Rattan sofa
Havebord Kryss
Maling til træværk - Økologisk
Havestol Venture Design

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem.

Tilberedning af bælgfrugter
Redaktionen

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem. At mestre teknikken betyder ikke kun, at man kan skære ned på mængden af de forarbejdede ingredienser man køber og derved spare penge, det er også en særlig tilfredsstillelse at kunne tilberede maden fra grunden, vide nøjagtig hvad der er i den mad man spiser, og selv have indflydelse på madens smag og konsistens.

Tips og tilberedning af bælgfrugter

  • Når du køber bælgfrugter, så vælg økologisk, når det er muligt. Tjek også at bønnerne er ensartet i størrelse og farve.
  • Inden iblødsætning er det en god idé at foretage en hurtig sortering, kassere dem, der er revnede eller i stykker, og fjerne eventuelle småsten.
  • Skyld bælgfrugterne godt i et dørslag under rindende, koldt vand.
  • Hæld bælgfrugterne i en gryde og dæk dem med ca. 5 cm nykogt vand.
  • Tilsæt et par skefulde syre i form af fx citronsaft eller æblecidereddike (2 tsk for hver ca. 21/2 dl bønner).
  • Lad både bønner, linser og ærter trække natten over. I de fleste opskrifter står der ganske vist, at man ikke skal sætte linser i blød, men de bliver nemmere at fordøje og hurtigere at koge, hvis de, ligesom bønner, får lov til at stå natten over.
  • Hæld vandet fra, skyl igen og hæld dem tilbage i den rengjorte gryde.
  • Hæld kold vand i gryden og lad det nå mindst 5 cm over blægfrugterne.
  • Kom et stykke på ca. 10 cm kombu tang ned i gryden til bælgfrugterne. Kombu tang har en unik evne til at neutralisere de forbindelser i bønner, der giver luft i maven.
  • Læg låg på, bring bælgfrugterne i kog og skum, der samler sig på overfladen.
  • Skru ned for varmen og kog, til bønnerne møre og bløde, men ikke udkogte.
Grønkål med linser, hvide bønner og pekan

Kogetid:

  • Hvide bønner: 1 – 1 ½ time
  • Sorte bønner: 45 – 60 minutter
  • Lima bønner: 1 – 1 ½ time
  • Kidney bønner: 1 time
  • Mung bønner: 1 time
  • Kikærter: 1 – 1 ½ time
  • Linser, røde/grønne/brune: 10 – 15 minutter
  • Beluga linser: 10 minutter

Sådan gør du:

  • Kog bønnerne
  • Tag gryden af varmen og tilsæt salt: Mindst 1 spsk for hver 2 ½ dl bønner. Bemærk: Tilsættes salt tidligere i tilberedningen, så forhindrer det bønnerne i at blive møre.
  • Hold bønnerne tildækket og lad dem trække i det saltede vand i mindst 15 minutter. Hæld vandet fra og skyl dem, så overskydende salt og løst skind fjernes.
Forår
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag

Fredag den 13. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grydebrød

Det flotte brød er langtidshævet, bagt i støbejerns gryde og har en super sprød skorpe og lækker blød krumme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hummus med skvalderkål

For haveejere er skvalderkål en pestilens, fordi den breder sig uhæmmet. Samtidig er skvalderkål så svær at få bugt med, at haveeksperter opfordrer til, at den graves op med rod.

Men skvalderkål er ikke kun ukrudt. Faktisk har den grønne urt en rigtig fin, krydret og let syrlig smag, der minder...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hvide asparges med hollandaise og pocheret æg

Sæsonens friske hvide asparges er en særlig fin delikatesse og en hel anden oplevelse end grønne. Her bringer vi en populær forårsret, hvor de skønne asparges serveres med hollandaise, pocheret æg og lakserogn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Honningens unikke egenskaber

Honning er sødt og dejligt og har samtidig nogle helt enestående egenskaber, der gør den anvendelig i en lang række sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Oversigt: Sæsonens frugt og grønt - Print ud og hæng op

Ved at købe danskproducerede produkter, sparer du miljøet for den CO-2 udledning, der følger med transporten af varen fra udlandet. Det gælder for alle udenlandske varer, og også for madvarer som frugt og grønt, derfor har vi udarbejdet en komplet oversigt over, hvornår danske frugter og grøntsager...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tilberedning af nye kartofler - og 6 ideer til forårets kartoffelretter

Nye kartofler er en eftertragtet delikatesse, og lige nu ligger årets første frilandskartofler klar i dagligvarebutikkerne. De små, fine kartofler smager allerbedst, hvis de tilberedes med med skræl, og blot skrubbes lidt inden de ryger i kasserollen.

Her får du tips til tilberedning, og 5...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kartoffelsalat med nye kartofler

Der er ikke noget der smager af forår som nye kartofler, og med dem er den klassiske kolde kartoffelsalat allerbedst. De små knolde skal blot koges i 6-8 minutter, afkøles, og vendes i rygeost og cremefraiche sammen med radiser, agurk og purløg, og du har de bedste tilbehør til alt fra grillen, og...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Salat med nye kartofler og løvstikke

En herlig salat med sæsonens lækre nye kartofler og krydderurten løvstikke.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kartoffelsalat i ærtecreme med radiser og bacon

Nyd sæsonens dejlige grøntsager; kartofler, grønærter og radiser - med sprød bacon på toppen. Uhmm!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Tallerken Roy Kirkham

Tallerken Roy Kirkham

Kagefad House Doctor

Kagefad House Doctor

Spisestel David Austin

Spisestel David Austin

Skål - By Room

Skål - By Room

Shopping Nyheder
Vasketøjskurv på hjul

Vasketøjskurv på hjul

Bomuldsdug

Bomuldsdug

Udtræks spisebord

Udtræks spisebord

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

Nye Bøger
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
^