Tarte Aux Pommes
Ingredienser til butterdejen:
- 125 gram blødt smør
- 2 spsk. flormelis
- 250 g mel
- En knivspids salt
- 1 æg
- 2 spsk. vand
Ingredienser til æblemosfyldet:
- ½ kg. Pink Lady æbler
- 60 g smør
- 1 vaniljestang
- ½ dl vand
Ingredienser til marcipanfyldet:
- 60 g flormelis
- 1 æg
- 120 g malede mandler
- 1 tsk majsmel
- 2 dråber mandelessens
Ingredienser til tærtetopping:
- ½ kg Pink Lady æbler
Glasering:
- 25 g smør
- 3 spsk. abrikosmarmelade
Tilberedning af butterdej:
- Sigt flormelis over blødt smør i en skål og ælt med mel og salt. (For at kunne få en smidig og sammenhængende dej, skal smørret være blødt. Er den hentet direkte fra køleskabet, så kan den blødgøres på 10 sekunder i mikroovn).
- Bland ægget i og tilføj 2 spsk. vand, så dejen hænger sammen.
- Form dejen til en kugle og lad den hæve i ½ time.
Tilberedning af æblemosfyldet:
- Skræl 1/2 æbler og skær dem i små stykker.
- Smelt smør i gryde og tilføj vand, vaniljestang og æbler.
- Lad det simre til æblerne er bløde og kan moses.
- Fjern gryden fra blusset og lad massen afkøle.
Tilberedning af marcipanfyldet:
- Sigt flormelis i det bløde smør sammen med flormelis og mandelessens.
- Pisk ingredienserne.
- Tilføj ægget og pisk sammen til det er luftigt, og pisk derefter ægget i.
- Rør de malede mandler, majsmel og salt i, til fyldet er en jævn masse.
Samling af tærten:
- Smør en tærteform (25 cm).
- Rul dejen ud på et meldrysset bord.
- Læg den udrullede dej i tærteformen, tryk den forsigtigt på plads, så den dækker bund og sider, og fjern overskydende dej fra kanten.
- Prik dejens bund godt igennem med en gaffel, og sæt den til afkøling i køleskabet.
- Mens tærtebunden afkøles, så fjern kærnehuse fra ½ kg æbler, og skær dem i smalle både (ca. 4 mm).
- Tag tærtebunden ud af køleskabet og læg æblebådende, så de overlapper hinanden lidt, langs tærtens kant.
- Fordel æblemosen jævnt, og top med marcipanfyldet.
- Læg resten af æblebådende i rundkredse på tærten.
- Opvarm ovnen til 200C, og bag tærten i cirka 30 minutter til æblestykkerne er gyldenbrune.
- Varm marmeladen op ved svag varme til den er flydende, og pensl derefter æblerne til de er blanke.