Velkommen til KvindeGuidens opskriftsunivers
Her finder du opskrifter på grøn hverdagsmad, klassiske kager og gæstemenuer – til hverdag og fest.

Stegt gråand

Stegt gråand  

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

Til 4 personer

Det skal du bruge ...:
∙ 2 rensede gråænder (du kan købe dem på frost året rundt hos mange fiske- og vildthandlerne og friskplukkede i jagtsæsonen)
∙ 1-2 blomkålshoveder
∙ 50 g smuttede mandler
∙ 300-400 g små kartofler
∙ 2-3 madæbler
∙ Becel eller smør til bruning
∙ Lidt honning (til glacering af æblerne)
∙ Salt og peber
∙ Evt. frisk eller tørret timian

Til saucen ...
∙ Lidt stegesky fra ænderne
∙ Lidt portvin
∙ 2½ dl Milda Cremefine 7 % eller 15 %
∙ En spsk. ribs- eller tranebærgelé
∙ Salt og peber

Til Waldorfsalaten ...
∙ 1½ dl Milda Cremefine 19 % (til piskning)
∙ 1 dl græsk yougurt 2 % (drænet)
∙ 1½ tsk. flormelis
∙ 20 blå stenfri vindruer
∙ 20 grønne stenfri vindruer
∙ 1 syrligt æble (fx Granny Smith)
∙ 2 stilke blegselleri
∙ 1 skive knodselleri
∙ 50 g valnøddekerner
∙ Salt og peber

Sådan gør du ...:
∙ Rens gråænderne for fjerester, blod og evt. rester af indvolde. (Bruger du frosne gråænder skal du lade dem tø op i køleskabet i løbet af et døgn)
∙ Krydr godt med salt og peber ind- og udvendigt og lad dem hvile ved stuetemeratur i ca. 1 time
∙ Opvarm en stor steggryde og brun gråænderne godt på alle sider – evt. hver for sig, hvis det kniber med pladsen i gryden
∙ Når ænderne er brunede, skruer du ned for varmen og lægger låg på. Herefter skal du vende ænderne hyppigt, så de får jævn varme på alle sider
∙ Ænderne skal stege i ca 1 time, hvis du vil have kødet mørt og let rosa i farven
∙ Rens blomkålen og del den i små buketter, som du koger i 1-2 min. i letsaltet vand. Køl dem af, så de beholder sprødheden
∙ Rens kartoflerne og kog dem i saltet vand i ca. 10 min
∙ Når ænderne er møre, tager du dem op af gryden og lader dem hvile i ca. 10 min
∙ Tag lidt af andefedtet fra gryden på en pande og vend kartoflerne heri. Drys med lidt salt, peber og evt. lidt timianblade
∙ Del æblerne i 1/8 og fjern kernehuset
∙ Brun æblestykkerne på en pande i lidt af andefedtet, krydr med salt og lidt peber og tilsæt 1-2 spsk honning til glacering af æblestykkerne
∙ Hak de smuttede mandler groft og rist dem i lidt Becel eller smør. Tilsæt de sprøde blomkålsbuketter, krydr med lidt salt og peber og rør det hele rundt på panden, til det får lidt farve (må ikke branke)
∙ Sigt lidt af stegeskyen fra ænderne i en lille gryde. Kog skyen op, tilsæt lidt portvin, salt og peber og pisk 2½ dl Milda Cremefine i saucen – og til sidst en skefuld ribs- eller tranebærgelé
∙ Del hver gråand i halve. Skær låret og brystet fra skroget og anret dem på varme tallerkener sammen med de glacerede æbler, mandelristet blomkål og stegte kartofler
∙ Server saucen i små skåle eller glas på hver tallerken
∙ Pynt til slut med den friske Waldorfsalat

Waldorfsalat ...

Sådan gør du:
∙ Pisk 1½ dl Milda Cremefine 19 % til en lækker og fyldig skum
∙ Vend forsigtigt ca. 1 dl græsk yougurt 2 % (drænet) i skummen og tilsæt 1½ tsk. flormelis
∙ Del ca. 20 blå og 20 grønne vaskede stenfri vindruer i halve. Tag nogle af druerne fra til pynt
∙ Skræl det syrlige æble, fjern kernehuset og hak æblet i meget fine tern eller riv det groft på et rivejern
∙ Rens 2 stilke blegselleri og hak dem meget fint
∙ Rensk 1 skive knodselleri og hak den meget fint
∙ Tag nogle af de hele valnøddekerner fra til pynt og hak resten groft
∙ Vend nu de halverede vindruer, hakket blegselleri, selleri, æble og valnøddekerne forsigtigt med lidt salt og peber i den luftige skum
∙ Anret den fedtfattige Waldorfsalat på tallerkenerne og pynt med lidt druer og hele valnøddekerne eller server salaten for sig i en skål

Velbekomme!

Bonustip ...
Opskriften på Waldorfsalat er i denne udgave markant mindre fed end andre traditionelle opskrifter, som er baseret på piskefløde og mayonaise.

Du kan uden problemer opbevare Waldorfsalaten i køleskabet i et par dage, og den smager også herligt til alle andre vildt- og stegeretter.

 Farverige smoothies med bær og frugt – perfekte til varme dage
Opskrifter & råvarer
5 læskende lækre smoothies - med bær, annanas, kokos og akaciehonning 

Smoothies er et nemt, sundt og mættende mellemmåltid – og så smager de fantastisk.

Med frugt, bær, grøntsager og yoghurt kan du hurtigt blende dig til en farverig og cremet drik, der både slukker tørsten og giver kroppen et naturligt energiboost. Brug dine favoritingredienser og eksperimentér dig…

Læs mere
Sesamboller til både burgere og sandwich.
Opskrifter & råvarer
Sesamboller til burger og sandwich 

Sesamboller er den perfekte allround bolle, ideel til både burger og sandwich. Disse luftige og lækre boller er nemme og hurtige at lave og passer perfekt til picnicen eller som en del af madpakken. Med en sprød sesamtop og blød krumme er de også perfekte til en hjemmelavet sandwich eller burger.

Læs mere
Kartoffelmad: En hjemmerørt mayonnaise gør hele forskellen
Opskrifter & råvarer
Kartoffelmad med hjemmelavet mayonnaise: En nem og dejlig klassiker 

Sæsonen for de små nye frilandskartofler skal fejres med en rigtig smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er kartoffelmaden så populær, at selv finere danske frokostrestauranter har den med på menuen.

Læs mere
Hjemmelavet frugt- og bærmos i skål klar til servering
Opskrifter & råvarer
Super nem og alsidig hjemmelavet frugt- og bærmos 

Hjemmelavet frugt- og bærmos er nem at tilberede, indeholder kun ganske lidt raffineret sukker og smager helt fantastisk med is og desserter, kager - og ikke mindst på toppen af yoghurten.

Læs mere
Alt om grønne asparges: Tilberedning, sæson og opskrifter
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Læs mere
Rabarberkompot til både sødt og salt
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot – sødt, syrligt og alsidigt 

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstaveligste forstand – at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter. Men de lange stængler er også velegnede som tilbehør til både grillet kød og fjerkræ.

Her får du en klassisk opskrift på rabarberkompot, som kan serveres både varm og kold –…

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Cheesecake med lime - Sød, syrlig - og helt uimodståelig! 

Har du smag for syndige, søde og syrlige kager? Så vil du elske cheesecake med lime. Her mødes den klassiske cremede ostekage med friskheden fra lime – og resultatet er en uimodståelig balance mellem sødt og syrligt.

Læs mere
Opskrift: Klassisk rabarbertærte med kold flødeskum og friske jordbær på toppen.
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte med friske jordbær - Syrligt møder sødt! 

Det er sæson for den alsidige rabarber, der kan nydes både kold og varm - eller lun som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis og friske jordbær på toppen.

Kagen er fuld af gode råvarer; smør, sukker og…

Læs mere
Påskeopskrifter med forårets råvarer
Opskrifter & råvarer
Påskeopskrifter: 12 lækre retter til påskefrokosten 

Foråret er kommet med lys og lune dage, sprøde tulipaner og anemoner i skovbunden - og dét skal fejres i påsken. Måske kan der i påskedagene blive tid til at nyde en ægte dansk påskefrokost, et veldækket bord med sildebasser, lam, æg og forårssalater – og snaps, ikke at forglemme. Altså sådan en…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^