Termokande House Doctor
Zink potter
Håndklædeholder by Wirth
Sæber Meraki
Tomater - Sådan!
Redaktionen

Det er lige nu vi skal nyde tomaterne, for det er lige nu de er allerbedst ! Her får du 10 tips til, hvordan du får mest ud af den skønne og sunde grøntsag.


Sådan får du det bedste ud af dine tomater

Det er sæson for tomater - og de friske, saftige, duftende tomater er ikke kun en supernem spise, som kan indgå som ingrediens i alverdens sammenhænge, de røde frugter er også en af de bedste kilder til gode antioxidanter, som gavner dit immunforsvar og beskytter dig mod blodpropper og visse kræftformer.

Så nyd de solmodne tomater i rigelige mængder nu hvor de er allerbedst!

Her får du 10 tips til hvordan du får mest ud af den skønne og sunde tomat ...

  1. Opbevar tomater, som skal spises rå, i en kurv på køkkenbordet. Tomatsmagen udvikler sig bedst ved rumtemperatur. Opbevar ikke tomater i køleskabet. Kulden slår smagen ihjel.
  2. En god, solmoden tomat fortjener at blive forkælet med nykværmet peber, Maldon-salt og et dryp god olivenolie. Løg, purløg, hvidløg og forårløg klæder også tomatsmagen rigtig godt.
  3. Sukker klæder de lidt syrlige tomater. Et drys på en ret fremhæver smagen. Brug æbleeddike og honning til dressinger.
  4. Brug en kniv med grillskær, når du skal skære en tomat i skiver.
  5. I salatskålen er det bedst at undgå tomatkernene, som bare fortynder dressingen. Skær tomaten i både og fjerne kernehuset med et snuptag med en kniv.
  6. Når du skal fjerne kernener i en masse tomater, f.eks. til tomatsauce, er her en god ide: Fyld en stor skål eller et stort fad med vand. Tag en moden tomat i hånden og kram den forsigtigt, men fast under vandet, til tomaten knuses, og kernener sprøjter ud.
  7. Kassér ikke overmodne tomater. De er suværene til supper og saucer, i en fond eller i en gryderet.
  8. Læg grønne, umodne tomater i en brun papirpose sammen med modne bananer eller evt. anden moden frugt. Så bliver tomaterne røde, og du kan forlænge sæsonene en anelse.
  9. Om vinteren, når tomaterne hverken dufter eller smager godt, anbefales at bruge dåsetomater eller soltørrede tomater.
  10. Flå skindet af tomaterne, før de kommer i en gryderet, hvis du har tid.


Tomaten er en meget mager frugt, som er rig på indholdet af antioxidanter og C-vitamin. Tomatens fantastiske smag og aroma dannes af sukkerstoffer i kombination med citronsyre, andre organiske syrer og en mængde komplekse aroma- og smagsforbindelser. Aroma- og smagsstofferne dannes i tomaten fra det tidspunkt, hvor den begynder at få farve og modnes. Efter tomaten er plukket dannes der ikke flere aromastoffer. Sukkerindholdet stiger dog stadigvæk efter plukning, men ikke til samme niveau, som hvis tomaten var plukket fuldmoden. Højeste koncentration af alle smagsstoffer fås ved plukning når tomaten er fuldmoden.

Kilde: Køkkendagbogen - af Anette Eckmann og Gartner Toftegaard

Opskrifter & råvarer
Ras el hanout - Smagen af Marokko

Med ras el hanout får man smagen af det marokkanske køkken. Krydderiblandingen, der blandt andet bruges i tagine- og gryderetter med lam, kylling og couscous samt i dip, fars, rubs og marinader, findes i mange versioner og kan købes færdigblandet. Men man kan også sagtens lave sin krydderiblanding,...

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Bagte blommer

Nyd dem som de er til den lille sult om eftermiddagen, eller brug den søde, runde frugt i kager og desserter. Og husk at sæsonens mirabeller og blommer også i høj grad har berettigelse i madlavninganden og blandt andet er helt fantastiske i fx salater eller som kompot eller chutney.
Her en nem...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
KETO opskrift: Kyllingelår med dampede grønne bønner og svampesovs

Fra kostrådgiver Jane Faerbers indspirende bog ’Keto - Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt’, bringer vi en yndlingsopskrift med masser af smag og en herlig svampesovs til at dyppe de grønne bønner i.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Hyldebærsaft

I skovbryn, i hegn og i haven - hylden vokser overalt - og det er nu, de smukke sorte hyldebær skal plukkes, hvis du vil have hyldebærsaft til de lange vinteraftner. Af de smukke sorte bær, kan du nemlig koge en skøn, mørkerød saft, der smager helt fantastisk og er sprængfyldt med C-vitaminer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Blåbærsaft

Blåbær er smagen af sensommer, og har man ikke blåbær i sin have, så bugner grøntafdelingen af blåbær i august og september, ligesom udvalgte frugtplantager tilbyder selvpluk i sæsonen. De nyplukkede blåbær er en himmelsk mundfuld, skønne på yoghurten og i salaten, men kan også hældes på glas som...

Læs mere
Sensommer
Blommesæson

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Fyldte tomater

Nyd de nye, store tomater bagte - som her med mandler og ris.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kirsebær & blomme shake

Modne blommer og kirsebær er skønne at nyde som de er, men kan også bruges i en herlig smoothie!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tomatmad med gedeost og parmaskinke

Blandt tomatsæsonens absolut favoritserveringer er et herligt stykke smørrebrød med store stykker tomat og frisk gedeost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kryddersmør - Rør din egen kryddersmør med dine yndlingskrydderurter

En god kryddersmør kan tilføje retten en rund og lækker smag af dine yndligskrydderier. Til fisk og skaldyr passer en lækker kryddersmør med dild eller karse. Kryddersmør med sennep og friske krydderurter er godt til kogte grøntsager, grillet kød, mens kryddersmør med citron og paprika er dejligt...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Køkkenrulleholder

Køkkenrulleholder

Naturtro kunstige blomster

Naturtro kunstige blomster

Skiferplader

Skiferplader

Tip: Sådan laver du nemt<BR> lækre retter med din stavblender

Tip: Sådan laver du nemt
lækre retter med din stavblender

Nye Bøger
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Happy Food

De seneste år har forskere fundet ud af, at forbindelsen mellem tarmen og hjernen er meget stærkere, end vi i vores vildeste fantasi kunne havde forestillet os. Maden på tallerkenen påvirker således ikke bare kroppen, men også vores humør og sanser, og muligvis også udviklingen af alvorlige psykiske...

Læs mere
Send en hilsen
^