Kategori: Parforhold

Han føler sig svigtet

Han føler sig svigtet 

Fra brevkassen: Han føler sig svigtet, fordi kæresten reagerer med ligegyldighed over hans panikanfald ...


__________________________________________________________

 

Hej brevkasse

Jeg har i mange år lidt af alvorlig dødsangst pga. en nærdødsoplevelse. Jeg vågner om natten uden forudgående varsel og er overbevist om, at mit hjerte sætter ud. Det sker ikke så ofte mere, måske 10 gange om året.
I går skete det. Jeg vågnede flere gange, råbte, gispede efter vejret og troede at jeg skulle dø. Det var meget voldsomt og jeg råbte til min kæreste, at hun skulle ringe efter en ambulance. Det var mørkt og jeg kunne ikke finde min egen telefon. Men jeg fik ingen respons fra hende andet end irritation. Hun lå ubevægelig, søvndrukken og irriteret - og jeg følte et enormt svigt. Jeg forstår godt at hun var dødtræt, men jeg forstår stadigvæk ikke den manglende respons.
Hun sagde dagen efter at hun ikke er sygeplejerske (med henvisning til det "normale" i at hun ikke reagerede). Jeg føler at denne ekstreme mangel på respons, når man er på randen af rædsel, er dybt grotesk. Selvfølgelig er det ikke kærestens opgave at være terapeut, men i en akut situation af ekstremt voldsom dødsangst, forekommer fravær af den mest fundamentale almenmenneskelige omsorg mig at være uhyggelig. Har du hørt om lignende situationer og er det sædvanligt at kæresten ikke reagerer pga. træthed?
Er det typisk for mennesker med bestemte personlighedsforstyrrelser? Og i så fald hvilke?

Mvh. D

__________________________________________________________

Kære D

Det har virkelig været en meget slem oplevelse, du har haft under dit anfald af en voldsom panikagtig angst.
Jeg kan forstå, at du har haft lignende anfald før, men at det denne gang var usædvanligt slemt. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at du i denne smertefulde situation har et stort behov for forståelse, omsorg og støtte til at falde til ro igen. Og selvfølgelig særligt efter en, så vidt jeg kan se ud af det du skriver, en voldsom dødsangst.
Naturligvis vil det føles som et svigt når ens nærmeste, altså din kæreste, nægter at hjælpe dig i en sådan situation. Du skriver ikke om jeres forhold i øvrigt er godt og om din kæreste i andre situationer er kærlig, hjælpsom og forstående overfor dig.
Du har et problem med hensyn til din panik/dødsangst. Har I tidligere fået talt om hendes rolle i den forbindelse? Forstår hun hvad du er ude i, eller tror hun måske du overdriver og bare søger opmærksomhed?
Det er vigtigt for jer begge, at få talt om hvad du forventer i en sådan situation og hvad hun er i stand til at give dig når lignende situationer opstår. Har du været i en form for behandling, hvor du har lært at håndtere din angst, og er din kæreste indviet i hvad din "sygdom" indebærer?
Måske skulle I sammen søge oplysninger på nettet og i litteratur om den form for angst, du lider af. Din kærestes afvisning af dig hvor du er på randen af rædsel kan måske skyldes, at hun ikke forstår hvad der sker. Din kæreste tror måske, du bare kan stoppe din angst hvis du vil. Det kan også være at hun syntes det er så frastødende og fremmed for hende, når hendes kæreste er helt fra koncepterne. Måske er hun så frastødt af den adfærd du udviser, at hun slet ikke kan forholde sig til at det er dig, som er hendes kæreste. Det kan være på den baggrund hun flygter og helt afviser at hjælpe dig, og istedet undskylder sig med, at hun er træt og vil sove.
Du skriver at du ikke kan forstå, at hun kan være så kold overfor dig, når du virkelig har brug for hendes hjælp. Derfor er det meget vigtigt, at I får talt om hvorvidt hun kan rumme din angst, fordi angsten er en del af dig, som af og til viser sig som en meget skræmmende del. Dine angstanfald er en side af dig som kræver stor kærlighed og forståelse, hvis det ikke skal påvirke hendes billede af dig, som den mand hun måske ellers ser op til og respekterer i andre situationer.
Jeg syntes ikke umiddelbart jeg vil forsøge hæfte nogle personlighedsforstyrrelser på din kærestes karakter, der kan som nævnt være mange grunde til at være ude af stand til at hjælpe selv sin nærmeste i nød.
Den situation du beskriver, kan være meget grænseoverskridende og angstprovokerende for partneren.
Derfor er mit råd at få afklaret hvad det gør ved hende, når du får dine anfald. Ligeledes må I få afklaret om I kan fortsætte sammen, hvis hun ikke kan stå ved din side og hjælpe dig, når du har allermest brug for det. Prøv at finde et tidspunkt til at få talt sammen, hvor der er ikke lige har været en aktuel situation med panikangst. Find ud af om I kan lære at leve med det, I nu evner at give hinanden. Ligeledes må du afklare med dig selv om du kan leve med, hvis din kæreste ikke evner at støtte dig, eller vil hjælpe dig i dine værste øjeblikke.
Jeg tror ikke det vil løse noget for dig at vide om dette er normalt, eller om der er noget i vejen med din kærestes karakter. Det vigtigste for jer er, at få afklaret om I kan have et godt og tilfredsstillende liv sammen på trods af dit problem. Samtidig syntes jeg ,at I skal søge noget professionel hjælp hvis I ikke allerede har modtaget noget hjælp til at tackle situationen, når du får dine angstanfald.
Det er så vigtig, at I begge ved hvad I i situationen kan gøre og hvad I kan forvente af hinanden. Jeg forstår selvfølgelig godt, at du er skuffet over at blive afvist, men det vil være meget lettere at leve med evt. fremtidige afvisninger, hvis I får afklaret hvor I står i forhold til hinanden generelt og specifikt m.h.t. din angst.
Så mit råd er, at I, i stedet for at sætte mærkater på hinandens mangler, søger handling og afklaring, og får talt sammen, uden forudindtagelser og bebrejdelser.
Held og lykke med et bedre og mere bevidst samspil fremover.

Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Shopping
^