essay on the cold war small grocery store business plan
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Smagen af Provence
Redaktionen

I Provence er det duften af maden, som bliver i hukommelsen. Det dufter af friske krydderurter, og man har smagen af gode oliven fra Nyons og de gode olivenolier på tungen.

Ansjospasta og garum

Man kan stadigvæk mærke smagen af det gamle romerske køkken, når man kommer til Provence. De romerske soldater marcherede gennem Provence med Hanibal og hans elefanter på vej til at erobre den iberiske halvø – og det har sat nogle aftryk i det provencalske køkken.

Provence var jo en provins under Rom, deraf navnet provincia. De gamle romere kunne lide den salte smag af ansjospasta og garum, en slags fiskesoja. Derfor får man stadigvæk den dag idag dip med ansjoser og fyldte brød med ansjoser og kapers i Provence.

Araberne kom sydfra og medbragte blandt andet krydderier fra det fjerne Østen, og idag ser du alle de flotte krydderimarkeder mange steder i Provence. Maden smages til med safran og mange andre krydderier, som herbes de Provence, det typiske mix med laurbærblade, timian, tørret appelsinskal, peber og rosmarin.

Aioli - den gode hvidløgsmayonnaise

Hvidløg er en vigtig ingrediens i et provencalsk køkken og man laver tit aioli, den gode hvidløgsmayonnaise. Den serveres til fiskesupper men også til egnens mest berømte spise, salted klipfisk, bacalao (eller helt enkelt letsaltet kogt torsk) med kogte grøntsager, hårdkogte æg og hvidløgsmayonnaisen. Tit kaldes også hele retten blot aioli, og enhver franskmand ved, hvad der venter.

Der dyrkes også citroner ved den franske riviera og hvert år i februar bliver der afholdt en stor og berømt citronfestival i byen Menton. I en hel uge er der optog, musik og store vogne med citrondekorationer. Alt sker til citronernes ære, og der spises mange retter med netop citron.


Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving

Torsdag den 24. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Luise Vindahls græskarquiche med karamelliserede løg + grønkål

Fra bestsellerforfatterne David Frenkiel og Luise Vindal kommer endnu en super inspirerende bog med 100 nye skønne, vegetariske opskrifter.

I 'Green Kitchen Quick + Slow' er der opskrifter på sund og lækker mad med masser af friske råvarer; fra nemme retter, der kan laves i en fart i hverdagen,...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Dejen til Meyers honninghjerter skal forberedes i november

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned....

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grønkål - vinterens konge

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Råsyltede sprøde grøntsager

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hokkaidosuppe med ristede porrer og naanbrød

En skøn efterårssuppe med græskar, hvor hokkaidoen sagtens kan byttes ud med indmaden fra et Halloween-græskar. Det orange græskar er noget fastere end almindelig græskar, men smagen er stort set den samme. Derfor kan man snildt erstatte hokkaidoen med det orange græskar, eller med butternut squas,...

Læs mere
Halloween
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kagefad House Doctor

Kagefad House Doctor

Kande Broste Copenhagen

Kande Broste Copenhagen

Kodanska glas

Kodanska glas

Bæredygtigt engangsservice

Bæredygtigt engangsservice

Shopping Nyheder
Bomuldsdug

Bomuldsdug

Glasfad med låg ildfast

Glasfad med låg ildfast

Affaldssortering system - Smartstore Collect Set

Affaldssortering system - Smartstore Collect Set

Udtræks spisebord

Udtræks spisebord

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^