikansk bogtitel; ”Behøver jeg at opgive mig selv, for at blive elsket af dig?” må svaret være et rungende nej. Kærlighed har intet at gøre med at opgive sig selv – tværtimod, så handler det netop om at være sig selv. Hvis du ikke viser din kæreste, den du er, også helt inde bag maskerne – ja så vil du aldrig føle dig helt elsket! Kunsten er at finde balancen, hvor du hviler i dig selv og står ved dine behov og samtidig lever dig ind i din kærestes verden og i en vis udstrækning tilfredsstiller dennes behov - i det omfang, hvor du føler glæde og kærlighed ved det: så snart du bevæger dig over i at gøre tingene af pligt eller frygt for konsekvenserne eksempelvis at din kæreste bliver sur eller ked af det – ja så har du opgivet noget af dig selv – og det er gift både for din selvrespekt og for dit parforhold. Det vil også bevirke, at du om end ubevidst synes, din kæreste skylder dig noget.
• En anden hyppig grund til at have modstand på at give sig hen i et kærlighedsforhold er mangel på positive rollemodeller. Måske er man desillusioneret omkring parforhold fra sit eget liv og/eller andres. Forældrene blev måske skilt eller havde et forhold til hinanden, hvor kærligheden forsvandt af syne i form af kritik, konflikter, kulde, utroskab, ligegyldighed, manglende omsorg og nærhed og lignende. I tidligere generationer var parforhold ofte arbejdsfællesskaber mere end et sted, hvor man dyrkede og plejede kærligheden. Denne form for parforhold er stadig ret almindelig, selvom forhold i nutiden i stor udstrækning bliver opløst, når den ene eller begge ikke gider den daglige trummerum og manglende gnist mere…
• En tredje grund er formodentlig mere udbredt, end vi er bevidste om. Det er der, hvor det instinktive nervesystem, som styrer kropslig overlevelse og formering (autonome nervesystem), er kommet ud af selvregulering. Det kan ske, hvis man har været udsat for hændelser, som har været for meget, for hurtigt, for tidligt (choktraumer) – altså været for overvældende, hvorved der kommer en blokering i denne del af nervesystemet. Oftest i form af at både bremsen og speederen er i bund på samme tid. Det bevirker, at man kan få sværere ved at håndtere situationer, som minder om fastlåsthed eksempelvis en fast partner eller en partner, som ikke tydeligt udtrykker i ord og handlinger, at man er den eneste ene (har man choktraumer, kan man blive mere vagtsom eksempelvis jaloux). Det kan også bevirke, at man kan have tendens til at lave (følelses)dramaer - at man ubevidst søger stor intensitet, dybest set for at føle sig i live.

Måder at give dig mere hen alligevel
Selvom du måske har modstand mod at opleve kærligheden i forhold til en kæreste, så er der forskellige ting, som du kan gøre, for at få det til at lykkes alligevel. Som prinsen i eventyret, der først må forskellige prøvelser igennem, før han får prinsessen og det halve kongerige. Du kan eksempelvis
• Brug både hoved og venner til at vurdere: er denne kæreste god for mig. Hvad er de objektive fakta? Er der overensstemmelse mellem handlinger og ord? Nogle gange kan du dog først helt vide om det er den rette kæreste, når I er et stykke inde i forholdet og den første forelskelse er ved at dampe af. De typiske skæringspunkter er omkring 3 mdr. og 1 år.
• Brug dit mod til at vælge kærligheden, selvom det måske føles risikabelt: Hvor intet vover – intet vinder (vent ikke på en anden ”befrier” dig…med mindre du er MEGET tålmodig!)
• Brug dit hoved til at opdage, hvad er dine gode grunde til at stritte imod nærhed og kærlighed (beskytte dig), snak evt. med andre om det. Hvad er dine historier og oplevelser og hvilke konklusioner/overbevisninger har disse givet dig? Tag eventuelt nogle nye mere konstruktive beslutninger
• Spørg dig selv, hvis du oplever modstand mod at give dig hen til en kæreste: ”hvad er det værste, som kan ske mig lige her?” Husk du er voksen, og har formodentlig flere kompetencer nu. I kærlighedslivet findes der ingen garantier, bedste strategi er at håndtere tingene, som de kommer. En afvisning gør eksempelvis kun ondt, når den bevirker, at du afviser dig selv – eller hvis du tror, den anden er den eneste, som du kan opleve kærligheden med
• Vær bevidst om dine reaktioner og handlinger. Tillad dig at mærke (de gamle) følelser og evt. modstand, men lad dem ikke styre din adfærd – giv dig hen alligevel
• Og husk: giv dig selv ”skulderklap” for hvert skridt du tager – du er muligvis ude på nyt territorium!
• Søg evt. terapi til at afslutte fortiden og lære nyt, så du kan blive endnu bedre i stand til at leve dit liv lige nu og opleve kærligheden fuldt ud – uanset om du er single og gerne vil have en kæreste eller du er i et parforhold. Din kæreste og du kan også få professionel hjælp sammen til at dyrke kærligheden og gnisten til hinanden. Det er noget nemmere at vedligeholde og styrke et godt forhold, end at skulle til at genoplive et (halv)dødt

I et kærlighedsforhold er man sårbar og har ikke total tjek på alting – det er det fede og til tider det svære!!!

Lev mens du gør det - Elsk mens du tør det! Piet Hein


LoveMatch: Sådan matcher du med din date astrologisk
Parforhold
LoveMatch: Kan astrologi hjælpe os med at finde den rette partner? 

I en tid hvor dating foregår via swipe og små præsentationer på Tinder, Hinge og andre apps, kan det være svært at fornemme, hvad det egentlig er for et menneske, man sidder og skriver med. Et par billeder og nogle få linjer siger sjældent ret meget om, hvem personen egentlig er – og slet ikke om…

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Hvert år udsættes tusindvis af kvinder i Danmark for seksuel vold. Ifølge en ny EU-undersøgelse har 33,3% af kvinderne i Danmark oplevet seksuel vold, hvilket placerer Danmark blandt de lande i EU med den højeste forekomst. Trods det anmelder kun en ud af otte kvinder overgrebet til politiet. …

Læs mere
Date: Skal man dele regningen eller lade én betale?
Parforhold
Brevkassen: Hvem betaler regningen på en date?  

Hej Sanne,

Jeg håber, du kan hjælpe mig.

Jeg er flere gange havnet i en akavet situation på en date, når regningen skal betales. Jeg vil gerne gøre det rigtige, men jeg er usikker på, hvad der forventes.

På en af mine dates tilbød jeg at betale, men kvinden blev irriteret og sagde, at hun sagtens…

Læs mere
Færre skilsmisser i Danmark: Årsagerne til udviklingen og råd fra eksperter
Parforhold
Færre skilsmisser: Bedre kommunikation og bevidste valg redder flere parforhold 

Er du i tvivl om dit parforhold kan reddes? Mange kvinder når et punkt, hvor de spekulerer på, om forholdet har mistet sin gnist, eller om problemerne er blevet for store. Men der er også gode nyheder: Skilsmissetallet i Danmark er faldet med 17% over de seneste ti år. Flere par vælger at arbejde…

Læs mere
Undgå konflikter ved irettesættelse af andres børn.
Parforhold
Familiestrateg: Tænk dig om før du irettesætter andres børn 

En undersøgelse fra Gallup har tidligere vist, at det er almindeligt, at danskere irettesætter andres børn i forældrenes påhør. Det kan dog være en sensitiv situation, påpeger familiestrateg Bo Bresson, som understreger vigtigheden af at lade opdragelse være forældrenes ansvar.

Læs mere
Brevkasse: Konflikthåndtering og familieterapi kan hjælpe med at skabe en sundere dynamik i hjemmet
Parforhold
Brevkassen: Min mand og hans vredesudbrud 

 

Hej brevkasse,

Min mand og jeg har været gennem meget det sidste halvandet års tid og været udsat for mange belastninger. Vi har holdt sammen - og på nogle måder er vi måske endda kommet tættere på hinanden. Men når der ind imellem opstår situationer, hvor jeg er uenig med ham og siger min…

Læs mere
Parforhold
Brevkassen: Hun var så sikker på hans følelser ... 

Hej brevkasse

Jeg skriver, fordi mit hjerte er knust.

Jeg blev skilt for 7 ½ år siden fra faren til mine to børn og mødte for 4 år siden manden, som jeg troede skulle dele resten af livet med. Efter 1 ½ år flyttede vi sammen og har boet sammen indtil oktober sidste år, hvor han flyttede, fordi han…

Læs mere
Parforhold
Brevkassen: Efter 4 ½ års samliv har min kæreste gjort det forbi, og jeg er helt fortvivlet 

Det sidste halve års tid har jeg været trist og deprimeret, fordi jeg havde en spirende fornemmelse af, at min kæreste ikke elskede mig mere. Jeg har haft samtaler med en psykolog, men har alligevel været trist, og det har selvfølgelig ’smittet’ af på min kæreste. Han har, i sær de seneste uger,…

Læs mere
Lang skilsmisse: Er jeg for utålmodig?
Parforhold
Brevkassen: Kæreste med mand i langtrukken skilsmisse 

Hej brevkasse,

Min kæreste har stadig ikke fået styr på sin skilsmisse, selvom han og jeg har været sammen i et år.

Da jeg mødte ham, havde han kun været alene i to måneder og var endnu ikke formelt skilt. Jeg var derfor usikker på, om han var klar til et nyt forhold, men han gjorde alt for at…

Læs mere
Sådan genopbygger I tillid og stabilitet i parforholdet
Parforhold
Brevkassen: Hendes løgne ødelægger forholdet 

Hej brevkasse.

Jeg er gift med en dejlig pige, som jeg elsker højt. Problemet er, at hun er ved at ødelægge vores forhold med sine løgnehistorier.

Vi har ikke kendt hinanden så længe, men jeg har, lige fra vi mødte hinanden, vidst, at hun ind i mellem har et alvorligt problem med at skelne mellem…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Michelle Kristensen – Sund is - Politikens Forlag
Michelle Kristensen – Sund is

Hvordan laver man is, der både er sund, nem at lave og smager som en drøm?

I bogen 'Sund is' deler Michelle Kristensen 50 helt unikke opskrifter på is, du kan nyde med god samvittighed – uanset om du bruger ismaskine, Ninja Cream*, blender eller bare en fryser.

Læs mere
Manden i huset – en psykologisk spændingsroman af Sanne Udsen
Sanne Udsen - Manden I Huset

Hvordan håndterer man det øjeblik, hvor ens liv pludselig vælter omkuld? I Manden i huset stiller Sanne Udsen skarpt på kærlighed, svigt og de skjulte sider af et langvarigt ægteskab.

Læs mere
Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - Opskriften på bedre hud i overgangsalderen

Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen'

Overgangsalderen påvirker huden på mange måder – men hvad kan du selv gøre for at holde den sund og i balance? 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen' er den første bog, der kombinerer hudpleje og kost for…

Læs mere
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Shopping
^