Fra Lisbeth Tordendahls nye, grønne opskriftsamling 'Kål og kærlighed', bringer vi opskriften på skønne, veganske kåldolmere:
Ingredienser
- 4 store blade savoykål
- Vand
- 100 g friske shitake svampe - eller evt. champignon
- 1 mellemstort løg
- 1 stort fed hvidløg
- 3 stk tørrede tomater
- 1/2 spsk frisk timian
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 spsk Shoyu eller tamari
- 1 tsk tomatkoncentrat
- 2 dl kogt perlebyg, ris, hel, boghvede eller quinoa
- 1 spsk kokosolie
- ca. 5 dl boullion
Opskrift
- Kog de hele kålblade 1 minut i vand der dækker. Lad dem dryppe af i en sigte.
- Hak svampe og skær løg i små tern. Hak hvidløg fint, skær tomaterne i småstykker, og hak timian.
- Varm olie på en pande og sautér løg og hvidløg et par minutter.
- Kom svampe, tomat og timian ved og sautér yderligere et par minutter.
- Bland korn i, hæld shoyu/tamari over og fordel tomatkoncentrat godt rundt.
- Tør de afdryppede savoyblade i et viskestykke.
- Skær de nederste 3-4 cm af midterstokken. Fordel 1/4 af fyldet på og saml kålbladet omkring til en lille pakke, der bindes sammen med tynd ufarvet snor af naturmateriale. Lav tre pakker mere.
- Varm kokosolie i en sautépande eller gryde med låg. Steg pakkerne 1-2 minutter på hver side.
- Hæld bouillon ved og kog dolmerne under låg i 10 minutter.