Ideen med surdej er at lade dele af dejen tilbage, tilføje mere mel og vand til denne, så man altid har en god og aktiv surdej ved hånden.

Surdej: Få gang i surdejen med Claus Meyers surdejsmetode 

I stedet for at benytte færdiglavet gær som hævemiddel til dine brød, kan du fremstille og bruge din egen surdej. Brød bagt på surdej har en lækker og let syrlig smag, hvilket gør surdejsbrød til fremragende madbrød. Bagning med surdej kræver ganske vist mere tid end traditionel bagning, men resultatet og de sundhedsmæssige fordele gør det anstrengelserne værd. Og med Claus Meyers metode er det faktisk ganske nemt for enhver at få gang i surdejen og den tilfredsstillelse, der er ved at bage fra bunden.

Claus Meyers surdejs-metode

Bagning med surdej er en urgammel hæveteknik, der både har sundhedsmæssige fordele, forbedre brødets smag og tekstur - og ikke mindst bidrager til bæredygtig madlavning. Blandt surdejs-entusiaster har den populære kok Claus Meyer bidraget surdejens popularitet, og udarbejdet en enkle metode til at fremstilling af egen.

  1. Bland 200 g hvedemel, 2 dl vand, 1 tsk honning og 1 spsk surmælksprodukt til en klæg dej (Man kan lave surdejen udelukkende med mel og vand, men honning og surmælksprodukt, som begge indeholder aktive bakterier, fremmer gæringsprocessen)
  2. Hæld dejen på et skoldet glas, dæk det løst til og lad det stå ved stuetemperatur i cirka et døgn.
  3. Tilføj og rør dagligt 1/2 dl vand og 3/4 dl mel i dejen.
  4. Over de næste dage vil dejen begynde at vise tegn på aktivitet som bobler og syrlig duft, hvilket indikerer gæring.
  5. Hvis aktiviteten aftager, tilføj en lille skefuld honning for at kickstarte processen igen.

6 fordele ved at bage med surdej

  • God for fordøjelsen
    Surdejsgæring bryder gluten ned og gør brødet lettere at fordøje. Det mindre indhold af gluten kan samtidigt være en fordel for dem med mild glutenfølsomhed (ikke cøliaki).
  • Øget næringsindhold
    Fermenteringsprocessen i surdej kan øge indholdet af vigtige næringsstoffer som folinsyre og antioxidantniveauer i brødet. 
  • Naturlig konservering
    Den let syrlige pH i surdej hæmmer væksten af skimmel og forlænger brødets holdbarhed naturligt uden brug af konserveringsmidler.
  • Rigere smag og aroma
    Surdejsbrød har en karakteristisk dyb, syrlig smag og en mere kompleks aroma sammenlignet med brød bagt med almindelig gær. Det gør brødet ideelt som tilbehør til alt fra supper og salater til ost og sandwich.
  • God tekstur
  • Brød bagt med surdej har som regel sprød skorpe og sej krumme, hvilket de fleste brødentusiaster sætter stor pris på.
  • Bæredygtighed
  • Ved at genanvende en del af dejen til næste batch, kan man løbende holde sin surdej i gang, hvilket minimerer spild og bidrager til en mere bæredygtig bagning.

 

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Salat med frisk spinat, tandoori-krydret kylling, rødløg og mozzarella
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Hjemmelavet lakrids is
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^