Flere end nogensinde skilles
Danskerne bliver skilt som aldrig før, og skilsmisserne tager hårdt på de involverede og er omkostningsfuld for samfundet. Alene i 2014 blev 19.435 ægtepar skilt i Danmark – det højeste tal nogensinde. Undersøgelser viser, at skilsmissen påvirker den nyskilte meget både fysisk og psykisk, og at håndteringen af skilsmisseprocessen har stor indvirkning på både egen og eventuelle børns trivsel og sundhed. Derfor lanceres nu portalen 'Samarbejde efter Skilsmisse' - en elektronisk værktøjskasse, en app og et online kursusprogram udviklet af Københavns Universitet og støttet af Egmont Fonden. På 'Samarbejde efter Skilsmisse' - også kaldet 'SES' får nyskilte adgang til 17 interaktive læringsmoduler, som giver både konkret viden om skilsmisser og praktiske øvelser, der kan hjælpe den nyskilte selv, fremme samarbejdet med ex-partneren og tage vare om evt. involverede børn. Fx kan den nyskilte lære at undgå de typiske faldgruber i skilsmisseprocessen, forstå egne og deres børns reaktioner og etablere et godt samarbejde med eks-partneren.
Få hjælp af fagpersoner og forskere
Det hele kan udføres hjemmefra med en computer foran sig eller en smartphone i hånden, og løsningen er sammensat med et minimum af tekst og formidlet levende og i øjenhøjde. Herudover giver løsningen brugerne mulighed for at spørge andre skilte og eksperter til råds.
”Uanset om skilsmissen er dit eget valg eller ej, står du som nyskilt overfor nogle store forandringer i dit liv, som du skal lære at håndtere. Det kan du for eksempel lære på et kursus eller ved at gå til psykolog, men der er mange, som slet ikke har lyst til, mulighed for eller overskud til sådanne kurser eller psykologbistand. Med det nye initiativ har fagpersoner og forskere med viden om skilsmisser og digital formidling lavet et videnskabeligt underbygget og let tilgængeligt alternativ for alle uanset bosted eller økonomisk baggrund”, siger Gert Martin Hald, psykolog og leder af Afdeling for Miljø og Sundhed på Institut for Folkesundhedsvidenskab.
"Samtidig er løsningen tids- og behovsmæssig fleksibel så den er tilgængelig når den nyskilte har tid og den nyskilte kan vælge de læringsmoduller, der er mest relevante for dem. I en ofte travl hverdag og i en skilsmisseproces hvor behov for forskellig typer af hjælp kan variere er det en stor fordel sammenlignet med fx traditionelle kurser" tilføjer Søren Sander, psykolog og ph.d. studerende ved Institut for Folkesundhedsvidenskab.