Til 6 personer
Ingredienser:
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 løg, pillet
- 2 stængler bladselleri, trimmede
- 4 fed hvidløg, pillede
- 2 gulerødder, uden top og skrællede
- 1 håndfuld (25 g) friske italienske krydderurter, kun blade (fx basilikum, bredbladet persille, timian, oregano)
- ¼ tsk chiliflager
- ¼ tsk røget paprika
- 2 spsk tomatpuré (pasta)
- 2 ds (2 x 400 g) hakkede tomater
- 1½ l grøntsagsbouillon
- 100 g brune ris, skyllede
- havsalt og friskkværnet sort peber
- 1 ds (400 g) blandede bønner, afdryppede og skyllede
- 1 håndfuld (25 g) frisk basilikum og bredbladet persille, kun blade
Til servering
- friskrevet pecorino eller parmesan
- iturevne friske basilikumblade
- havsalt og friskkværnet sort peber
- ekstra jomfruolivenolie
Opskrift
- Varm olien i en stor gryde ved lav-middel varme.
- Hak løg, bladselleri og hvidløg fint og gulerødder og krydderurter groft.
- Kom grøntsager, krydderurter og krydderier i gryden og sauter i 15 minutter, eller til løget er blevet blødt.
- Tilsæt tomatpuré, dåsetomater, bouillon og ris og krydr med salt og peber.
- Bring det i kog, skru ned for varmen og lad det simre i 30-45 minutter, eller til risen er mør – rør rundt nogle gange undervejs, så det ikke brænder på.
- Tag gryden af varmen og rør bønner og krydderurter i.
- Server pyntet med et drys pecorino eller parmesan og basilikum, krydr med salt og peber og dryp med olie.
Tip:
- Mange hårde oste (som pecorino og parmesan) indeholder animalsk osteløbe og er dermed ikke vegetariske. Men der sælges også oste uden animalsk løbe: De er ofte mærket som vegetarvenlige eller måske kosher, men spørg i supermarkedet eller hos ostehandleren, hvis du er i tvivl.
- Du kan også gøre retten vegansk ved helt at udelade pecorino. Den er fyldig og smagfuld nok uden
- Gør retten nøddefri ved at erstatte pinjekerner med græskarkerner eller solsikkekerner.