Rosa bloklys fra Cozy Living
Påskeæg i glas fra Kodanska
Påskekrans:  Messingring til ophæng
Rituals påskeæg anno 2023
Oversigt: Sæsonens frugt og grønt - Print ud og hæng op
Redaktionen

Ved at købe danskproducerede produkter, sparer du miljøet for den CO-2 udledning, der følger med transporten af varen fra udlandet. Det gælder for alle udenlandske varer, og også for madvarer som frugt og grønt, derfor har vi udarbejdet en komplet oversigt over, hvornår danske frugter og grøntsager er i sæson.

Jordbær fra Spanien og grønne asparges fra Peru

Selvom danske landmænd gør sig umage for at give forbrugerne et bredt udvalg af grøntsager og frugt, så betyder vores klima, at mange afgrøder kun kan høstes i afgrænsede perioder i løbet af året.

Skal hylderne fyldes med frugt og grønt, der ikke er i sæson i Danmark, så importeres de fra udlandet. Drejer det sig fx om jordbær og blegselleri, så kan de hentes hjem fra Spanien, ærterne kan være fra Portugal, de grønne asparges fra Italien og Peru, rosenkålen og tomaterne fra Marokko, og peberfrugterne fra Grækenland.

Vælg sæsonens danskproduceret frugt og grønt

Vil du være med til at værne om miljøet, så giver det rigtig god mening at vælge danskproducerede frugt og grønt. Men det gælder kun så længe, det drejer sig om sæsonens frugt og grønt. Der er nemlig danske landmænd, der dyrker grøntsager uden for sæsonen, men da det kræver store mængder energi at opvarme drivhusene, er der her ingen miljømæssig vinding er ved at købe dansk.

Som regel er der dog slet ingen grund til at købe frugt og grønt, der ikke er i sæson, for som det fremgår af vores sæsonoversigt, så byder hver sæson på et bredt udvalg af skønne, sunde grøntsager.

Sæsonoversigt: Print ud og hæng op

Formålet med oversigten er at give dig et overblik over, hvilke danske grøntsager og frugter der er i sæson i løbet af året. Den kan give dig et praj om, hvad du skal kigge efter, hvis du gerne vil vælge miljøvenligt, og måske også inspirere dig til at prøve nye, spændende opskrifter med sæsonens frugt og grønt.

Se herunder oversigterne: Januar til juni, og juli til december. Hvis du ønsker oversigten i papirform, så klik her og få den som printvenlig pdf-fil.

Oversigt årets sæsoner for frugt og grønt

Periode: Januar til juni

Periode: Juli til december

Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

I år deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen et par klassiske opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme -...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: 12 lækre påskeretter

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Minirugbrød med chokolade

Skal der bages i weekenden, så kan vi varmt anbefale at bage de lækreste minirugbrød med chokolade.

Opskriften er udarbejdet af Mejnerts Mølle og Økologisk Landsforening, der opfordrer til at man naturligvis anvender økologiske ingredienser.

Ved at vælge økologisk frem for konventionelle...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum opskrift: Grønkål med mormordressing

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Super skøn grøntsagssuppe der kan varieres i det uendelige

Med opskriften får du en fyldig, sund og lækker suppe, perfekt på en kold dag. Du du kan bruge stort set hvad som helst fra grøntsagsskuffen, også de lidt trætte grøntsager, skriver Karolines Køkken, der har udviklet opskriften, så det kan samtidig være en god anledning til at få ryddet ud - og...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Rugbrødsboller

Opskriften på de rustikke rugbrødsboller med knækket rug er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet.

Opskriften lever ganske vist ikke op til fuldkorslogoet, men er en god kilde til mere fuldkorn i hverdagen.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Miljø
Årets Fuldkornsdag 2023: Få opskriften på superlækkert fuldkornsrugbrød

I anledningen af Årets Fuldkornsdag, fredag den 20. januar 2023, vil Fuldkornspartnerskabet sørge for at vi alle ved, hvordan man nemt bager med fuldkorn. Her får du opskriften, udarbejdet i samarbejde med den populære madblogger, Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og forfatter til bøgerne 'Surdej'...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike og appelsin

Blandt lækkerierne på julebordet er naturligvis rødkål, som kan serveres frisk i salat med æbler, rødløg og nødder, og en frisk vinaigrette med citron og honning. Men selvom en friske rødkålssalat er god, så er den lune svær at komme uden om som tilbehør til and og flæskesteg. Her er opskriften på...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving

Torsdag den 24. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kande Broste Copenhagen

Kande Broste Copenhagen

AJ peberkværn Stelton

AJ peberkværn Stelton

Indskudsbakker

Indskudsbakker

Skål - By Room

Skål - By Room

Shopping Nyheder
Hvide metalkrukker

Hvide metalkrukker

Bomuldsdug

Bomuldsdug

Spisebordsstole

Spisebordsstole

Kålhydrater af Anette Sams

Kålhydrater af Anette Sams

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Shopping
^